GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ICC se proglasio nadležnim za palestinske teritorije

ICC se proglasio nadležnim za palestinske teritorije
NADLEŽNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2021 / 08:00
Autor: SEEbiz / H

DEN HAAG - Međunarodni kazneni sud (ICC) presudio je u petak da je nadležan za ratne zločine ili zločine počinjene na palestinskim teritorijima, što otvara put za istraživanje zločina, unatoč izraelskim prigovorima.

Ta odluka je izazvala brzu reakciju Izraela, koji nije član suda, i ponovo je odbacio njegovu nadležnost, dok je palestinska vlast pozdravila njegovu presudu.

Suci ICC-a su rekli da se njihova odluka bazira na pravilima temeljenim na dokumentima suda u Den Hagu i ne podrazumijeva pokušaj određivanja državnosti ili legalnih granica.

Tužiteljica Fatou Bensouda rekla je u prosincu 2019. da postoji "razumna osnova da se vjeruje da su ratni zločini počinjeni ili se odvijaju na Zapadnoj obali, uključujući istočni Jeruzalem i pojas Gaze".

Kao moguće počinitelje je navela izraelske obrambene snage i naoružane palestinske skupine poput Hamasa.

Rekla je da namjerava otvoriti istragu čim suci odluče spada li ta situacija u jurisdikciju suda.

Sud je dodao da svojom odlukom "nije presudio o graničnom sporu prema međunarodnom pravu niti ne prejudicira pitanje o budućim granicama, već mu je jedini cilj odrediti svoju teritorijalnu nadležnost".

SAD ozbiljno zabrinute, Netanyahu tvrdi da je sud političko tijelo

Sjedinjene Države su u petak obznanile da su "duboko zabrinute" činjenicom što se Međunarodni kazneni sud (ICC) proglasio nadležnim za događaje na okupiranim palestinskim teritorijima.

"Ozbiljno nas zabrinjavaju pokušaji ICC-a da provodi pravdu nad izraelskim vojnicima. Oduvijek smo vjerovali da nadležnost suda treba biti rezervirana za zemlje koje ga prihvaćaju, ili ga na njih uputi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda", rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Ned Price. SAD također nije članica suda.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je "sud ponovno pokazao da je političko, a ne pravosudno tijelo, i istaknuo da je ICC svojom odlukom potkopao demokratsko obrane od terorizma".

Izrael je već oštro osudio ICC kada je tužiteljica zatražila istragu.

Palestinski ministar za civilne poslove, Husein al-Šeik je ocijenio na Twitteru da je odluka suda "pobjeda zakona, pravde, slobode i moralnih vrijednosti u svijetu".

Tagovi: Međunarodni kazneni sud, ICC, Benjamin Netanyahu, palestinski teritorij, Palestina, Izrael, Sjedinjene države
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE