GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inicijativa četiri grada: Jedan od fokusa je i priuštivo stanovanje

Inicijativa četiri grada: Jedan od fokusa je i priuštivo stanovanje
SURADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2023 / 14:38
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Sastankom gradonačelnika Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka pokrenuta je u utorak Inicijativa četiri grada, koja će funkcionirati kao platforma za suradnju na temama od zajedničkog interesa najvećih gradova u Hrvatskoj - među ostalim i priuštivog stanovanja.

“Naši gradovi u nekim slučajevima bolje surađuju s nekima u inozemstvu, nego s hrvatskim gradovima, što je apsurd. Često nas more isti problemi i uvidjeli smo da možemo puno bolje upravljati gradovima ako više i intenzivnije surađujemo”, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u izjavi medijima.

Inicijativom se povezuju najveća četiri hrvatska grada, a uz Tomaševića inicijativi su pristupili osječki, splitski i riječki gradonačelnici - Ivan Radić, Ivica Puljak i Marko Filipović.

“Na početku smo izabrali tri teme koje nas povezuju - priuštivo stanovanje, digitalizacija i zelena tranzicija”, rekao je Puljak dodavši da uz zajedničke probleme gradovi imaju mnogo zanimljivih rješenja, koje mogu ponuditi jedni drugima.

Priuštivo stanovanje je problem nacionalnog opstanka, a spojilo ih je upravo rješavanje tog i ostalih problema, kazao je Filipović dotaknuvše se i segmenta energetske učinkovitosti u gradovima.

“Mislim da je odgovor na brojna pitanja upravo u integriranim ulaganjima, tu su sva četiri grada predviđena u nacionalnom okviru financiranja”, kaže Filipović.

Prethodno su gradonačelnici imali više kontakata i bilateralno surađivali, a Radić je dodao da su dogovorene radne skupine gradova koje će raditi na rješavanju naznačenih problema.

“Na konkretnom primjeru Osijeka sada donosimo novu odluku o komunalnom redu, a ona je u Splitu već implementirana. S Rijekom ćemo razgovarati o digitalizaciji, sa Zagrebom nas povezuje i gradski prijevoz, dok je po pitanju otpada Osijek otišao daleko u usporedbi s drugim gradovima”, kaže Radić.

Zanimljive su im i teme upravljanja gradskom imovinom, gospodarenja otpadom, odabira budućeg zelenog modela javnog prijevoza u gradovima - hoće li oni biti na vodik ili na električnu energiju, dodao je Tomašević.

Sva četiri gradonačelnika suradnju vide kao nadpolitičku, a Tomašević je odbacio špekulaciju da su ovi sastanci dio pregovora o nacionalnoj političkoj koaliciji.

Najavili su da će se sljedeći sastanak održati u lipnju u Rijeci, a nakon toga i u ostalim gradovima inicijative.

Tagovi: Inicijativa četiri grada, priuštivo stanovanje, Tomislav Tomašević, Ivica Puljak, Ivan Radić, Marko Filipović
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE