GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Institut za rat: Porazni rezultati Putinove mobilizacije

Institut za rat: Porazni rezultati Putinove mobilizacije
PORAZNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2022 / 08:43
Autor: SEEbiz / N1 info

LONDON - Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je novu analizu rata u Ukrajini u kojoj se navodi da ruske snage ne postižu značajniji napredak oko Bahmuta, oblasti Donjecka ili bilo gdje drugdje duž linije fronta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i ruski ministar obrane Sergej Šojgu proglasili su kraj ruske vojne mobilizacije 28. listopada.

Šojgu je izjavio da će vojni komesarijati ubuduće regrutirati samo dragovoljce i vojnike po ugovoru. Objavio je da je Rusija mobilizirala 300.000 ljudi, od kojih je 82.000 raspoređeno u Ukrajini, a 218.000 obučava se na ruskim poligonima.

Putin je izjavio da 41.000 od 82.000 vojnika u Ukrajini služi u borbenim jedinicama. Ruski predsjednik priznao je da su ruske snage imale problema s logistikom i opskrbom mobiliziranih snaga, ali je lažno ustvrdio da su ti problemi utjecali samo na “početnu fazu” mobilizacije i da su ti problemi sada riješeni. Poručio je i da je potrebno modernizirati sustav vojnih ureda.

Putin je vjerojatno okončao mobilizaciju u Rusiji kako bi oslobodio administrativne kapacitete i kapacitete za obuku na vrijeme za odgođeni početak ruskog jesenskog ciklusa novačenja, koji će započeti 1. studenog. Ruska vojska vjerojatno nema kapacitet da istovremeno obučava 218.000 mobiliziranih muškaraca i oko 120.000 novih jesenskih ročnika.

ISW piše da je mala vjerojatnost da će ova okončana mobilizacija utjecati na rusku borbenu moć.

Putin je sugerirao omjer 50-50 između mobiliziranih koji su u borbi i onih koji su također u zoni sukoba, ali nisu izravno u borbi. Ako se općenito primijeni, ovaj omjer sugerira da će ukupno 150 tisuća mobiliziranog osoblja biti raspoređeno na borbene uloge u Ukrajini nakon završetka obuke, vjerojatno tijekom studenog.

Raspoređivanje 41.000 Rusa koji su slabo obučeni po Ukrajini možda je privremeno učvrstilo ruske obrambene linije, iako se ti rezervisti još nisu suočili s punom težinom velikog i pripremljenog ukrajinskog protuofenzivnog napada. Raspoređivanje nije značajno povećalo rusku borbenu moć. ISW naglašava da je malo vjerojatno da će raspoređivanje 110.000 dodatnih mobiliziranih promijeniti tijek rata.


Putin možda pokušava ponovno uspostaviti Šojguov autoritet u ruskom informacijskom prostoru kako bi uravnotežio rastući utjecaj ruske proratne frakcije silovika (ljudi sa značajnom bazom moći unutar Putinova unutarnjeg kruga koji postavljaju borbene snage u Ukrajinu). Putin je mogao sam objaviti kraj mobilizacije umjesto na sastanku sa Šojguom ili je mogao zadužiti Šojgua da sam zaključi manjkavu mobilizaciju. Njihov inscenirani javni sastanak u skladu je s nedavnim porastom Šojguovih medijskih istupa.

Šojguova prisutnost u medijskom prostoru ovisi o odobrenju Kremlja jer Putin može kontrolirati hoće li i kada Šojgu govoriti. Šojguovi protivnici među silovikima kontroliraju vlastite Telegram kanale i slobodno govore medijima, navodi Institut za proučavanje rata.

Tagovi: mobilizacija u Rusiji, Finska, Vladimir Putin, Sergej Šojgu
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE