GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izmjene GUP-a ponovno bez suglasnosti Ministarstva graditeljstva

Izmjene GUP-a ponovno bez suglasnosti Ministarstva graditeljstva
GUP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2019 / 13:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Izmjene zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP) ponovno nisu dobile suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, koje smatra da dokumentaciju i elaborat GUP-a treba dopuniti i dodatno doraditi, doznaje se u Ministarstvu.

"Nakon izvršenog uvida u dostavljenu dokumentaciju i elaborat GUP-a, vidljivo je da isti treba dopuniti. Iako je nakon provedene ponovne javne rasprave o GUP-u zaprimljen dorađen elaborat, prema dopisu Ministarstva isti treba dodatno doraditi", stoji u odluci Ministarstva.

To je već drugi puta da je Ministarstvo graditeljstva odbilo predložene izmjene zagrebačkog GUP-a, nakon što je to učinilo i u svojoj prvoj odluci u srpnju.

"U postupku izdavanja suglasnosti na Konačni prijedlog Izmjena i dopuna GUP-a grada Zagreba, a nakon izvršenog uvida u dostavljenu dokumentaciju i elaborat GUP-a, vidljivo je da ga treba dopuniti i izmijeniti", odlučilo je tada Ministarstvo.

Izmjenama zagrebačkog GUP-a, kojima bi se omogućila izgradnja tzv. Zagrebačkog Manhattana, protive se brojne udruge, urbanisti i arhitekti, oporbeni gradski zastupnici, većina vijeća gradskih četvrti...

Zelena akcija, Pravo na grad i udruga građana Siget zatražili su 6. studenoga od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja da uskrati suglasnost na izmjene GUP-a ustvrdivši da je javna rasprava o novom GUP-u "bila samo farsa".

Udruge ističu kako je javna rasprava "nakaradno provedena" jer je od čak 31.000 pristiglih primjedbi prihvaćeno samo njih 17, koje su uputila gradska tijela ili službe, a nije prihvaćena nijedna primjedba građana, udruga, inicijativa i strukovnih organizacija.

"Grad Zagreb je u procesu donošenja GUP-a počinio niz propusta i pogrešaka zbog kojih stručno i zakonski utemeljena odluka može biti jedino njegovo odbacivanje. U suprotnom, bit će jasno kako se i HNS-ovo Ministarstvo uključilo u dogovor između HDZ-a i Bandića, a zagrebački GUP i interesi građana bit će tu samo kolateralne žrtve", priopćile su udruge.

Ključan razlog za odbacivanje izmjena GUP-a jest to što zbog "Zagrebačkog Manhattana" nije usklađen s prostornim planom višeg reda - na području igrališta NK Lokomotiva GUP-om se predviđa poslovna i mješovita namjena, dok je u prostornom planu višeg reda to zona rekreacije i sporta, a sličan je slučaj neusklađenosti i s prostorom Zagrebačkog velesajma i Hipodroma, tvrde udruge.

Osim toga, takav GUP nema podršku ni Vijeća gradskih četvrti, jer je od njih ukupno 17, čak 11 glasalo protiv, a samo četiri su ga prihvatila, pri čemu jedno samo uvjetno.

Tagovi: zagrebački GUP
PROČITAJ I OVO
Francuska smješta žrtve u hotele zbog eksplozije obiteljskog nasilja
NASILJE
Francuska smješta žrtve u hotele zbog eksplozije obiteljskog nasilja
PARIZ - Francuska je u ponedjeljak objavila da će plaćati hotelski smještaj za žrtve obiteljskog nasilja i otvoriti privremene savjetničke centre nakon što je zabilježen veliki porast nasilja u prvom tjednu karantene radi epidemije koronavirusa.
Markotić: Sve je više srednje teških i teških bolesnika
UPOZORENJE
Markotić: Sve je više srednje teških i teških bolesnika
ZAGREB - Ravnateljica Klinike dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić razgovarala je s novinarima Dnevnika Nove TV te objasnila pritom zašto oboljele od Covida-19 više neće testirati, kako bi utvrdili jesu li ozdravili. Također, ona je kritizirala švedski model borbe protiv epidemije.
Sindikat naplaćuje maske zdravstvenim radnicima u Nišu
SRAMOTNO
Sindikat naplaćuje maske zdravstvenim radnicima u Nišu
BEOGRAD - Po ceni od 100 dinara zaposleni lekari, medicinske sestre i drugi mogu da kupe zaštitne maske od Sindikata zaposlenih u zdravstvu, čiji su neki od njih, inače, članovi.
Konačno i dvije dobre vijesti iz Italije
VIRUS
Konačno i dvije dobre vijesti iz Italije
RIM - Više od 100.000 ljudi u Italiji oboljelo je od koronavirusa: ukupan broj zaraženih, uključujući i žrtve i one koji su se već izliječili, s današnjim je danom narastao na 101.739. Dobra je vijest što se rast novih zaraženih polako usporava.
Koronavirus mutira i ima osam tipova, kažu stručnjaci
ZNANOST
Koronavirus mutira i ima osam tipova, kažu stručnjaci
NEW YORK - Novi koronavirus mutira kao i ostali virusi i sada ima osam sojeva te kruži cijelim planetom, kažu stručnjaci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE