GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izraelska vojska srušila zgradu sa sjedištima medijskih kuća: Iza njih se skriva Hamas

Izraelska vojska srušila zgradu sa sjedištima medijskih kuća: Iza njih se skriva Hamas
SUKOBI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2021 / 17:18
Autor: SEEbiz / H / N1 info
TEL AVIV - Izraelsko-palestinski sukob nastavlja se bez ikakvih naznaka jenjavanja u subotu, na dan Nakbe, masovnog progona Palestinaca pri osnutku države Izrael 1948., a nade se polažu u posredovanje Egipta, UN-a i Sjedinjenih Država čiji je predstavnik doputovao u Izrael.

Dvanaesterokatnica u Gazi s uredima medijskih kuća, katarske televizije Al-Jazeere i novinskih agencija Associated Press te France Presse srušena je u subotu izraelskim projektilima, objavio je svjedok agencije Reuters.

Izvjestitelj Reutersa rekao je da je vlasnik zgrade unaprijed bio obaviješten da slijedi izraelski napad, a zgrada je bila evakuirana. Osim ureda medijskih kuća u zgradi su bili i brojni stanovi.

Agencija AP, koja je imala urede u zgradi koju su raketirali Izraelci, ustvrdila je kako su “šokirani i užasnuti” napadom.

“Nakon upozorenja da se civili evakuiraju, zrakoplovi IDF-a su pogodili višekatnicu s vojnom opremom Hamasa. U zgradi su se nalazili uredi civilnih medija, iza kojih se Hamas skriva i koristi ih kao ljudski štit’, stoji u objavi Izraelskih obrambenih snaga, objavilo je izraelsko ministarstvo obrane.

Egipat je u subotu otvorio kopnenu granicu s Gazom i poslao deset ambulantnih vozila u palestinsku enklavu radi evakucije ranjenih u palestinsko-izraelskom sukobu u kojem je ubijena još jedna izraelska žrtva, muškarac u Tel Avivu, prenose agencije.

Službeni Kairo učinio je iznimku i “otvorio granicu Rafah za prolazak deset egipatskih vozila hitne pomoći kojima će se evakuirati ranjenici i prevesti na liječenje u Egipat”, navodi izvor koji je želio ostati neimenovan.

Granični prijelaz Rafah jedini je izlaz iz Gaze koji nije pod nadzorom Izraela.

Gaza je pod blokadom hebrejske države od 1967. godine.

Egipatsko javno zdravstvo objavilo je već u petak da se tri bolnice pripremaju za “prijem” ranjenih iz Gaze.

Prema zadnjim podacima palestinskih vlasti poginulo je 139 osoba, od kojih 39 djece, a ranjeno je gotovo tisuću u zračnim napadima i bombardiranjima na pojas Gaze kojima je Izrael odgovorio na palestinska raketiranja svog teritorija s područja Gaze kojom vlada islamistički palestinski pokret Hamas.

S najnovijom žrtvom na izraelskoj strani poginulo je deset osoba, od kojih je jedno dijete, a drugo pripadnik vojske.

Predstavnici vjerskih zajednica pozivaju na mir.

U Egiptu je predstavnik navjeće kršćanske vjerske zajednice na Bliskom istoku, Koptske pravoslavne crkve pozvao “sve strane” da “izbjegnu prolijevanje krvi”.

U petak je Ahmed al-Tayeb, veliki imam Al Azhara, najvišeg autoriteta sunitskog islama, objavio kampanju potpore Palestincima.

“Pozivam narode svijeta i njihove vođe da podrže miran i ugnjetavan palestinski narod u njegovom legitimnom i pravičnom naporu da vrati svoja prava, svoju zemlju i svoja sveta mjesta”, napisao je šeik na društvenim mrežama.

Nova izraelska žrtva

Pedesetgodišnji Izraelac ubijen je u subotu u podne na lokaciji Ramat Gan, u predgrađu Tel Aviva u raketiranju iz pojasa Gaze, objavili su izraelski sigurnosni izvori i policija.

“Nakon raketiranja Rama Gana: jedna žrtva”, objavio je na Twitteru Micky Rosenfeld, glasnogovornik izraelske policije.

Smještena nekih 70 km sjeverno od Gaze, metropola Tel Aviv već je u četvrtak bila meta palestinskih raketa iz Gaze.

Hamas je objavio da je ispalio salve raketa u odgovoru na izraelski napad “na žene i djecu” u Gazi. Zatim su se oglasile sirene u Tel Avivu.

U subotu ujutro deset članova iste paletsinske obitelje, među kojima osmero djece i dvije žene ubijeno je u izraelskom napadu, objavili su palestinski izvori.

Više od 2.300 raketa bilo je ispaljeno na izraelski teritorijo od ponedjeljka kada su sukobi počeli, od kojih je, kako navodi izraelska vojska, “polovinu” presrela “Željezna kupola”, proturaketni štit koji je hebrejska država izgradila upravo da se zaštiti od raketa iz Gaze.

Izrael je započeo ofenzivu na Pojas Gaze nakon što je Hamas ispalio rakete na Jeruzalem i Tel Aviv u znak odmazde zbog sukoba izraelske policije s Palestincima u blizini džamije al-Aksa u istočnom Jeruzalemu tijekom Ramazana.

To je eskaliralo uoči sudskog ročišta, trenutno odgođenog, koje bi moglo dovesti do deložacije palestinskih obitelji iz domova u istočnom Jeruzalemu koje potražuju židovski doseljenici.

Virtualnu sjednicu o najnovijem palestinsko-izraelskom sukobu Vijeće sigurnosti UN-a treba održati u nedjelju.

Uoči sjednice UN-ova Vijeća sigurnosti koja će se održati u nedjelju, u regiju je doputovao izaslanik Bidenove administracije Hady Amr, zamjenik tajnika za izraelske i palestinske poslove kako bi, prema priopćenju američkoga veleposlanstva, “naglasio potrebu za postizanjem održivoga mira”.

Egipat od petka u ponoć pritišće obje strane da prekinu vatru, rekla su dva izvora iz egipatskih sigurnosnih snaga, pri čemu Egipat pregovara s Hamasom, a ostali, uključujući i Sjedinjene Države, pokušavaju postići sporazum s Izraelom.

Fotografija: MOHAMMED ABED / AFP

Tagovi: izraelska vojska, Hamas, Izrael, Associated Press
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE