GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janša će čestitati Bidenu kad Trump prizna poraz i proglase se službeni rezultati

Janša će čestitati Bidenu kad Trump prizna poraz i proglase se službeni rezultati
ČESTITKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2020 / 14:48
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša, koji se požurio odmah po završetku glasanja pozdraviti uspjeh Donalda Trumpa na američkim izborima, kazao je u ponedjeljak u parlamentu da će budućem predsjedniku SAD-a čestitati tek kad rezultat izbora bude konačan i služben.

Janša je odbio kritike oporbenih zastupnika da je svojom potporom Donaldu Trumpu. koji je u konačnici izgubio izbore, napravio "diplomatsku katastrofu" za Sloveniju jer će nova američka administracija ignorirati njegovu vladu.

"Izbori su gotovi onda kad druga strana prizna poraz ili kad se proglase službeni rezultati, a sve ono što se kaže prije toga je politika", kazao je Janša. Dodao je kako će s veseljem čestitati izbornom pobjedniku kad za to dođe vrijeme i da neće postupiti kao oni koji su odmah poslali čestitke "slijedeći medijski val", nego da će i dalje postupati po načelu da "treba razmišljati vlastitom glavom".

Na američki predsjedničkim izborima demokratski kandidat Joe Biden osvojio je više nego iznosi potreban broj glasova elektora te su svi važniji mediji oglasili njegovu pobjedu, na kojoj su mu potom čestitali gotovo svi svjetski čelnici. Dosadašnji predsjednik Trump nije priznao poraz tvrdeći da je bilo navodne krađe glasova na izborima, što do sada nije potvrđeno nikakvim validnim dokazima. Janša je pak već po samom završetku izbora, kada je prebrojavanje glasova bilo daleko od konačnog, pozdravio tadašnje Trumpovo trenutno vodstvo kao gotovu činjenicu, ustvrdivši još k tome na Twitteru kako bi Biden bio "loš predsjednik" u trenutku kad i SAD i svijet trebaju jako vodstvo.

"Slovenija gaji dobre strateške i partnerske odnose s SAD-om bez obzira na to koja je administracija tamo na vlasti, tako je bilo u svim vladama koje sam ja vodio, a tako će ostati i ubuduće", kazao je u ponedjeljak Janša, ustvrdivši da će vrijeme pokazati tko je bio u pravu i da njegovi tweetovi potpore Trumpu neće utjecati na odnose sa Sjedinjenim Državama.

Janšine poruke na društvenim mrežama tijekom i nakon izbornog procesa u SAD-u kritizirali su zastupnici svih oporbenih stranaka ljevice kao nešto što je naštetilo Sloveniji, ne samo u odnosima s SAD-om nego i poziciji koju ima u Europskoj uniji, s obzirom na soliranje slovenskog premijera.

"Čestitkom Donaldu Trumpu, koji uz ostalo negira virus i odbija nositi masku, Janša nas je posvadio s cijelim svijetom i s Europskom unijom", kazao je prilikom postavljanja zastupničkih pitanja članovima vlade Marjan Šarec, predsjednik Liste Marjana Šareca (LMŠ) i bivši premijer, te dodao da je nanesena golema sramota slovenskoj vanjskoj politici.

Janša je ironizirao te kritike podsjećajući oporbu na potrebu dosljednijeg poštivanja obveza u NATO savezu.

Oporbeni zastupnici kritizirali su Janšu i kao jednog od Trumpovih epigona jer je i sam na nekim parlamentarnim izborima u Sloveniji znao tvrditi da je njegova stranka pokradena te da su je pokrali tzv. duboka država i središnji mediji. Janša kao i Trump izaziva velike podjele u društvu i tako unosi političke raskole u vrijeme kad su u društvu potrebni mir, konstruktivno ponašanje, ozbiljnost i suradnja, smatra oporba.

Na kritike na račun vlade oko upravljanja krizom što ju je izazvala pandemija Covida-19, Janša je rekao da vlada 80 posto svog vremena i napora usmjerava upravo na tu krizu i da nije počinila veće greške, osim što je ujesen dopustila rad škola bez nošenja maski. Ustvrdio je da bi drugi val epidemije bilo moguće i prije obuzdati bez određivanja novih mjera i restrikcija da su uz vladu i epidemiologe bili i vodeći mediji i oporba, što po njegovoj ocjeni nije bio slučaj.

Tagovi: Janez Janša, Joe Biden, Donald Trump, američki izbori
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE