GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IJF: Hrvati u pandemiji ozbiljno strahuju, korona najnepovoljnije utjecala na mlađe žene

IJF: Hrvati u pandemiji ozbiljno strahuju, korona najnepovoljnije utjecala na mlađe žene
STRAHOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2020 / 12:22
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatskim je građanima pandemija koronavirusa znatno produbila financijske i egzistencijalne probleme, tzv. krpanje kraja s krajem je gotovo najviše na razini EU, vrlo su pesimistični u pogledu svoje buduće financijske situacije i slabo vjeruju u nacionalnu vladu i EU, pokazalo je istraživanje Eurofounda koje prenosi IJF.

Institut za javne financije (IJF) u ponedjeljak je objavio novi Aktualni osvrt "Utjecaj koronavirusa na život i rad građana u Europskoj uniji" u kojemu Predrag Bejaković analizira izvješće Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta iz Dublina - Eurofound, koje se temelji na e-anketiranju provedenom u travnju i srpnju 2020. godine.

Od travnja do srpnja 2020., unatoč blagom poboljšanju situacije u pogledu radnog vremena i sigurnosti posla, došlo je i do vrlo nepovoljnog kumulativnog socijalnog i ekonomskog utjecaja pandemije koronavirusa na živote građana, osobito žena i mladih, pokazalo je istraživanje.

Na razini cijele EU najvažniji zaključak je da su zbog vrlo negativnog utjecaja koronavirusa snažno povećane međugeneracijske i rodne nejednakosti, ističe Bejaković.

"Prema izvješću Eurofounda građani Hrvatske navode znatne financijske i egzistencijalne probleme (tzv. krpanje kraja s krajem koje je gotovo najviše na razini EU), vrlo su pesimistični u pogledu svoje buduće financijske situacije i slabo vjeruju u nacionalnu vladu i EU", naglašava Bejaković.

U istraživanju Eurofounda, koje je provedeno u dva kruga - prvi u travnju, kada je većina država članica EU-a bila u lockdown-u, i drugi u srpnju kada su se društva i gospodarstva počela polako otvarati, ukupno je sudjelovalo 87.477 ispitanika iz cijele EU i ono je omogućilo stjecanje spoznaja o trendovima tijekom krize.

"Izvješće je među ostalim pokazalo da je na tržištu rada zbog porasta nezaposlenosti pogoršan položaj mladih u dobi od 18 do 34 godine. Nadalje, tijekom pandemije od travnja do srpnja žene su češće od muškaraca ostajale bez posla, a kod onih koje su ostale zaposlene dodatno je narušena usklađenost poslovnog i privatnog života. Koronavirus je najnepovoljnije utjecao na žene u dobi od 18 do 34 godine jer su upravo one najčešće gubile posao. S druge strane, najmanju vjerojatnost da će izgubiti posao imali su muškarci u dobi od 35 do 49 godina", pokazalo je istraživanje.

Strah od gubitka posla bio je najizraženiji u Bugarskoj i Grčkoj, a najmanji u Danskoj, Austriji i Mađarskoj.

"U Hrvatskoj je 8 posto ispitanika u tom razdoblju izgubilo posao, što je i prosjek EU-a. Vjerojatnost da će u sljedeća tri mjeseca izgubiti posao bila je 19 posto u travnju i 11 posto u srpnju, odnosno u oba mjeseca bila je nešto iznad prosjeka EU-a (15 posto u travnju i 10 posto u srpnju), ali ipak znatno niža nego u Bugarskoj, Malti, Grčkoj i Portugalu", prenosi IJF u Aktualnom osvrtu.

Što se tiče samoprocjene vlastite financijske situacije u iduća tri mjeseca, istraživanje je pokazalo da je u travnju pogoršanje očekivalo gotovo 40 posto, a u srpnju četvrtina ispitanika. Najmanji strah od pogoršanja zabilježen je u Danskoj i Luksemburgu, a najveći u Hrvatskoj i Grčkoj.

U travnju je 47 posto ispitanika na razini EU-a izjavilo kako je njihovo kućanstvo imalo financijskih poteškoća u sastavljanju kraja s krajem, a u srpnju 44 posto. U srpnju je, pak, Hrvatska bila zemlja EU-a u kojoj se najčešće izvještavalo o velikim poteškoćama pri sastavljanju kraja s krajem (23 posto) i samo je 9 posto ispitanika u Hrvatskoj očekivalo da će se njihova financijska situacija u sljedeća tri mjeseca poboljšati, prenosi IJF.

"Hrvatski su građani imali najnižu razinu optimizma u pogledu svoje financijske budućnosti", ističe Bejaković iz IJF-a i podsjeća kako politolozi vjeruju kako povjerenje u nacionalnu vladu u značajnoj mjeri određuje do koje mjere društva mogu uspješno odgovoriti na koronakrizu.

"No, ispitanici iz Hrvatske, uz one iz Poljske, imaju najmanje povjerenja u nacionalnu vladu. Najnižu razinu povjerenja u EU opet imaju ispitanici u Hrvatskoj (te u Grčkoj)", naglašava Bejaković.

Građani, ne samo u Hrvatskoj, često nisu dovoljno dobro upoznati sa svime što se ostvaruje na nacionalnoj i europskoj razini, pa je važno usvojiti jasnu komunikacijsku strategiju, ali i nadalje poticati europsku solidarnost. Time bi se vjerojatno i u Hrvatskoj moglo povećati povjerenje u vladu na nacionalnoj i EU razini, koje je zasad vrlo nisko, zaključuje Bejaković u Aktualnom osvrtu IJF-a.

Tagovi: Institut za javne financije, koronakriza, Eurofound, Predrag Bejaković,
PROČITAJ I OVO
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
RAKETE
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
WASHINGTON - Sjedinjene Države poslale su Ukrajini novi raketni sustav dugog dometa, potvrdio je Pentagon. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u ožujku, ali "na zahtjev Ukrajine" nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE