GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Imaju li covid-potvrde smisla u doba omikrona?

Imaju li covid-potvrde smisla u doba omikrona?
OMIKRON
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.02.2022 / 20:42
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Nakon jučerašnje najave pa demantija o ukidanju covid-potvrda, nastavlja se rasprava o njihovoj smislenosti u doba omikrona.

Pokazati covid-potvrdu pri ulasku u brojne institucije mora se i morat će se još neko vrijeme. Barem tako, nakon nekoliko sati usuglašavanja, tvrde članovi Stožera. Jedna od takvih je Hrvatska pošta.

U Zavodu za mirovinsko osiguranje, gdje se ispred vrata baš zbog korona-mjera stvaraju gužve, traže covid-potvrdu i osobnu iskaznicu.

U zagrebačko Gradsko poglavarstvo bez covid-potvrde ne može ući nitko.

“Mi po odredbama za sve jedinice lokalne samouprave, ali i po zakonu, smijemo i dužni smo pustiti samo osobe koje imaju covid-potvrde”, kaže Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, prenosi N1 televizija.

Na listi su sve državne i javne institucije i one u sustavu socijalne i zdravstvene skrbi. Ipak, u bolnicama poneki pacijent prođe ispod radara. Iz bolnice objašnjavaju da je pritisak velik te da se trude sve pratiti.

Pojedine europske zemlje djelomično ukidaju covid-potvrde, no u Hrvatskoj, složna je struka, procijepljenost je preniska da bismo napravili takav korak.

“Da, li je sada povoljan trenutak da bismo razgovarali o ukidanju, nisam siguran, ali izmjena i prenamjena određenih odredbi moguće, vjerujem da to i jest bila intencija gospodina Capaka”, kaže Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva.

“Propust je bio u inicijalnoj fazi kada nismo potaknuli veći broj ljudi na cijepljenje i na taj način proširili upotrebu covid-potvrda, kao u drugim državama na koje se pozivamo, a mi smo to primijenjivali u nekoj manjoj mjeri”, govori molekularni biolog Ilija Brizić.

A u Saboru – ni oko upotrebe covid-potvrda, nema sloge.

HDZ-ov Branko Bačić kaže kako nema govora o ukidanju covid-potvrda jer epidemiološka situacija nije takva da bi se o tome moglo razmišljati. Mostov Nikola Grmoja vladajuće pita – čega se boje?

“Zašto ne brojite, čega se bojite? Oni moraju ići u smjeru ukidanja covid-potvrda, ali još nisu dobili mig iz, ne znam, Pariza, Londona, Brisela.”

No, zemlje koje ukidaju potvrde imaju i do 80 posto procijepljenih, Hrvatska tek 56.

Tagovi: omikron, omicron, Tomislav Tomašević, Hrvatska pošta, koronavirus, Svjetska zdravstvena organizacija
PROČITAJ I OVO
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
NA SLOBODI
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
BEOGRAD - Glumcu Sergeju Trifunoviću poslije saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu ukinuto je zadržavanje.
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
REAKCIJE
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
ZAGREB - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana.
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE