GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izbori u Mostaru: HDZ uvjerljivo vodi, slijedi Koalicija za Mostar

Izbori u Mostaru: HDZ uvjerljivo vodi, slijedi Koalicija za Mostar
MOSTAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2020 / 08:40
Autor: SEEbiz / H
MOSTAR - Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine objavilo je u noći na ponedjeljak prve nepotpune rezultate nedjeljnih izbora za Gradsko vijeće Mostara po kojima HDZ BiH uvjerljivo vodi, a slijedi probošnjačka koalicija koju predvodi SDA.

Predsjednik SIP-a BiH Željko Bakalar predstavio je javnosti tek dio podataka s gradske liste kao da je Mostar jedna izborna jedinica.

Po tim podacima za HDZ BiH glasovalo je 6310 birača, a slijedi Koalicija za Mostar koju predvodi bošnjačka SDA s 3820 glasova.

Treće mjesto zauzima Hrvatska republikanska stranka za koju je glasovalo 1056 birača, dok je BH. blok kojega čine SDP BiH i Naša stranka dobila 902 glasa.

SIP je objavio podatke na temelju 20 posto obrađenih listića s gradske liste s koje se u Gradsko vijeće bira 13 vijećnika.

SIP nije objavio podatke kako se glasovalo u šest izbornih područja Jug, Zapad, Jugozapad, te Sjever, Stari grad i Jugoistok koje pak u gradsko vijeće nominiraju 22 vijećnika.

Mostarsko gradsko vijeće broji 35 vijećnika, a iz njega se posredno bira gradonačelnik.

U dva kruga glasovanja za izbor gradonačelnika potrebno je osigurati dvotrećinsku potporu, dok u trećem krugu odlučuje obična većina vijećnika.

U Mostaru su u nedjelju nakon 12 godina održani prvi izbori za lokalna tijela vlasti na kojima je glasovalo nešto više od 50.000 birača.

Ranije u nedjelju najjača hrvatska stranka HDZ BiH i bošnjačka koalicija predvođena Strankom demokratske akcije (SDA) objavile su da očekuju pobjedu na izborima u Mostaru.

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je na konferenciji za novinare da će ta stranka biti pobjednik nedjeljnih lokalnih izbora u Mostaru sa osvojenih 15 vijećničkih mandata te je najavio da će njihov kandidat dr. Mario Kordić biti novi gradonačelnik grada na Neretvi.

Duboko sam uvjeren da će dr. Kordić nakon ovih rezultata biti gradonačelnik Mostara. Očekujemo da ćemo imati 14, odnosno 15 mandata jer ima još dosta toga preračunati“, rekao je Čović u stranačkoj središnjici u Mostaru. Uvjeren je da će osvojiti 20.000 glasova na izborima, što je dvostruko više nego što su imali na izborima prije 12 godina.

Do izbora je došlo nakon što su se vodeći hrvatski i bošnjački političari, čelnici HDZ-a BiH i SDA Dragan Čović i Bakir Izetbegović dogovorili o izmjenama izbornog zakona koji se odnosi na Mostar, simbol dubokih etničkih podjela u BiH četvrt stoljeća nakon rata.

Tagovi: izbori u Mostaru, Mostar, Željko Bakalar, HDZ BiH, Koalicija za Mostar
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE