GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izetbegović najavio dodatni pritisak na Schmidta

Izetbegović najavio dodatni pritisak na Schmidta
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.07.2022 / 18:27
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ocijenio je kako lideri političkih stranaka u toj zemlji neće moći postići dogovor o izmjenama izbornog zakona prije listopadskih izbora pa će visoki predstavnik Christian Schmidt ponovo intervenirati, ali je najavio dodatni pritisak čiji je cilj onemogućiti izmjene koje bi išle na ruku HDZ-u BiH.

Na stranačkoj tribini Stranke demokratske akcije (SDA) u Gradačcu u središnjoj Bosni Izetbegović je pred svojim pristašama otvoreno kazao kako mu je cilj spriječiti izmjene izbornog zakona o kojima su ranije izvijestili mediji i koje bi, primjerice, značile uvođenje cenzusa za delegiranje zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

"Nemoguću je stvar (Schmidt) zatražio od nas", kazao je Izetbegović, pojašnjavajući kako je nerealno očekivati da bi za šest tjedana mogao biti postignut dogovor o pitanjima o kojima se godina pregovara bez rezultata.

Nakon što je ranije ovog tjedna nametnuo tehničke izmjene izbornog zakona čiji je cilj spriječiti širenje govora mržnje tijekom izborne kampanje i zloporabu javnih resursa u promidžbene svrhe, Schmidt je kazao kako stranačkim liderima ostavlja ograničeno razdoblje za dogovor o reformama kojima bi se spriječila blokada vlasti i osiguralo njeno funkcioniranje nakon izbora.

Izetbegović je sada na to odgovorio tvrdnjom kako takav dogovor nije moguće postići, a kao strategiju SDA najavio je pritisak poput prosvjeda pred Uredom visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu s ciljem sprječavanja promjena koje bi išle u susret zahtjevima hrvatskih stranaka za mehanizmom koji bi osigurao legitimno predstavljanje u Domu naroda.

"Možemo jasno formulirati granice jer on (Schmidt) će vjerojatno nešto nametnuti", kazao je Izetbegović.

Tagovi: Bakir Izetbegović, Zoran Milanović, izborni zakon u BiH, Christian Schmidt
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE