GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HZZO: Obvezni smo omogućiti nesmetan pristup zdravstvenoj zaštiti osiguranika iz EU

 HZZO: Obvezni smo omogućiti nesmetan pristup zdravstvenoj zaštiti osiguranika iz EU
REAGIRANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.08.2019 / 11:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) reagirao je na tekst pod nazivom „Liječnici u turističkim sredinama pucaju po šavovima“, objavljenog 18.8.2019. godine na portalu SEEbiz.

Reagiranje prenosimo u cijelosti:

"Radi boljeg informiranja javnosti želimo istaknuti kako je netočno da su ugovorne ordinacije primarne zdravstvene zaštite namijenjene samo osiguranim osobama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), a turističke ambulante za turiste, što se provlači kroz čitav članak. Naglašavamo da je sukladno europskim pravnim propisima (Uredba br. 883/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o koordinaciji sustava socijalne sigurnost) HZZO obvezan unutar svoje ugovorne mreže omogućiti nesmetan pristup zdravstvenoj zaštiti osiguranika iz EU koji su u posjedu Europske kartice zdravstvenog osiguranja (EKZO). 

Stoga su ugovorni liječnici obvezni primati takve pacijente, koji pravo na zdravstvenu zaštitu ostvaruju pod istim uvjetima kao i hrvatski osiguranici. Njih se ne smije odbiti, te upućivati da zdravstvenu zaštitu potraže izvan okvira ugovorne mreže, gdje istu moraju platiti (npr. u turističke ambulante). Ovakvo postupanje predstavlja teško kršenje njihovih prava i europskih pravnih propisa koji su izravno primjenjivi u Republici Hrvatskoj, a s druge strane i kršenje ugovornih obveza od strane ugovornih liječnika HZZO-a.

Naglašavamo da pravo na zdravstvenu zaštitu na opisani način ostvaruju svi hrvatski osiguranici tijekom boravka u drugim državama članicama EU osnovom hrvatske EKZO.

Također, iz teksta proizlazi kako ugovorni doktori u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nisu plaćeni za dodatni rad s turistima, što nije točno. Naime, ugovorni doktori su za svaki postupak i pružanje zdravstvene zaštite EU osiguranicima plaćeni osnovom računa kojeg ispostavljaju HZZO-u. O svemu navedenome ugovorni doktori i ugovorne zdravstvene ustanove HZZO-a se obavještavaju svake godine."

Tagovi: Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, zdravstvo
PROČITAJ I OVO
Vlada u ponedjeljak o otpisu režija; Ćorić: Ne brinite za račune za grijanje
REŽIJE
Vlada u ponedjeljak o otpisu režija; Ćorić: Ne brinite za račune za grijanje
ZAGREB - Vlada će na sjednici u ponedjeljak usvojiti zaključak koji se odnosi na otpis režijskih troškova vezanih za energiju na potresom pogođenim područjima, rekao je u petak Hini glasnogovornik Vlade Marko Milić.
Bačen Molotovljev koktel na restoran u Savamali
POŽAR
Bačen Molotovljev koktel na restoran u Savamali
BEOGRAD - Nepoznati napadač je večeras razbio izlog i ubacio Molotovljev kokotel u restoran “Dudurudu” u Savamali, prenose mediji.
Italija produljila restrikcije zbog pandemije
RESTRIKCIJE
Italija produljila restrikcije zbog pandemije
RIM - Italija je do 15. veljače produljila niz restrikcija zbog pandemije koronavirusa, uključujući nošenje zaštitnih maski i noćni policijski sat, ukazom koji je u petak potpisao premijer Giuseppe Conte.
Trump napušta Washington na dan inauguracije
ODLAZAK
Trump napušta Washington na dan inauguracije
WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trump planira napustiti Washington na dan inauguracije, 20. siječnja, u jutarnjim satima, nakon što je odlazak prvotno bio planiran za 19. siječnja, kazao je u petak izvor iz predsjednikovog okruženja.
Lauc: DORH treba kazneno goniti sve koji su širili strah od korone
STAVOVI
Lauc: DORH treba kazneno goniti sve koji su širili strah od korone
ZAGREB - Član Vladinog savjeta za borbu protiv korone, molekularni biolog Gordan Lauc, založio se za to da se počne kažnjavati sve koji šire strah zbog širenja koronavirusa. Lauc se tijekom pandemije prometnuo u jednog od najistaknutijih protivnika oštrih mjera za suzbijanje virusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE