GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istraga: Krajnje je nevjerojatno da je virus krenuo iz laboratorija u Kini

Istraga: Krajnje je nevjerojatno da je virus krenuo iz laboratorija u Kini
WHO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2021 / 12:50
Autor: SEEbiz
PEKING - Krajnje je nevjerojatno da je koronavirus krenuo nakon incidenta u laboratoriju u Kini, poručili su istražitelji koji u Kini pokušavaju rasvijetliti porijeklo koronavirusa, javlja Sky News.

Istražitelji vjeruju da je najvjerojatniji uzrok prvotnog izbijanja zaraze virus koji je "skočio" s životinje na čovjeka.  U skladu s ovim podacima, istraživači naglašavaju da postoji mogućnost da bi mačke ili bizoni mogli biti također vrste životinja koje bi mogle da budu potencijalni nositelji, kao i psi, na primjer. 

To znači da se buduće istrage neće fokusirati na laboratorijski incident kao mogući uzrok izbijanja zaraze koronavirusom.

Međunarodni tim znanstvenika Svjetske zdravstvene organizacije, koji rade s kineskim stručnjacima, već neko vrijeme pokušavaju otkriti kako je krenula pandemija koronavirusa, prenosi Index.hr.

Tim istražitelja je posjetio ključne lokacije u Wuhanu, kineskom gradu u kojem su prijavljeni prvi slučajevi zaraze, gdje su razgovarali s pacijentima, zdravstvenim djelatnicima i kineskim znanstvenicima.

Dokazi su dosad sugerirali da je koronavirus "skočio" sa životinja na ljude, a tim istražitelja na čelu s Peterom Benom Embarekom, WHO-ovim stručnjakom za sigurnost hrane i životinjske bolesti, danas je na press konferenciji poručio da još uvijek nisu sigurni o kojoj vrsti životinja se radilo i gdje se to točno dogodilo.

Znanstvenici su također otkrili da je koronavirus možda cirkulirao u regijama oko Wuhana prije prvog prijavljenog slučaja zaraze, javlja Sky News.

Podaci koji nisu objavljeni sugeriraju da je virus SARS-CoV-2 nađen nekoliko tjedana prije nego što su u Wuhanu prijavljeni prvi slučajevi, rekao je šef stručnog panela kineskog Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva za Covid-19.No, dodao je kako nema dokaza da se covid-19 širio u Wuhanu prije prosinca 2019., kad su prijavljeni prvi slučajevi zaraze.

Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije rekao je da nema dokaza o "velikim žarištima" prije prosinca 2019. u Wuhanu ili bilo gdje drugdje.

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) posjetili su prije šest dana istraživački centar u kineskom gradu Wuhanu u sklopu istraživanja o podrijetlu pandemije koronavirusa.

Upravo je Wuhan bio mjesto na kojem se najprije rodila teorija o prelasku koronavirusa sa životinja na ljude, iako je Kina to osporila. Uskoro se virus proširio diljem Kine, a onda i cijelog svijeta.

Fotografija: Getty Images

Tagovi: koronavirus u NR Kini, Wuhan, Peter Ben Embarek, SARS-CoV-2, Svjetska zdravstvena organizacija
PROČITAJ I OVO
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
REAKCIJE
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Europe. Nazvao ih je "potpunom besmislicom".
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
PORUKE
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
MEĐUGORJE - Nekadašnji “gazda” GNK Dinamo i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prekinuo je nakon godinu dana medijsku šutnju i dao veliki dvosatni intervju za Avaz TV.
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
SUSRETI
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
PRIŠTINA - Ministar obrane Ivan Anušić razgovarao je u srijedu u Prištini s kosovskim kolegom Ejupom Maqedoncijem o bilateralnoj obrambenoj suradnji i prenio mu poruku da Hrvatska "u potpunosti stoji uz Kosovo i pravo te zemlje na neovisnost", priopćilo je ministarstvo obrane (MORH).
Plenković: Nemam pojma tko je AP
PREMIJER
Plenković: Nemam pojma tko je AP
ZAGREB - S nama idu HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir, rekao je Plenković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE