GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I Francuska i Italija prekidaju cijepljenje AstraZenecom

I Francuska i Italija prekidaju cijepljenje AstraZenecom
CIJEPLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2021 / 17:39
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Italija je u ponedjeljak prekinula uporabu AstraZenecinog cjepiva protiv covida-19 na cijelom svom teritoriju, a nešto ranije to je učinila i Francuska, te prije nje i Njemačka čime se povećaava popis zemalja koje su to učinile zbog ozbiljnih nuspojava.

Najava iz Italije stigla je nedugo pošto je Njemačka objavila privremenu obustavu primjene AstraZenece.

Talijanski regulator za lijekove AIFA pozvao je na obustavu cijepljenja AstraZenecom diljem zemlje iz opreza.

Talijanske vlasti za vikend su prekinule uporabu AstraZenece u pokrajini Pijement, a u ponedjeljak je nastavljeno cijepljenje u drugim dijelovima. No nova odluka o obustavi primjene AstraZenece na čitavom teritoriju Italije donesena je nakon što je premijer Mario Draghi razgovarao s ministrom zdravstva Robertom Speranzom, objavilo je ministarstvo zdravstva.

"Speranza je ranije razgovarao s kolegama iz Njemačke, Francuske i Španjolske", navodi se.

Prije toga su tužitelji u sjevernoj talijanskoj regiji Pijemontu rekli da su zaplijenili pošiljku od 393.600 doza AstraZenecina cjepiva protiv covida-19 nakon što je jedan muškarac umro nekoliko sati nakon cijepljenja.

Regionalne vlasti Pijemonta u nedjelju su suspendirale korištenje pošiljke cjepiva pod brojem ABV5811 nakon što se Sandro Tognatti, 57-učitelj glazbenog razbolio i umro u okolnostima koje još nisu razjašnjene.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će se cjepivo prestati koristiti do provedbe nove procjene Europske agencije za lijekove (EMA) kako bi se utvrdilo postoji li uzročna veza između tog cjepiva i prijavljenih slučajeva krvnih ugrušaka.

Macron je to nazvao "mjerama opreza" i naznačio da bi se vakcinacija tim cjepivom mogla brzo nastaviti.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u ponedjeljak vlasti da nastave primjenu AstraZenecinog cjepiva.

"Do danas nema dokaza da su prijavljeni incidenti izazvani cjepivom i važno je da se kampanje cijepljenja nastave kako bismo mogli spašavati živote i obuzdati ozbiljna oboljenja izazvana tim virusom", rekao je glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier.

WHO je i ranije rekao da nema indikacija o tome da su incidenti izazvani cjepivom, a takvo je mišljenje dala i Europska agencija za lijekove (EMA).

Broj prijavljenih krvnih ugrušaka nije veći od uobičajenog broja takvih incidenata u općoj populaciji, ustvrdila je EMA.

AstraZeneca objavila je u nedjelju da pomna analiza svih raspoloživih sigurnosnih podataka više od 17 milijuna ljudi cijepljenih u Europskoj uniji i UK-u njeinim cjepivom protiv covida-19 nije pokazala dokaze povećanog rizika za plućnu emboliju, duboku vensku trombozu ili trombocitopeniju.

Tagovi: Francuska, Italija, AstraZeneca
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE