GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janša: Jugoslavija se raspala zbog dvostrukih standarda, slično se sada događa u EU

Janša: Jugoslavija se raspala zbog dvostrukih standarda, slično se sada događa u EU
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2021 / 19:46
Autor: SEEbiz / H
BRDO KOD KRANJA - Integracija zemalja zapadnog Balkana u Europsku uniju treba ubrzati kako bi otvorena pitanja u regiji, poput granica, postala manje važna, rekao je u petak slovenski premijer Janez Janša.

"Zalažemo se za stabilizaciju na zapadnom Balkanu kako bi se ubrzala integracija tih zemalja u EU, jer kad su u EU, neka pitanja poput granica postaju manje važna", rekao je Janša u razgovoru s grupom dopisnika iz Bruxellesa na Brdu kod Kranja.

Pozdravio je veći angažman nove američke administracije na zapadnom Balkanu kako bi se uklonile prepreke njihovom uključivanju u EU i NATO.

Janša je ponovio da je nedostatak proširenja EU-a na zapadni Balkan tijekom proteklog desetljeća omogućio drugim akterima da prošire svoj utjecaj tamo. Pozvao je na redovite sastanke na vrhu između članica EU-a i zapadnog Balkana, a slovensko će predsjedništvo održati takav summit 6. listopada.

Izrazio je nadu da će tijekom slovenskog predsjedanja biti deblokirano otvaranje pregovora sa sjevernom Makedonijom, čak i nakon održavanja izbora u Bugarskoj, koja to blokira, i formiranja nove vlade. Bugarski parlamentarni izbori održat će se u nedjelju (11. srpnja).

Na pitanje što smatra najvećom opasnošću za opstanak Europske unije, Janša je odgovorio da postoje vanjske i unutarnje opasnosti, a da je najveća unutarnja opasnost uporaba dvostrukih standarda.

"Najveća opasnost za EU je uporaba dvostrukih standarda", rekao je Janša, ilustrirajući svoju tvrdnju pitanjem hoće li povjerenik komisije napisati pismo francuskoj i njemačkoj vladi i dopustiti da se objavi prije nego što stigne do tih vlada.

"To nam se događa. Male zemlje tretiraju se kao drugorazredne. Izašli smo iz jedne takve zajednice, bivše jugoslavenske federacije, gdje su nas tretirali kao drugorazredne", rekao je Janša.

"Nismo kolonija ili drugorazredni član. Pozvali smo povjerenike da nam pošalju pismo ako imaju bilo kakvih prigovora, ali ne želimo da nam se pišu na temelju lažnih podataka", rekao je Janša .

Istaknuo je da Europska unija povezuje zemlje s različitim tradicijama koje pripadaju krovnoj europskoj civilizaciji. "Te razlike treba poštivati, kao i podjelu nadležnosti između EU-a i država članica", rekao je Janša dodajući da su neke članice sada napadnute zbog nepoštivanja "zamišljenih europskih vrijednosti".

"Imali smo ga prije 30 i više godina u bivšoj Jugoslaviji. Raspad je započeo kad su se počeli koristiti dvostruki standardi", rekao je Janša, navodeći kao primjer tiskanje novca samo za jednu republiku bivše Jugoslavije.

Janša je rekao da "Europska unija ne može postojati bez Srednje Europe".

Janša je rekao da nije primijetio da izvršni potpredsjednik Povjerenstva Frans Timemermans nije bio na zajedničkom fotografiranju članova Povjerenstva i slovenske vlade te da je to kasnije saznao iz medija .

Timmermans, nizozemski socijaldemokrat, odbio je zajedničko fotografiranje, protestirajući zbog, kako je rekao, Janšinog napada na suce i slovenske socijaldemokrate.

Na zajedničkom sastanku svoje vlade i povjerenstva u četvrtak, Janša je pokazao svoju fotografiju s dvoje sudaca i nekoliko političara s oznakama slovenskog i europskog socijaldemokrata, kako bi pojačao svoju tvrdnju da na suce utječu bivši komunistički suci .

Janša je rekao da su na sastanku postojala konkretna pitanja o vladavini prava u Sloveniji i da je na njih odgovorio.

"Ako se povjerenik smatra napadnutim, moram reći da nismo mi ti koji su započeli raspravu, samo smo htjeli razjasniti neke stvari. Nemamo problema s bilo kime da bilo što provjerava: vladavinu zakona, slobodu i financiranje medija, rekao je Janša.

Upitan o njegovom prikazivanju kao bliskog saveznika mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je posljednjih godina kritiziran zbog kršenja načela i vrijednosti EU, Janša je rekao da on i Orban imaju različite situacije, da mađarski premijer ima solidnu dvotrećinsku većinu vlada u vrlo krhkoj koaliciji.

Odbacio je Orbanovu podjelu na liberalnu i neliberalnu demokraciju.

"To je za mene izmišljena dilema. Demokracija je demokracija, može biti kršćanska, liberalna, socijaldemokratska. Temeljna podjela je između demokracije i autoritarnosti", rekao je Janša.

Upitan o mađarskom zakonu, koji je u EU kritiziran kao homofobičan, Janša je rekao da 2004. godine, kad je Slovenija ušla u EU, homoseksualci nisu imali prava koja imaju danas.

"To smo učinili sami bez pritiska EU-a", rekao je.

Ponovio je argument koji je Orban koristio kada je branio zakon, tvrdeći da nije protiv homoseksualaca, ali da zakon propisuje da su samo roditelji odgovorni za odgoj djece.

"Slovenski ustav također kaže da je odgoj djece stvar isključivo roditelja", rekao je Janša.

Tagovi: Janez Janša, Jugoslavija, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
RAKETE
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
WASHINGTON - Sjedinjene Države poslale su Ukrajini novi raketni sustav dugog dometa, potvrdio je Pentagon. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u ožujku, ali "na zahtjev Ukrajine" nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE