GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I Plenković najavio moguće dodatne mjere

I Plenković najavio moguće dodatne mjere
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2020 / 13:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Danas je održana sjednica Vlade. Na sjednici Vlade fizički su bili prisutni ministri Davor Božinović, Zdravko Marić, Tomislav Medved, Boris Milošević, Gordan Grlić Radman, Vili Beroš, Josip Aladrović, Oleg Butković, Ivan Malenica i Radovan Fuchs.

Ostali su, kao i premijer sjednici prisutni putem videolinka.

Premijer Andrej Plenković još je uvijek u izolaciji zbog zaraze koronavirusom.

"Danas upućujemo pismo predsjedniku Hrvatskog sabora sa zamolbom za izvanredno zasjedanje i preostala tri dana ovoga tjedna, nakon ustavnog roka od 15.12. Imali smo jako puno točaka, od 1. studenog, pa nadalje. Hrvatski sabor je raspravljao i glasat će o ovih pet inicijativa oporbe koje je oporba u proteklih pet mjeseci stavila na dnevni red", kazao je premijer u svom obraćanju.

"Želim otkloniti tezu da se rasprave o vladi u Saboru stavljaju u večernje sate, nikad toliko tih inicijativa nije bilo", rekao je Plenković u uvodnom govoru.

"Nažalost epidemiološka situacija je i dalje nepovoljna. Imali smo više od 5 posto porasta u odnosu na prethodni tjedan. Dakle, još uvijek je to nažalost rast. Mali, ali rast. Sličan je broj preminulih osoba. S time ne možemo biti zadovoljni, važno je da se uz ukupno pridržavanje sadašnjih mjera koje je propisao stožer, pokušamo napraviti dodatne napore.

Jasno je ako ne uspijemo smanjiti sadašnje visoke brojke, da će se sadašnje mjere koje su na snazi do 21. prosinca morati produljiti. Ako i dalje u ovih tjedan dana koja su pred nama ne vidimo promjene trenda, moguća su i dodatna ograničenja o kojima sada raspravlja Stožer", rekao je Plenković.

"Stoga još jednom apeliram na sve naše sugrađane da budemo svjesni zahtjevnih okolnosti jer su mjere koje donosimo sa strane Stožera i Vlade jedan dio priče ,a drugi je osobna odgovornost i pridržavanje mjera. Najvažnije i najbitnije - smanjivanje druženja. Jasno je da ovaj Božić neće biti kao prije. Stoga apeliram na sve da izbjegavaju veća obiteljska okupljanja", dodao je.

Potom je ministar zdravstva Vili Beroš iznio najnovije podatke o broju novih slučajeva koronavirusa.

"S obzirom na razvoje situacije Ministarstvo zdravstva odnijelo je KBC-u Zagreb uputu za žurno poduzimanje aktivacije funkcioniranja bolničkog sustava po posebnom, prilagođenom režimu", kazao je minista Beroš. KBC Zagreb, KBC Dubrava i Specijalna bolnica za plućne bolesti Zagreb povećavaju kapacitete za smještaj covid-19 pozitivnih bolesnika za što se osigurava dodatan kadar i oprema, dodao je ministar.

"Na sastanku s epidemiolozima održanom 11. prosinca analizirana je strategija brzog antigenskog testiranja u svrhu kontrole žarišta epidemije. Na današnjem sastanku ekspertne skupine Ministarstva zdravstva razgovaralo se o povećanju stacionarnih kapaciteta, kao i ostaloj problematici zdravstvenog sustava kako bismo odredili daljnje korake u narednim tjednima. Započela je distribucija ukupno 100.000 brzih antigenskih testova u županijske zavode za javno zdravstvo, dodao je ministar Beroš.

Podsjetimo, premijer Plenković najavio je u subotu da će hrvatska vlada u ponedjeljak usvojiti prijedlog odluke o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu.

Plenković je na Twitteru objavio da je "obavio konzultacije sa slovenskim premijerom Janezom Janšom i talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom u vezi s proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa Hrvatske u Jadranu" te da će "vlada RH izvješće o procesu konzultacija i prijedlog Odluke o proglašenju IGP usvojiti u ponedjeljak".

Tagovi: Andrej Plenković, koronavirus, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, zatvaranje škola, Istarska županija
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE