GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izrael nastavlja docjepljivanje trećom dozom unatoč pozivu WHO-a

Izrael nastavlja docjepljivanje trećom dozom unatoč pozivu WHO-a
CIJEPLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.08.2021 / 07:48
Autor: SEEbiz / H
JERUZALEM - Izrael čini "veliku uslugu" svijetu ispitujući na dijelu svog stanovništva djelotvornost docjepljivanja trećom dozom cjepiva za covid, istaknuo je u četvrtak izraelski premijer, unatoč pozivu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na moratorij na takvo postupanje.

Danas, kada zapadne zemlje nastoje što više svog stanovništva cijepiti dvjema dozama cjepiva protiv koronavirusa, Izrael je u petak počeo kampanju docjepljivanja trećom dozom, uglavnom Pfizer/BioNTechove proizvodnje, osoba starijih od 60 godina.

Predsjednik Isaac Herzog i oporbeni čelnik Benjamin Netanyahu primili su tu treću dozu koja treba osnažiti imunosni sustav jer je delta inačica virusa koja se trenutačno širi zaraznija od drugih.

U srijedu je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao da se obustavi docjepljivanje trećom dozom kako bi se cjepivo prepustilo zemljama koje su cijepile tek malen dio svog stanovništva.

U četvrtak izraelska vlada nije objavila priopćenje u kojemu bi odgovorila WHO-u, ali je premijer Bennett, odgovarajući na pitanje agencije France Pressea na tiskovnoj konferenciji, branio odluku svoje vlade da se nastavi docjepljivanje trećom dozom.

"Ne radimo to samo radi nas. Mi smo, s jedne strane, malena zemlja, pa to neće utjecati na svjetske zalihe (...) a s druge, dobit ćemo korisne informacije i odmah ih razmijeniti s ostatkom svijeta", rekao je.

"Bez nas svijet ne bi znao ništa o djelotvornosti docjepljivanja (...), mi dakle činimo veliku uslugu ostatku svijeta", dodao je premijer.

Od nedjelje i početka kampanje docjepljivanja više od 262.000 Izraelaca starijih od 60 godina, ili 21 posto te dobne skupine, primilo je treću dozu, objavilo je ministarstvo zdravstva. Za primanje treće doze već se naručila 381.000 ljudi, dodaje ministarstvo.

Trenutačno je 58 posto ukupnog stanovništva primilo dvije doze cjepiva, a taj udio među starijima od 60 godina iznosi gotovo 90 posto i tek 36 posto među mladima.

U četvrtak se premijer Bennett sastao s "influencerima" na društvenim mrežama kako bi pozvali mlade da se cijepe.

Ne cijepiti se to je "kao da se šetate s automatskim oružjem i ispaljujete delta varijantu na ljude" oko sebe, rekao je, upozorivši da njegova vlada razmišlja o ponovnom ograničavanju kretanja nastavi li naglo rasti broj hospitalizacija.

Tagovi: Izrael, treća doza, Svjetska zdravstvena organizacija
PROČITAJ I OVO
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
RAZOČARANI
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
ZAGREB - Umirovljenici su u srijedu dobili još jedan Vladin dodatak, ali umjesto veselja, neugodno ih je iznenadio manji iznos od onoga koji su očekivali.
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
REAKCIJE
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Europe. Nazvao ih je "potpunom besmislicom".
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
PORUKE
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
MEĐUGORJE - Nekadašnji “gazda” GNK Dinamo i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prekinuo je nakon godinu dana medijsku šutnju i dao veliki dvosatni intervju za Avaz TV.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE