GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janša: Jugoslavija se raspala zbog dvostrukih standarda, slično se sada događa u EU

Janša: Jugoslavija se raspala zbog dvostrukih standarda, slično se sada događa u EU
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2021 / 19:46
Autor: SEEbiz / H
BRDO KOD KRANJA - Integracija zemalja zapadnog Balkana u Europsku uniju treba ubrzati kako bi otvorena pitanja u regiji, poput granica, postala manje važna, rekao je u petak slovenski premijer Janez Janša.

"Zalažemo se za stabilizaciju na zapadnom Balkanu kako bi se ubrzala integracija tih zemalja u EU, jer kad su u EU, neka pitanja poput granica postaju manje važna", rekao je Janša u razgovoru s grupom dopisnika iz Bruxellesa na Brdu kod Kranja.

Pozdravio je veći angažman nove američke administracije na zapadnom Balkanu kako bi se uklonile prepreke njihovom uključivanju u EU i NATO.

Janša je ponovio da je nedostatak proširenja EU-a na zapadni Balkan tijekom proteklog desetljeća omogućio drugim akterima da prošire svoj utjecaj tamo. Pozvao je na redovite sastanke na vrhu između članica EU-a i zapadnog Balkana, a slovensko će predsjedništvo održati takav summit 6. listopada.

Izrazio je nadu da će tijekom slovenskog predsjedanja biti deblokirano otvaranje pregovora sa sjevernom Makedonijom, čak i nakon održavanja izbora u Bugarskoj, koja to blokira, i formiranja nove vlade. Bugarski parlamentarni izbori održat će se u nedjelju (11. srpnja).

Na pitanje što smatra najvećom opasnošću za opstanak Europske unije, Janša je odgovorio da postoje vanjske i unutarnje opasnosti, a da je najveća unutarnja opasnost uporaba dvostrukih standarda.

"Najveća opasnost za EU je uporaba dvostrukih standarda", rekao je Janša, ilustrirajući svoju tvrdnju pitanjem hoće li povjerenik komisije napisati pismo francuskoj i njemačkoj vladi i dopustiti da se objavi prije nego što stigne do tih vlada.

"To nam se događa. Male zemlje tretiraju se kao drugorazredne. Izašli smo iz jedne takve zajednice, bivše jugoslavenske federacije, gdje su nas tretirali kao drugorazredne", rekao je Janša.

"Nismo kolonija ili drugorazredni član. Pozvali smo povjerenike da nam pošalju pismo ako imaju bilo kakvih prigovora, ali ne želimo da nam se pišu na temelju lažnih podataka", rekao je Janša .

Istaknuo je da Europska unija povezuje zemlje s različitim tradicijama koje pripadaju krovnoj europskoj civilizaciji. "Te razlike treba poštivati, kao i podjelu nadležnosti između EU-a i država članica", rekao je Janša dodajući da su neke članice sada napadnute zbog nepoštivanja "zamišljenih europskih vrijednosti".

"Imali smo ga prije 30 i više godina u bivšoj Jugoslaviji. Raspad je započeo kad su se počeli koristiti dvostruki standardi", rekao je Janša, navodeći kao primjer tiskanje novca samo za jednu republiku bivše Jugoslavije.

Janša je rekao da "Europska unija ne može postojati bez Srednje Europe".

Janša je rekao da nije primijetio da izvršni potpredsjednik Povjerenstva Frans Timemermans nije bio na zajedničkom fotografiranju članova Povjerenstva i slovenske vlade te da je to kasnije saznao iz medija .

Timmermans, nizozemski socijaldemokrat, odbio je zajedničko fotografiranje, protestirajući zbog, kako je rekao, Janšinog napada na suce i slovenske socijaldemokrate.

Na zajedničkom sastanku svoje vlade i povjerenstva u četvrtak, Janša je pokazao svoju fotografiju s dvoje sudaca i nekoliko političara s oznakama slovenskog i europskog socijaldemokrata, kako bi pojačao svoju tvrdnju da na suce utječu bivši komunistički suci .

Janša je rekao da su na sastanku postojala konkretna pitanja o vladavini prava u Sloveniji i da je na njih odgovorio.

"Ako se povjerenik smatra napadnutim, moram reći da nismo mi ti koji su započeli raspravu, samo smo htjeli razjasniti neke stvari. Nemamo problema s bilo kime da bilo što provjerava: vladavinu zakona, slobodu i financiranje medija, rekao je Janša.

Upitan o njegovom prikazivanju kao bliskog saveznika mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je posljednjih godina kritiziran zbog kršenja načela i vrijednosti EU, Janša je rekao da on i Orban imaju različite situacije, da mađarski premijer ima solidnu dvotrećinsku većinu vlada u vrlo krhkoj koaliciji.

Odbacio je Orbanovu podjelu na liberalnu i neliberalnu demokraciju.

"To je za mene izmišljena dilema. Demokracija je demokracija, može biti kršćanska, liberalna, socijaldemokratska. Temeljna podjela je između demokracije i autoritarnosti", rekao je Janša.

Upitan o mađarskom zakonu, koji je u EU kritiziran kao homofobičan, Janša je rekao da 2004. godine, kad je Slovenija ušla u EU, homoseksualci nisu imali prava koja imaju danas.

"To smo učinili sami bez pritiska EU-a", rekao je.

Ponovio je argument koji je Orban koristio kada je branio zakon, tvrdeći da nije protiv homoseksualaca, ali da zakon propisuje da su samo roditelji odgovorni za odgoj djece.

"Slovenski ustav također kaže da je odgoj djece stvar isključivo roditelja", rekao je Janša.

Tagovi: Janez Janša, Jugoslavija, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Biden nazvao otmicu u teksaškoj sinagogi terorističkim činom
TERORIZAM
Biden nazvao otmicu u teksaškoj sinagogi terorističkim činom
WASHINGTON - Otmičar iz sinagoge u Teksasu kupio je oružje na ulici i izveo teroristički čin, rekao je američki predsjednik Joe Biden u nedjelju, dan nakon oslobođenja talaca i ubojstva napadača za kojeg je potvrđeno da je bio britanski državljanin.
Kako protiv omikrona: Opuštanje ili zatvaranje?
RAZLIČITI PRISTUPI
Kako protiv omikrona: Opuštanje ili zatvaranje?
BERLIN - Diljem svijeta incidencije rastu munjevitom brzinom. Neke zemlje pooštravaju mjere a druge ukazuju na blagi protok oboljenja kod omikron varijante. Donosimo pregled mjera diljem svijeta.
U Austriji od veljače obvezno cijepljenje protiv korone
CIJEPLJENJE
U Austriji od veljače obvezno cijepljenje protiv korone
BEČ - Austrija će početkom veljače uvesti obvezu cijepljenja protiv koronavirusa za odrasle osobe, a istodobno i visoke kazne za one koji to odbiju, rekao je u nedjelju austrijski kancelar Karl Nehammer, svjestan "osjetljivog" karaktera prve ovakve odluke u Europi koja stvara društvene podjele.
Zbog smanjenog broja stanovnika birat će se 352 vijećnika manje
POSLJEDICE
Zbog smanjenog broja stanovnika birat će se 352 vijećnika manje
ZAGREB - Hrvatska će na sljedećim lokalnim izborima, 2025. i 2029. godine, birati 352 vijećnika manje u u lokalnim predstavničkim tijelima, posljedica je to novog popisa stanovništva koji je pokazao da Hrvatska ima gotovo 10 posto manje stanovnika, piše u nedjelju Jutarnji list.
Pčele u Zagrebu zuje protuzakonito
BIORAZNOLIKOST
Pčele u Zagrebu zuje protuzakonito
ZAGREB - Iako urbano pčelarenje u Hrvatskoj nije dopušteno, u Zagrebu za to pčele ne haju i bezbrižno zuje na Jelačić placu, oko Sabora ili u Maksimirskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE