GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janša manevrom u parlamentu otežao formiranje nove vlasti

Janša manevrom u parlamentu otežao formiranje nove vlasti
MANEVAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2022 / 14:33
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Zakonodavnim manevrom na prvoj redovnoj sjednici novog parlamenta stranka odlazećeg slovenskog premijera Janeza Janše u srijedu je privremeno usporila postupak formiranja nove koalicijske vlade Roberta Goloba.

Zastupnici Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) u parlamentarnu su proceduru uložili prijedlog za održavanje tzv. savjetodavnog referenduma o prijedlogu noveliranog zakona o vladi koju su podnijeli zastupnici Golobove stranke Pokret Sloboda i njezinih koalicijskih partnera Socijalnih demokrata (SD) i Ljevice (L).

Svaka nova vladajuća koalicija u Sloveniji po pravilu u parlamentu odmah novelira zakon o vladi, kako bi ga prilagodila svojim potrebama i programskim usmjerenjima, no ovaj put je to iskorišteno za opstrukciju koja će formiranje nove vladajuće koalicije otegnuti za nekoliko tjedana, ocjenjuju mediji.

Obrazlažući svoj potez, Janšini zastupnici u srijedu su u parlamentu u raspravi navodili da je predloženi broj od 20 ministarskih mjesta u vladi "nerazuman". Navode da je prijašnja vlada imala 15 ministarskih resora, a ona koju je Janša formirao 2004. godine samo 11. Tvrde da je ovako velik broj ministarstava pokušaj da se poveća javna administracija i zadovolje potrebe manjih i većih Golobovih potencijalnih partnera kojima su u pregovorima obećana ministarska mjesta.

"Ovime želimo novu vlast u nastajanju potaknuti na razmišljanje, da možda i smijene neke od nominiranih ministara", kazao je pomalo ironično u raspravi zastupnik Janšine stranke Danijel Krivec.

Tri stranke iz buduće Golobove koalicije odbacile su manevar nove parlamentarne opozicije kao pokušaj podmetanja klipova pod noge novoj vladi u nastajanju i želju "poraženih" na izborima da se "negira volja naroda".

Stranke koje je okupio Golob tvrde da je promjena zakona o vladi normalan i uobičajen postupak, te da bi tri ministarska mjesta više i reorganizacija više resora po zakonu o vladi koji su predložili istakla njihove političke prioritete, a sve bi omogućilo "učinkovitije provođenje zacrtane politike" u mandatu nove vlade.

Tvrde da će reorganizacija ministarstava biti operativnija i vlada će stoga moći učinkovitije provoditi zacrtane politike.

Lijevo-liberalna Golobova koalicija vladu je željela sastaviti do 3. lipnja.

Osim Socijalnih demokrata (SD) Tanje Fajon i Ljevice (L) Luke Meseca, Golob je u svoj prijedlog vlade i ministara dao dosta mjesta u pojedinim resorima i strankama bivših premijera Marjana Šareca i Alenke Bratušek kojima su u vladi rezervirana i ministarska mjesta, premda na izborima nisu prešli izborni 4-postotni prag.

Na te ljude Golob jako računa zbog njihove stranačke baze na terenu, pa se govori o mogućnosti da se s njima i Pokretom Sloboda stvori nova liberalna "megastranka", poput one kojom je 90-ih godina raspolagao tadašnji premijer Janez Drnovšek, kad je bio na vrhuncu svoje moći.

Tagovi: Janez Janša, Robert Golob, Vlada Slovenije
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE