GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izraelska vlada po prvi put formirana podrškom arapske stranke

Izraelska vlada po prvi put formirana podrškom arapske stranke
PRESEDAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2021 / 16:29
Autor: SEEbiz / H
TEL AVIV - Bila je to fotografija za povijest: islamistički političar iz arapske manjine u Izraelu smiješi se uz krajnje desnog židovskog čelnika i njegove saveznike, nekoliko trenutaka nakon što mu je dao podršku za formiranje nove vlade.

Zajednički cilj uklanjanja s funkcije Benjamina Netanyahua u srijedu je pridružio Mansura Abasa savezu protiv najdugovječnijeg izraelskog premijera. Abasova mala islamistička stranka omogućila je židovskim strankama minimalnu većinu u Knessetu.

Ra'am je time postala prva stranka arapske manjine u Izraelu, koja čini 21 posto stanovništva, koja će podržavati izraelsku vladu. Vlada se tek treba potvrditi u parlamentu, piše agencija Reuters.

Abas je time po strani ostavio neslaganje s potencijalnim budućim premijerom Naftalijem Bennettom, bivšim čelnikom organizacije za židovsko naseljavanje i pobornika aneksije većine okupirane Zapadne obale, teritorija koji Palestinci žele za svoju buduću državu.

Zubar po struci, 47-godišnji Abas rekao je da se nada poboljšati životne uvjete arapskih stanovnika Izraela koji se žale na diskriminaciju i zapostavljanje vlasti.

„Odlučili smo se pridružiti vladi kako bi promijenili ravnotežu političkih snaga u državi“, kazao je u poruci svojim pobornicima nakon što je potpisao koalicijski dogovor s Bennettom i čelnikom opozicije Yairom Lapidom, koji će nakon dvije godine preuzeti premijersku funkciju.

Abasova stranka objavila je kako sporazum uključuje izdvajanje vrijedno više od 16 milijardi dolara za poboljšanje infrastrukture i borbu protiv kriminala u većinski arapskim gradovima.

Dogovor uključuje i zaustavljanje uništavanja domova izgrađenih bez dozvola u arapskim selima te davanje službenih statusa beduinskim gradovima u pustinji Negev, uporištu islamista.

„Govorim jasno i iskreno: pošto se samo formiranje ove vlade temelji na našoj podršci, moći ćemo utjecati na nju i postizati velike stvari za naše arapsko društvo“, poručio je Abas, kojeg dio arapskog stanovništva zbog podrške antipalestinskim političarima optužuje za izdaju.

Tagovi: Mansur Abas, izraelska vlada, Naftali Bennet, Benjamin Netanyahu
PROČITAJ I OVO
GONG prozvao i Milanovića i Ustavni sud
REAKCIJE
GONG prozvao i Milanovića i Ustavni sud
ZAGREB - Gong je u subotu ocijenio kako se predsjednik Republike Zoran Milanović ne ponaša kao odgovoran državnik, ali niti Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava jer se svojim loše obrazloženim upozorenjem Milanoviću stavio iznad Ustava.
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
NA SLOBODI
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
BEOGRAD - Glumcu Sergeju Trifunoviću poslije saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu ukinuto je zadržavanje.
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
REAKCIJE
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
ZAGREB - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana.
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE