GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Irinej o Đukanoviću: Čudno da čovek koji nije kršten stvara crkvu

Irinej o Đukanoviću: Čudno da čovek koji nije kršten stvara crkvu
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2020 / 11:02
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Apelujem i sa bolom u duši pozivam Mila Đukanovića da razmisli šta radi. Ne čini dobro niti sebi, ni svom narodu, ni crkvi - poručio je patrijarh srpski Irinej, nakon sastanka sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

“Čudno je da čovek koji nije kršten, koji je ateista i pripada bivšem režimu – hoće da stvori crkvu. To se nije desilo u istoriji hrišćanstva – da onaj ko ne podnosi hrišćane stvara jednu crkvu”, naveo je patrijarh.

On je situaciju u Crnoj Gori uporedio sa situacijom u nekadašnjoj Nezavisoj državi Hrvatskoj.

“Cilj je, po svoj prilici, da se primeni metod koje su nekada ustaše primenile u Hrvatskoj – da se protera srpski narod”, kaže patrijarh Irinej.

On je naveo da SPC poštuje Crnu Goru kao državu i da je to prihvaćeno, ali da na žalost nije prihvaćeno i postojanje srpskog naroda u Crnoj Gori.

Irinej je istakao da su sve svetinje u Crnoj Gori srpske i da su ih podizali Nemanjići i oni koji su sledili njihov rod i kulturu.

“Ne znam da postoji i jedna hram koji je podignut od kada postoji nova država Crma Gora. Sve štpo postoji pripada SPC. Moramo se boriti da to tako i ostane. Stanje je vrlo teško. Ono što mi zastupamo je i stav svih pravoslavnih hrišćanskih crkava, katoličkih, protestantskih i nekih muslimanskih zajednica”, rekao je Irinej.

On je naveo da je jasno da je plan Mila Ðukanovića da u Crnoj Gori više nema SPC, niti srpskog pravoslavnog naroda i apelovao na njega da promisli šta čini. Irinej je rekao da mi priznajemo ljude koji se deklarišu i kao Crnogorci i dodao da većina od njih kažu: Ja sam Srbin, a potom Crnogorac.


On dodaje da se sada stvara jedno mišljenje i jedna nova nacija crnogorska, koja treba da istisne potpuno sve što se zove srpsko.

“U ovoj politici, ima tu dosta ljudi iz crkve, koji kumuju ovom stanju. Nadam se da će mnogi koji su bili za tu ideju crnogrske crkve i crnogorske nacije da uvide situaciju i kuda sada ide i da će verovatno promeniti svoje mišljenje”, rekao je patrijarh.

Patrijarh je rekao da su čak i za vreme Otomanske imperije i za vreme komunizma vlasti imale mnogo više respekta prema SPC, “u odnosu na ove današnje”.

Tagovi: patrijarh Irinej, Milo Đukanović, Aleksandar Vučić, Srpska pravoslavna crkva, Crnogorska pravoslavna crkva
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE