GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istraživanje: Korona negativno utjecala na psihičko i mentalno stanje građana

Istraživanje: Korona negativno utjecala na psihičko i mentalno stanje građana
VOX POPULI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2021 / 21:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Drugi dio istraživanja koji je u suradnji s agencijom IPSOS, na uzorku od 600 istpitanika, objavila Nova TV govori da se građani sve manje drže mjera za suzbijanje koronavirusa, a u isto vrijeme većina ispitanih vjeruje da dolaze – bolja vremena.

Većina građana, naime, smatra da će se u iduća tri mjeseca poboljšati epidemiološka situacija, njih 69 posto. Da će sve biti kao sada smatra 19 posto ispitanika, a da će se stanje još i pogoršati vjeruje sedam posto ispitanika. Njih pet posto odgovorilo je da “ne zna” ili da odbija odgovoriti. Prema ovom istraživanju, muškarci su opštimističniji od žena. Također, optuimističniji su oni sa završenom osnovnom školom, a istraživanje pokazuje da je optimizam veći u sjevernom dijelu Hrvatske.

Iako se većina građana i dalje pridržava svih ili većine mjera, taj postotak je u padu u odnosu na, primjerice, zadnje istraživanje. Naime, sada se svih mjera pridržava 45 posto ispitanika, a prije dva mjeseca takvih je bilo 60 posto. Većine uputa pridržava se 44 posto i to je više nego u prosincu, kada se većine mjera pridržavalo 35 posto ispitanika. Dijela uputa pridržava se deset posto i taj broj raste u odnosu na prosinac. Jedan posto ispitanika ne pridržava se antiepidemijskih uputa. Žene i stariji građani su odgovorni, a mlađi to sve opuštenije doživljavaju.

Hrvatska je tu podijeljena, tako 46 posto ispitanika kaže da je korona negativno utjecala na financije. Istodobno isti broj ispitanika misli da nije utjecala, a da su u koroni i profitirali, odnosno pozitivno misli njih sedam posto. Financijski se ugroženijom smatra skupina od 30 do 44 godine te stariji. Oni koji misle da korona nije utjecala na njihove financije zastupljeniji su među mladima, visokoobrazovanima kao i stanovnicima Slavonije i sjeverne Hrvatske.

Da je opasnost mala i jako mala misli 43 posto ispitanika, a to je rast od deset postotnih poena u dva mjeseca. 34 posto ispitanih vjeruje da postoji osrednja opasnost po zdravlje. I taj je postotak od studenog u padu. Pada broj onih koji misle da postoji velika mogućnost zaraze. Sada to misli 19 posto ispitanika. Još u prosincu takvih je bilo više od 30 posto. Ne zna, 4 posto.

Dolaskom cjepiva i tu se mijenjaju neki trendovi. Da je osrednja opasnost, misli 40 posto ispitanika. Da je mala, misli 30 posto, a kod 24 posto njih postoji strah od zaraze ukućana. Ne zna 6 posto. Zamjetni su trendovi pada broja onih koji misle da je velika opasnost od zaraze, a raste broj onih koji misle da je mala opasnost.

Više od polovice građana smatra kako je korona negativno utjecala na njihovo psihičko i mentalno stanje. Točnije njih 51 posto. Da nema utjecaja na mentalno stanje misli 40 posto, a 8 posto ispitanika smatra da je korona pozitivno utjecala na njihovo psihičko stanje. Ne zna njih 1 posto. Žene sve oko epidemije malo teže psihički podnose. Tu su i stariji te stanovnici Zagreba i Slavonije. Muškarcima korona većinom nije utjecala na psihičko stanje. Tu spadaju i ispitanici od 30 do 44 godine. I na kraju među mladom populacijom do 29 godina iznadzastupljen je postotak onih na koje je korona pozitivno utjecala.

Ponudili smo mogućnost građanima da odaberu između nekoliko opcija što će prvo učiniti. Na prvom je mjestu odlazak u kafić. To će učiniti 16 posto ispitanika. Slijedi putovanje koje planira također 16 posto građana. 9 posto će posjetiti one koje nisu mogli vidjeti. Proslaviti s prijateljima kraj korone planira 6 posto. Njih 4 posto želi živjeti normalno kao prije. 3 posto ispitanika planira izgrliti osobe koje nisu mogli zbog korone. Isto 3 posto njih će odabrati i organizirati neku zabavu.

Tri posto ispitanika planira se vratiti na posao ili ga početi tražiti. 3 posto će napraviti obiteljsku feštu, primjerice svadbu. 2 posto planira prestati nosit masku. U disko će otići 2 posto, a na misu njih 1 posto. Ostale aktivnosti kao primjerice kino, kazalište, muzej ili u kupnju planira 10 posto. Ne zna njih 7 posto, a da ništa neće napraviti tvrdi 15 posto ispitanika.

Tagovi: koronavirus u Hrvatskoj, mentalno zdravlje, psihičko zdravlje
PROČITAJ I OVO
Sudovi potvrdili: Burilović ne zadovoljava ni formalne uvjete da bude šef HGK
UVJETI
Sudovi potvrdili: Burilović ne zadovoljava ni formalne uvjete da bude šef HGK

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović ne ispunjava formalne uvjete potrebne za vođenje ove organizacije, proizlazi iz njegove poslovne biografije, koju je proučio, potvrdio na trgovačkim sudovima i objavio portal Građanske inicijative Psihološko proljeće.

Hoće li samo cijepljeni moći na koncerte i u klubove?
POVLASTICE
Hoće li samo cijepljeni moći na koncerte i u klubove?
ZAGREB - Digitalna zelena potvrda, kolokvijalno nazvana covid-putovnica, od 1. lipnja mogla bi postati glavna ulaznica na koncerte i u klubove te za zabavu bez pridržavanja epidemioloških mjera.
Šalaj: Tomašević neće moći bez SDP-a
ANALITIČARI
Šalaj: Tomašević neće moći bez SDP-a
ZAGREB - Profesor Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti u Dnevniku HTV-a analizirao je HRejting, prema kojem Tomislav Tomašević s 35,8% glasova ulazi u 2. izborni krug.
Plenković: Đurđević nema potporu većine i zbog populističko-političkog programa
PORUKE
Plenković: Đurđević nema potporu većine i zbog populističko-političkog programa
ZAGREB - Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković odbacio je tvrdnje predsjednika Milanovića da je neradna nedjelja „predizborna finta“, a poručio je da kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda Zlata Đurđević neće dobit potporu većine i zbog "populističko-političkog programa".
WHO: Indijska varijanta koronavirusa izaziva globalnu zabrinutost
VIRUS
WHO: Indijska varijanta koronavirusa izaziva globalnu zabrinutost

ŽENEVA - Virusna varijanta B.1.617 koja se prvi put pojavila u Indiji prošle godine izaziva globalnu zabrinutost, priopćila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE