GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Iran bi mogao preispitati suradnju s IAEA-om

Iran bi mogao preispitati suradnju s IAEA-om
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2020 / 13:52
Autor: SEEbiz / H
TEHERAN - Iran će preispitati suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) ako mu budu nametnute "nepravedne" mjere, poručio je u nedjelju predsjednik iranskog parlamenta Ali Laridžani, pošto su europske sile prošli tjedan aktivirale mehanizam za rješavanje sporova predviđen nuklearnim sporazumom s Teheranom iz 2015.

"Otvoreno kažemo da ćemo, ako europske sile, iz bilo kojeg razloga, usvoje nepravedan pristup u korištenju mehanizma za rješavanje sporova, ozbiljno preispitati našu suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju", rekao je Laridžani, kako prenosi državna televizija.

Francuska, Velika Britanija i Njemačka aktivirale su mehanizam za rješavanje sporova predviđen nuklearnim sporazumom nakon što je Teheran nastavio povećavati proizvodnju obogaćenog uranija protivno sporazumu odgovarajući time na sankcije koje mu je SAD ponovno uveo pošto je napustio sporazum 2018.

Teheran je prošli tjedan objavio da neće poštivati ograničenja za obogaćivanje uranija predviđena sporazumom, ali i napomenuo da će nastaviti surađivati s IAEA-om, koja prati kako ispunjava svoje obveze.

Tri europske države poručile su da žele uspješnu provedbu nuklearnog sporazuma i da njihova odluka ne znači da se pridružuju američkoj kampanji "maksimalnog pritiska" na Teheran.

Aktiviranje mehanizma za rješavanje sporova odgovara formalnom optuživanju Irana da je prekršio odredbe sporazuma i moglo bi voditi ponovnom uvođenju UN-ovih sankcija koje su sporazumom ukinute.

Mehanizam čini Zajednička komisija, koju čine Iran, Rusija, Kina, Njemačka, Francuska, Britanija i EU, koja će pokušati riješiti spor.

Tagovi: Iran, Međunarodna agencija za atomsku energiju
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE