GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istrijanstvo i nedemokratičnost IDS-a

Istrijanstvo i nedemokratičnost IDS-a
ISTRA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2019 / 11:03
Autor: Damir Strugar
KOMENTAR - Nije me dugo bilo u Puli, pa koristim prigodu za listanje starih novina. Padne mi tako u oko ne tako davni intervju Edija Goba lokalnom istarskom dnevniku. 

Za one koji ne znaju, Edi Gobo je bivši tajnik i jedan od veterana IDS-a. U tom velikom razgovoru dotični je prvoborac svoju stranku danas rastavio na proste faktore. Pa tako između ostalog analitički zanimljivo kaže:

„Kad govorimo danas o IDS-u i istrijanstvu, za mene postoje tri IDS-a. Prvi IDS je onaj koji smo kao stranka zaboravili i zapustili. S jedne strane IDZ (Istarska demokratska zveza) koji je bio u Sloveniji, a s druge strane IDS Liburnije, Rijeke i otoka. Drugi IDS je onaj koji je istarski i koji seže do Vodnjana. I na kraju imamo IDS ispod Vodnjana koji je meni sve manje istarski i to je žalosno“, ističe Gobo i nudi svoju definiciju Istrijanstva.

Istrijan je u načelu svaki onaj koji odluči ovdje živjeti, tko voli ovaj kraj. To je osjećaj pripadnosti čovjeka svom kraju i narodu s kojim živi. To su tri koze. U Istri su živjeli ljudi hrvatske, slovenske i talijanske pripadnosti. Svatko od ta tri naroda ima pravo za sebe reći da je Istrijan. Isto kao što to pravo ima onaj koji se doselio ovdje prije 20 godina i prihvatio je naše običaje, kulturu i način življenja, smatra Edi Gobo.

Svoje osebujno poimanje Istre, Edi Gobo zaključuje definicijom njene autonomije: „Pitanje autonomije za nas je uvijek bilo funkcionalno pitanje. Nije stvar u fizičkom odcijepljenju, nego o tome da oni priko Učke maknu ruke od našeg takuina“.

Nema sumnje da nakon ovih izrečenih stavova Edi Gobo sebe pozicionira kao samostalnog mislioca, a ne poslušnog vojnika stranke na vlasti. Uostalom, on se javno i predstavlja kao oponent Miletićeve i Jakovčićeve politike, a takvo se ponašanje barem do sada u IDS-u nije toleriralo.

Što želi postići Edi Gobo svojim političkim soliranjem, teško je reći, jer poslušni članovi stranke očito nisu toliko odvažni i hrabri da bi mu dali podršku. Osim toga, na lanjskom Saboru stranke bilo mu je onemogućeno prikupljanje potpisa za kandidaturu za predsjednika stranke. Pa je na taj način Voljeni Vođa Boris Miletić sam sebe kandidirao i pobijedio opet kao stari i novi predsjednik IDS-a.

No, tako je to s demokracijom u Istrijana, protiv koje se na Saboru IDS-a nitko javno nije pobunio.

Pitao sam Goba što će činiti dalje, obzirom da mu je bitka s vjetrenjačama unaprijed izgubljena. O ovim pitanjima ne daju mu govoriti na Saboru stranke. No, Edi se ne predaje. 

„Ja sam privatni poduzetnik i živim od svog rada, a nisam zaposlen stranačkim kadroviranjem. I dalje ću se boriti za svoje principe i ideale i one osnovne ciljeve stranke koji su se u međuvremenu izgubili. Kažem u šali da vrijeme radi za mene i da ću u stranci imati sve više istomišljenika, jer ljudima je dosta nedemokracije Voljenog i Vječnog vođe“.

Nažalost, Pula i Istra nemaju polemičnu društveno-političku emisiju na lokalnim televizijama, na kojoj bi suparnici mogli javno i direktno sukobiti svoje stavove i mišljenja. A što je žalosno za regiju koja se često hvali kao najnaprednija u Hrvatskoj. A do tada nadajmo se da će funkciju objektivnog informiranja javnosti preuzeti državni mediji i rijetki slobodni i nezavisni istarski mediji. 

https://istarski.hr/node/56369-intrigantne-teze-o-ids-u-i-istri?fbclid=IwAR24IlrGld_Kjg6DLkVFmaouQMgcUZZPQgkAYKrMc7w69IDskY3J32ehpzE

Tagovi: istirjanstvo, Isrijani, Edi Gobo, Boris Miletić, Istarski demokratski sabor, Istra, autonomija Istre
PROČITAJ I OVO
Do 16:30 izašlo 34,04 posto birača, manje nego prije četiri godine
IZLAZNOST
Do 16:30 izašlo 34,04 posto birača, manje nego prije četiri godine
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo objavilo je nove podatke o izlaznosti. Do 16:30 sati na birališta je izašlo 34,04 posto birača.
MVEP objavio nove upute za ulazak u Sloveniju
UPUTE
MVEP objavio nove upute za ulazak u Sloveniju
ZAGREB - Nakon što su jučer brojni građani i turisti ostali u nedoumici zbog toga što je Slovenija Hrvatsku stavila na žutu listu zemalja kad je pitanje o ulascima u zemlju, iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova danas su pojasnili što nova odredba znači.
Na Braču brzo riješen problem nedostatka glasačkih listića
LISTIĆI
Na Braču brzo riješen problem nedostatka glasačkih listića
ZAGREB - Glasnogovornik i član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski izvijestio je u nedjelju da se na Braču nakratko pojavio problem s nedostatkom glasačkih listića, ali je brzo riješen jer je Izborno povjerenstvo poslalo još listića.
Građani Novog Pazara svojim telima ispisali HELP (VIDEO)
VAPAJ
Građani Novog Pazara svojim telima ispisali HELP (VIDEO)
Građani Novog Pazara svojim telima ispisali HELP (VIDEO)
NOVI PAZAR - Posle protesta održanog danas u Novom Pazaru, građani ovog grada formilali su svojim telima poziv u pomoć koji je, na svom Tviter nalogu, objavio Tree Design Institute.
Srbija: Još pet preminulih od koronavirusa, 302 novozaražene osobe
KORONAVIRUS
Srbija: Još pet preminulih od koronavirusa, 302 novozaražene osobe
BEOGRAD - U poslednja 24 časa u Srbiji je još pet osoba preminulo od koronavirusa, a još 302 su zaražene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE