GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HSLS obilježio 19. godišnjicu smrti Vlade Gotovca

HSLS obilježio 19. godišnjicu smrti Vlade Gotovca
OBLJETNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2019 / 16:04
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Izaslanstvo HSLS-a položilo je cvijeće i zapalilo svijeću na grob osnivača i predsjednika HSLS-a Vlade Gotovca u povodu 19. godišnjice njegove smrti, priopćeno je u nedjelju iz te stranke.

U izaslanstvo su, među ostalim, bili predsjednik Dario Hrebak, predsjednički kandidat Dejan Kovač te članovi vodstva stranke, a tom prilikom Dario Hrebak je rekao da je Vlado Gotovac bio savjest hrvatskoga naroda i prosvjetitelj našeg doba, a njegovo djelo treba sačuvati za generacije koje dolaze.

HSLS je ponosan što je Gotovac bio jedan od njegovih utemeljitelja, koji je poštivao raznolikost i definirao je kao bogatstvo, a ne kao način podjele, istaknuo je.

Dejan Kovač je rekao da Hrvatsku vidi kao moderno društvo u kojoj će pojedinac biti najveća vrijednost, a sloboda naš najveći ideal. Na taj način želim voditi Hrvatsku kao budući predsjednik svih hrvatskih građana. Politika ne mora biti prljava ako se njome bave moralni, čisti i odgovorni ljudi. Upravo zbog Vlade Gotovca vjerujemo da je politika uzvišen posao i na tim vrijednostima želim graditi Hrvatsku budućnosti, poručio je.

U priopćenju u povodu 19. godišnjice Vlade Gotovca HSLS je prenio njegovu izjavu u kojoj ističe kako je jedini smisao njegova rada u nastojanju da se osigura prava, ljudska, pravedna i slobodna zajednica – za sve i svugdje.

"Jedini je smisao moga rada u nastojanju da se osigura prava, ljudska, pravedna i slobodna zajednica – za sve i svugdje; zajednica koja raznolikost ne samo podnosi, nego joj se i raduje upravo onako, kako se graditelji katedrale u Chartresu raduju, kad iz raznobojnih stakala slažu svoje vjerničke rozete. Tako radostan i tako raznolik svijet – to je moj san! Ako zbog njega moram biti suđen, ja na to pristajem jer bez toga sna ni ja ni moje djelo nemamo nikakva smisla. Vlado Gotovac", stoji na kraju priopćenja HSLS-a.

Hrvatski književnik i političar Vlado Gotovac (Imotski, 18. IX. 1930 – Rim, 7. XII. 2000) nakon studija filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu bio je urednik na zagrebačkom radiju i televiziji, a 1971. preuzeo je Hrvatski tjednik te kao glavni urednik formulirao program nacionalnog pokreta.

Početkom 1972. uhićen, osuđen i zatvoren na četiri godine, 1977. ponovno optužen zbog zagovaranja nacionalnog programa u razgovoru za strane novine, a 1981. osuđen i zatvoren na dvije godine s četverogodišnjim gubitkom građanskih prava. U javni se život vratio potkraj 1980-ih. Predsjednik Matice hrvatske 1990–96. Jedan od utemeljitelja HSLS-a 1989. i predsjednik stranke 1996–97., utemeljitelj LS-a 1997; saborski zastupnik 1992–2000.
Uz petnaest pjesničkih zbirki, objavljivao je eseje, napose filozofske i likovne problematike, priče, radiodrame i angažirane publicističke tekstove.

Gotovac je bio angažirani intelektualac, a njegovi su iskazi, poput proslova posljednjemu broju Hrvatskoga tjednika prigodom sloma nacionalnog pokreta u prosincu 1971. i govor pred zapovjedništvom JNA u Zagrebu 1991. poistovjećeni s kolektivnim težnjama.

Tagovi: Vlado Gotovac, HSLS, Dario Hrebak, Dejan Kovač
PROČITAJ I OVO
Čičin-Šain: Britanski soj sigurno će doći i u Hrvatsku
CRNE PROGNOZE
Čičin-Šain: Britanski soj sigurno će doći i u Hrvatsku
ZAGREB - Virusni imunolog Luka Čičin-Šain rekao je u večerašnjem HTV-ovom Dnevniku kako će takozvani britanski soj koronavirusa sigurno uskoro doći u Hrvatsku.
Đukanović ostaje predsjednik DPS-a
DPS
Đukanović ostaje predsjednik DPS-a
PODGORICA - Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, ostaje predsjednik svoje Demokratske partije socijalista (DPS) i u narednom periodu, odlučeno je danas na vanrednom kongresu ove političke opcije.
Barušić: U Hrvatskoj zabilježeno 20-ak slučajeva djece s postcovid sindromom
DJECA
Barušić: U Hrvatskoj zabilježeno 20-ak slučajeva djece s postcovid sindromom

ZAGREB - Zamjenik ravnateljice Klinike za Infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Zoran Barušić rekao je u nedjelju za HTV kako je u Hrvatskoj zabilježno 20-ak slučajeva djece s postcovid sindromom.

Evo koje se mjere najvjerojatnije popuštaju od 1. veljače
MJERE
Evo koje se mjere najvjerojatnije popuštaju od 1. veljače
ZAGREB - Danas je održan sastanak vlade i Stožera na kojem se razgovaralo o daljnjim koracima kada je riječ o epidemiološkim mjerama.
Olujno jugo: U prekidu katamaranske linije koje Split povezuju s otocima
JUGO
Olujno jugo: U prekidu katamaranske linije koje Split povezuju s otocima
SPLIT - Zbog jakih udara olujnog juga koji na otvorenom moru stvara i višemetarske valove, u nedjelju su u prekidu sve katamaranske linije koje Split povezuju sa srednjodalmatinskim otocima, doznaje se od voditeljice "Jadrolinijine" poslovnice u Splitu Jelene Ivulić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE