GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izrael: Radikalna desnica ulazi u koaliciju protiv Netanyahua

Izrael: Radikalna desnica ulazi u koaliciju protiv Netanyahua
KOALICIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2021 / 20:55
Autor: SEEbiz / H
TEL AVIV - Čelnik radikalne izraelske stranke Yamine, Naftali Bennett rekao je da se planira priključiti taboru oporbenog čelnika Yaira Lapida koji pokušava sastaviti koaliciju kako bi s vlasti srušio premijera Benjamina Netanyahua.

"Učinit ću sve kako bismo, zajedno s mojim prijateljem Yairom Lapidom, sastavili vladu nacionalnog jedinstva", rekao je Bennet koji tjednima nije otkrivao hoće li se priključiti oporbenom čelniku koji pokušava sastaviti "vladu nacionalnog jedinstva" i tako prekinuti vladavinu Benjamina Netanyahua, najdulju u povijesti izraelske države.

Komentirajući Bennettovu izjavu, Netanyahu ga je optužio za "prevaru stoljeća", podsjetivši na njegova ranija javna obećanja da se neće udruživati s Lapidom.

Za tu je koaliciju rekao da je opasna za sigurnost i budućnost Izraela. "Što će učiniti za obranu Izraela? Što će učiniti s Iranom i Gazom? Što će reći vladi u Washingtonu?", upitao je Netanyahu.

Židovska država je u nepune dvije godine imala četvore parlamentarne izbore na kojima Netanyahu nije uspio osvojiti većinu i nakon kojih se nije mogla formirati stabilna vlada.

Nakon posljednjih izbora održanih u ožujku, izraelski predsjednik Reuven Rivlin ovlastio je Netanyahua, kojega je stranka Likud (desnica) osvojila najveći broj glasova, da sastavi vladu.

No premijer na odlasku nije uspio osigurati potreban broj od 61 od 120 zastupnika u Knesetu kako bi formirao "desnu vladu" koju je priželjkivao, što bi moglo dovesti do novih izbora ako Lapid do srijede u ponoć, kada istječe zakonski rok, ne formira vladu nacionalnog jedinstva u koju bi ušli ljevica, centar i desnica.

"Ili ćemo imati pete po redu izbore, ili vladu nacionalnog jedinstva", rekao je u nedjelju Bennett, dodajući da zasad "nije moguće" sastaviti desnu vladu "pod Netanyahuovim vodstvom".

Da bi se sastavila "vlada nacionalnog jedinstva" koju zovu i "vladom promjena", Lapid treba dobiti potporu 61 zastupnika, a za to mu, osim Bennettove, treba i potpora barem jedne od dviju stranka izraelskih Arapa.

Tagovi: Yamine, Naftali Bennett, Reuven Rivlin, Benjamin Netanyahu
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE