GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istražitelji stigli u Petrinju: Mještani znaju imena odgovornih za kriminal u obnovi

Istražitelji stigli u Petrinju: Mještani znaju imena odgovornih za kriminal u obnovi
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.01.2021 / 08:46
Autor: SEEbiz / Večernji list
PETRINJA - DORH-ovi istražitelji stigli su na Banovinu zbog istrage vezane za rušenje kuća koje su obnovljene nakon Domovinskog rata. RTL-u su to potvrdili mještani Strašnika, u kojem je bio epicentar potresa.

“Oni su samo prošli selom da vide koja je kuća oštećena i koliko. Pitali su ljude koje su tvrtke radile, jer u ovome nizu kod mene sve je radila jedna tvrtka. Sve su to kuće koje idu u rušenje”, kazao je Tomislav Stanić iz Strašnika reporterima RTL-a.

“Tu su odgovorni i izvođač radova i onaj tko je to nadgledao. Tu su ljudi, neću o imenima govoriti, u Petrinji radi čovjek, ponovno u privredi, koji je nadgledao te naše radove, tako da su ti ljudi odgovorni”, rekao je Stanić.

Inače, i ti uništeni objekti iz Strašnika među ukupno su 1875 objekata uništenih u potresu od 29. prosinca na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, piše Večernji list. Statičari su do subote popodne pregledali 13.856 od 30.121 prijavljenog oštećenog objekta, a crvenu naljepnicu zbog oštećenja dobilo je 1875 objekata, velikom većinom na području Sisačko-moslavačke županije.

Još su dodatna 164 objekta dobila crvenu naljepnicu zbog vanjskih utjecaja, a riječ je o objektima kojima prijeti opasnost zbog oštećenja na susjednim objektima. Nadalje, još je dodatan 3281 objekt proglašen privremeno neuporabljivim zbog potrebe za hitnim intervencijama (1757) ili do detalj nog pregleda koji bi trebao pokazati prave razine štete na 1524 objekta. Od tog ukupnog broja, na području Sisačko-moslavačke županije zbog oštećenja su neuporabljiva 1863 objekta te 159 zbog vanjskih utjecaja. A privremeno su neuporabljiva 3252 objekta.

U Petrinji je, prema podacima od subote ujutro, ukupno 860 uništenih objekata, dok ih još 50 ima crvenu naljepnicu zbog opasnosti od vanjskih utjecaja. U Glini je istodobno utvrđeno 520 objekata s crvenom naljepnicom. Na području Siska zbog teških oštećenja neuporabljivo je jučer bilo 275 objekata, a dodatnih 55 objekata neuporabljivo je zbog vanjskih utjecaja. Riječ je o objektima koji se ponajprije nalaze u povijesnom središtu grada.

Primjerice, u Rimskoj ulici u Sisku od 30 kućnih brojeva crvenu naljepnicu ima 18 objekata. Žutu naljepnicu u Sisku ima još 655 objekata. Još više od 2500 objekata u Sisku, čiji su vlasnici prijavili štetu, čeka pregled statičara. Na području cijele Sisačko-moslavačke županije pregled statičara čeka još više od 15.000 objekata na kojima je prijavljena šteta, no statičari kontroliraju i one objekte na području Petrinje i Gline čiji vlasnici nisu službeno prijavili štetu, a njih je, kako doznajemo, velik broj zbog neriješenih vlasničkih odnosa, napuštenih zgrada, itd. Kako su nam rekli statičari, karta koju je objavila Hrvatska udruga kriznog menadžmenta ne prikazuje pravo stanje na terenu jer se temelji samo na vizualnom pregledu iz zraka, na temelju satelitskih snimaka, a ne na pregledu zgrada.

Jučer popodne bilo je još uvijek 745 zahtjeva za kamp-kućicama. Prema procjeni dobivenoj od predsjednika Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije Adolfa Cvancigera, oštećenja su pretrpjela ukupno 825 obrtnika u toj županiji te 619 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava.

Procjena je da je oštećeno više od 700 trgovačkih društava od ukupno njih 1350 s područja Siska, Petrinje, Gline, Topuskog, Majura, Hrvatske Kostajnice, Dvora i Dubice. Radnicima po 4000 kn potpore Prema jučerašnjim podacima, 21 škola je neuporabljiva u županiji te dva vrtića u Petrinji. U Sisačko-moslavačkoj županiji u protekla 24 sata angažmanom Crvenog križa podijeljeno je 12.600 tona hrane. Načelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved rekao je jučer i da je obveza osmisliti dugoročan sustav prehrane za potresom pogođeno područje, naglasivši da narod na Banovini koji je stradao u potresu neće ostati bez osigurane prehrane.

– Samo u protekla 24 sata podijeljeno je 12.600 tona hrane, 18.580 toplih obroka za stanovništvo i 2377 obroka za operativne snage na terenu – istaknuo je ministar Medved, zahvalivši svim ugostiteljima i obrtnicima koji su se odmah nakon razornog potresa angažirali u distribuciji prehrane stradalnicima.

Rekao je i da se ulažu svi napori u očuvanju radnih mjesta na potresom stradalom području. Za to je, naglasio je, osigurano dodatnih 160 milijuna kuna te će se isplaćivati 4000 kuna po radniku za siječanj i veljaču, svima kojima je zbog potresa bilo onemogućeno poslovanje.

Tagovi: potres u Petrinji, Strašnik, Hrvatska udruga kriznog menadžmenta, Tomislav Stanić kriminal u obnovi
PROČITAJ I OVO
Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe razveselila Prištinu
INTEGRACIJA
Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe razveselila Prištinu
PRIŠTINA - Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) preporučila je u utorak prijem Kosova u tu organizaciju, što je naljutilo Beograd koji je rekao da je to "dan srama", dok ga je Priština nazvala "velikim danom" i korakom bliže prijemu u punopravno članstvo.
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
POTRESI
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
LJUBLJANA - Slovenija je pod velikim rizikom od potresa, ali većina javnosti toga nije svjesna, smatraju sudionici današnjeg savjetovanja Zavarovalnice Triglav.
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
NEVRIJEME
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
ZAGREB - U Hrvatsku je stigla najavljena promjena vremena. Posebno upozorenje objavio je i DHMZ.
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
POTVRĐENA KAZNA
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
ZAGREB - Visoki kazneni sud potvrdio je Damiru Škari (65) presudu od dvije i pol godine zatvora.
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
JASNA PORUKA
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
KIJEV - Potencijal oružanih snaga Rusije višestruko premašuje kapacitete Ukrajine, te stoga Kijev nema šanse da nastavi borbu bez pomoći Zapada, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE