GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istraživanje: Županije imaju previše zaposlenih da bi bile efikasne

Istraživanje: Županije imaju previše zaposlenih da bi bile efikasne
UHLJEBI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2019 / 08:49
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ni jedna hrvatska županija nije u stanju ostvariti kontinuiranu fiskalnu efikasnost, a najveća kočnica za to je prevelik broj zaposlenika, rezultati su empirijskih istraživanja koja se temelje na četrnaestogodišnjem praćenju, a objavljeni su u časopisu Ekonomski pregled.

Analiza koju su poduzeli docentica Sveučilište Jurja Dobrile u Puli Danijela Rabar i student Andrej Grbin, obuhvatila je usporedbe izravnih i neizravnih pokazatelja fiskalnih performansi županija tijekom 14 godina počevši od 2002. a koji su povezani s njihovim neravnomjernim gospodarskim rastom.

Od 294 županijska entiteta, samo je 26 njih bilo relativno efikasnih, ističe se uz objašnjenje da se pod entitetima smatraju sve županije za svaku promatranu godinu.
Također, utvrđeno je da među hrvatskim županijama postoje velike nejednakosti, pri čemu Grad Zagreb značajno pozitivno odstupa od ostalih županija, a na suprotnoj strani je Ličko-senjska županija, kaže se u časopisu Hrvatskog društva ekonomista.

Grad Zagreb i Varaždinska županija bili su efikasni u šest, Međimurska u pet i Krapinsko-zagorska u tri promatrane godine.
Šest županija efikasnost je dostiglo u samo jednoj godini, dok je preostalih 11 županija kontinuirano neefikasno. Niti jedna županija nije postigla neprekinuti rast ili neprekinuti pad efikasnosti. Godina 2002. daleko je najuspješnija, kada je bilo osam efikasnih županija, a najneuspješnija 2014., bez ijedne efikasne županije. Najmanju zabilježenu efikasnosti ostvarila je Ličko-senjska županija, u 2011. godini, kaže se.

Recesija, koja je započela 2008. godine značajno je potaknula ionako visoke razine regionalnih razlika u Hrvatskoj.
Zaključci istraživanja trebali bi biti od interesa analitičarima i pomoći nositeljima politike u Hrvatskoj u prepoznavanju snaga i slabosti učinka te politike na kretanje razvojnih nejednakosti hrvatskih županija, a time i u oblikovanju ciljane fiskalne politike, ističu autori.

Nejednakosti potiču unutarnje migracije iz manje razvijenih regija u razvijenije, što dovodi do daljnjeg produbljivanja nejednakosti. Stoga vlade mnogih država pokušavaju uspostaviti politike koje smanjuju regionalne gospodarske disparitete, objašnjavaju autori.

Oni su pošli od tvrdnje da za stvaranje potpunije slike o stvarnom stupnju razvijenosti regija nije dovoljno promatrati samo bruto domaći proizvod (BDP), već su uzeli fiskalne pokazatelje. Ponekad visoka razina BDP-a ne mora biti rezultat objektivne snage županijskog gospodarstva već značajnih investicija javnog sektora u infrastrukturu, ističu.

Iz širokog spektra pokazatelja za istraživanje je odabrano njih šest. Uz BDP, to su porezni prihodi, tekući rashodi, kapitalni rashodi, broj zaposlenih u jedinicama lokalne i područne samouprave, te ukupan broj zaposlenih umanjen za zaposlene u tijelima lokalne i područne samouprave te kod korisnika proračuna.

Tagovi: županije, uhljebi, hrvatska birokracija
PROČITAJ I OVO
U Crnoj Gori 87 novozaraženih i dvoje preminulih
ZARAZA
U Crnoj Gori 87 novozaraženih i dvoje preminulih
PODGORICA - Crnogorske zdravstvene vlasti potvrdile su u subotu novih 87 zaraženih koronavirusom, što je najveći broj u jednom danu u Crnoj Gori od početka panedemije, i smrt dvije osobe od posljedica covida-19.
Split: Privedeni muškarac pušten, nije utvrđeno da je napao gradonačelnika
EPILOG
Split: Privedeni muškarac pušten, nije utvrđeno da je napao gradonačelnika
SPLIT - Muškarac koji je bio priveden u policiju jer ga se dovodilo u vezu sa sinoćnjim napadom na splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu, pušten je jer nije utvrđena sumnja da je sudjelovao u tom izgredu, izvijestila je u subotu navečer splitska policija.
Grba-Bujević: Ne razmišlja se o ukidanju svadbi
PORUKE
Grba-Bujević: Ne razmišlja se o ukidanju svadbi
ZAGREB - Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i članica Nacionalnog stožera civilne zaštite Maja Grba-Bujević rekla je u subotu kako se ne razmišlja o tome da bi potpuno ukinuli svadbe, a epidemiološke preporuke Stožera vezane su uz sva velika okupljanja, a ne samo uz svadbe.
U Novom Sadu građani blokirali policijsku stanicu, protesti i u drugim gradovima
PROTESTI
U Novom Sadu građani blokirali policijsku stanicu, protesti i u drugim gradovima
NOVI SAD - Građani se širom Srbije već pet dana okupljaju na protestima kako bi iskazali bunt protiv vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića i upravljanja krizom oko koronavirusa. Demonstracije su posle Beograda zahvatile mnoge gradove, a večeras su protesti počeli u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Kragujevcu i Kruševcu.
Capak: Situacija sve teža, epidemiolozi na izmaku snaga
UPOZORENJE
Capak: Situacija sve teža, epidemiolozi na izmaku snaga
ZAGREB - U Dnevniku N1 televizije u 18 sati gost je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE