GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italija i Francuska potpisale sporazum o suradnji

Italija i Francuska potpisale sporazum o suradnji
SURADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2021 / 10:27
Autor: SEEbiz / H
RIM – Talijanski premijer Mario Draghi i francuski predsjednik Emmanuel Macron u petak su potpisali sporazum o jačanju bilateralnih odnosa, u vrijeme dok je europska diplomacija pred ispitom odlaska njemačke kancelarke Angele Merkel.

Dan nakon posjeta Hrvatskoj gdje je također potpisao dokument o strateškom partnerstvu, Macron je s Draghijem potpisao sporazum kojemu je cilj jačanje suradnje u obrani, gospodarstvu, kulturi, trgovini i po pitanju migracija.

Kvirinalski sporazum, nazvan po rezidenciji talijanskog predsjednika, najavljen je već 2017. godine, a njegovo potpisivanje u petak događa se nedugo nakon što je u Njemačkoj potpisan novi koalicijski pakt, čime završava 16 godina duga vladavina kancelarke Merkel, neosporne predvodnice Europe.

Očekuje se da će nova, 'semafor' vlada u Berlinu biti više orijentirana na unutarnja pitanja, posebno na početku svojeg mandata, a Pariz i Rim žele produbiti svoje odnose u periodu ekonomske nesigurnosti, pandemije, asertivne Rusije i Kine i 'odsutnog' SAD-a, prenosi Reuters.

„Macronova namjera je stvoriti novu osovinu s Italijom, a Italiji je u interesu biti dio dua Francuska-Njemačka“, rekao je talijanski diplomatski izvor za Reuters.

Renesansa

Pregovori o Kvirinalskom sporazumu prekinuti su 2018. kad je Rim preuzela populistička vlada koja se s Macronom sporila oko pitanja migracija.

Odnosi između Rima i Pariza dodatno su se pogoršali 2019. kad je francuski predsjednik opozvao veleposlanika u Italiji, no doživljavaju renesansu nakon što je ove godine za premijera talijanske vlade nacionalnog jedinstva imenovan bivši šef Europske središnje banke Mario Draghi.

Francuski diplomatski izvor pak odbacuje tvrdnje da novi savez između druge i treće najveće europske ekonomije predstavlja preustroj francuskih diplomatskih prioriteta.

„Nikad nismo igrali na ljubomoru europskih partnera. Ti su bilateralni odnosi, kad su snažni, komplementarni jedni drugima“, kazao je Francuz.

Dogovor između Pariza i Rima dijelom sliči na sporazum između Francuske i Njemačke iz 1963. godine, a njime je predviđeno da francuska i talijanska vlada koordiniraju svoje politike uoči europskih sastanaka na vrhu, kao što to čine Pariz i Berlin.

Svi detalji oko novog pakta nisu još predstavljeni, no vlada poseban interes za područja ekonomskih odnosa i suradnje u strateškim sektorima.

Francuske tvrtke proteklih godina snažno ulažu u Italiju, no talijanski političari optužuju Francusku da ne daje recipročnu dobrodošlicu talijanskim kompanijama.

Tagovi: Italija, Francuska, Mario Draghi, Emmanuel Macron
PROČITAJ I OVO
Lažne covid-potvrde završile kod političara, poduzetnika i estradnjaka
ISTRAGA
Lažne covid-potvrde završile kod političara, poduzetnika i estradnjaka
ZAGREB - Prema neslužbenim informacijama riječ je o iznosima od 500 do 1000 kuna, koje su se davale posrednicima, a ti posrednici su ih prosljeđivali onome tko je mogao omogućiti dobivanje lažne COVID potvrde.
Erdogan: Nuklearni rat bio bi katastrofalan, krizu moramo riješiti diplomatskim putem
DIPLOMACIJA
Erdogan: Nuklearni rat bio bi katastrofalan, krizu moramo riješiti diplomatskim putem

ANKARA - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je novinarima da bi nuklearni rat bio "katastrofalan".

Mladi bježe iz Bugarske u potrazi za boljim životom
BOLJI ŽIVOT
Mladi bježe iz Bugarske u potrazi za boljim životom
GABROVO - Prazni hodnici i samo osmero novorođenčadi u krevetićima. Odjel za porodništvo u bugarskom gradu Gabrovu govori vam sve što trebate znati o drastičnom padu nataliteta u Bugarskoj.
Rijeka potopljena, u bujici poginuo muškarac
POTOP
Rijeka potopljena, u bujici poginuo muškarac
RIJEKA - Rijeku je u srijedu navečer pogodilo snažno oborinsko nevrijeme, koje je poplavilo prometnice u središtu grada. Prometovanje dijelovima grada, uključujući i veći dio centra je onemogućeno, a sve dežurne službe su na terenu.
Vučić: Srbija neće priznati referendum proruskih regija u Ukrajini
JASNA PORUKA
Vučić: Srbija neće priznati referendum proruskih regija u Ukrajini
BEOGRAD - Srbija ne može i neće priznati očekivanu odluku ruskog parlamenta o prijemu teritorija Ukrajine na kojima su održani referendumi o pripajanju Rusiji, poručio je u srijedu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE