GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I mediji na njemačkom se pitaju: Čiji je Tesla?

I mediji na njemačkom se pitaju: Čiji je Tesla?
HRVATSKA-SRBIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2021 / 22:53
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Najnoviji spor Hrvatske i Srbije oko Nikole Tesle dospio je i u medije na njemačkom jeziku. Riječ je o namjeri Hrvatske da, kada uđe u eurozonu, na kovanice eura stavi lik tog znanstvenika. I o reakcijama iz Beograda.

„Hrvatska želi da lik Nikole Tesle krasi njene kovanice. To vrlo smeta susjednu Srbiju. Jer tamo smatraju Teslu Srbinom“, objašnjava list Stuttgarter Nachrichten svojim čitateljima situaciju oko budućih kovanica eura u Hrvatskoj.

„Pristup EU-novajlije Hrvatske eurozoni još je u oblacima, ali već sada je planirano uvođenje europske valute izazvalo žestoku razmiricu sa Srbijom: Narodna banka Srbije optužuje Zagreb da ‘prisvaja srpsko kulturno dobro’. Okidač za spor je Nikola Tesla rođen 1856. u hrvatskom selu Smiljanu kao sin srpskog pravoslavnog svećenika. Lice elektro-pionira preminulog u New Yorku bi, prema najavi hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, trebalo da krasi novčiće od 10, 20 i 50 centi.“

List dalje piše: „Tesla je bio Amerikanac srpskog porijekla i uvek se smatrao kao Srbin, frkće na to predsjednik Srbije Aleksandar Vučić: Hrvati bi trebalo da Teslu bar tiskaju na važnim novčanicama, a ne na sitnini. Doduše, ni srpske novčanice, na kojima je Tesla već tiskan, nemaju veliku težinu: 100 dinara odgovara sumi od 85 eurocenti“.

„Kao građanin carske Austrije, Srbin Tesla je rođen u Hrvatskoj. No, dok je u Beogradu još 1952. otvoren Muzej Nikole Tesle sa urnom i zaostavštinom fizičara, Hrvatska se dugo maćehinski ophodila prema svom srpskom sinu: hrvatski nacionalisti su 1992. čak digli u zrak spomenik Tesli u Gospiću. Ipak, za razliku od Beograda, političari srpske manjine u Hrvatskoj pozitivno gledaju na Teslinu eurorehabilitaciju. Kažu da su hrvatski građani bili ti koji su Srbina predložili kao motiv na kovanom novcu. Tako da, naglašavaju, Tesla povezuje Srbe i Hrvate“, piše list Stuttgarter Nachrichten.

Austrijski Kronen Zeitung, osim osnovnih podataka o Teslinom životu, navodi da je hrvatski premijer Plenković Narodnoj banci Srbije odgovorio da ona „može zauzeti stav, ali da to neće imati utjecaja na odluku“, i dodao: „Nikoga mi ne prisvajamo“. On je naglasio da su hrvatski građani izabrali Teslin lik za kovanice i označio to kao veliki gest Hrvatske, a uz to je Tesla bio srpske nacionalnosti."

„Hrvatska bi najranije 2023. godine mogla pristupiti eurozoni, ali najmlađa zemlja EU-a već je počela birati motive za kovanice eura. Kada je Tesla rođen, njegovo rodno selo Smiljan pripadalo je carevini Austriji. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Gospiću, a gimnaziju u Karlovcu. Osamdesetih godina 19. stoljeća studirao je na Tehničkoj školi u Grazu. Godine 1884. emigrirao je u SAD“, podsjeća austrijski Kronen Zeitung.

Tagovi: Tesla na kovanicama eura, Muzej Nikole Tesle, Nikola Tesla, eurozona, Aleksandar Vučić
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE