GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvoj Šipek: Totalna neistina da sam držala spis o Žalac u ladici

Hrvoj Šipek: Totalna neistina da sam držala spis o Žalac u ladici
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2023 / 16:19
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek ustvrdila je tijekom višesatne sjednice saborskog Odbora za pravosuđe da nikada nije lagala, ništa nije stopirala, niti bilo koga štiti.

Prijenos 48. sjednice Odbora za pravosuđe:

Oporbeni zastupnici ispitivali su Hrvoj Šipek zašto nisu saslušani ljudi iz afere o zapošljavanju u Hrvatskim šumama, zašto određene istrage staju, a neki predmeti završe u ladicama, te je li pod nečijim pritiskom.

- S obzirom na broj optuženih ministara, potpredsjednika Vlade, državnih tajnika, kako se može govoriti o tome da se bilo koga štiti? Govoriti da sam pod utjecajem predsjednika Vlade... Ako se netko može požaliti, onda je to on, odgovorila im je Hrvoj Šipek.

Poručila je da DORH ima nultu stopu tolerancije prema korupciji i da nema nedodirljivih, a u postupke se ide isključivo sa zakonitim dokazima koje prikupe. Također je upitala u čijem je mandatu pokrenuto ovoliko postupaka protiv najviših državnih dužnosnika.

Hrvoj Šipek je pritom ustvrdila da nikada nije lagala u slučaju bivše ministrice Gabrijele Žalac, a Mostovom Nikoli Grmoji poručila da "neprekidno ponavljanje neistine u javnosti pretvara u istinu".

Grmoja ju je optužio da je u izvješću zataškala da su službene osobe DORH-a, uključujući i nju, 2021. godine kršile obvezujući zakonodavni akt EU-a i prikrili dokaze o prijevarama HDZ-ove ministrice Žalac.

Glavna državna odvjetnica kaže kako su tvrdnje da je taj spis držan u ladici i da je zaustavila istraživanje - totalna neistina.

Naglasila je kako je sporni natječaj za nabavu informatičkog programa ministarstvo provelo 2018., a Uskok je sa izvidima počeo 2019. i dovršio ih je u siječnju 2020. godine, kada su donijeli odluku u formi službene bilješke, zaključivši da nema osnove o počinjenju kaznenog djela.

- To je bilo četiri mjeseca prije nego sam ja stupila na dužnost, kazala je i podsjetila da je Uskok, povodom upita Europskog ureda za borbu protiv prijevara, 28. lipnja 2020. godine dostavio detaljno izvješće o izvidima u tom predmetu i o svojoj odluci.

Domagoja Hajdukovića (Socijaldemokrati) zanimalo je hoće li "AP" i ostali protiv kojih je podnio kaznene prijave biti pozvani na obavijesni razgovor, na što je Hrvoj Šipek istaknula kako neće o tome govoriti jer su izvidi tajni.

Na upit Željka Sačića (Hrvatski suverenisti) hoće li uhapsiti sve koje treba kazala je: "Imam dovoljno hrabrosti, snage i energije za uhićenje kad ću imati čvrste dokaze, na osnovu novinskih napisa ne možemo postupati i suđenje voditi u medijima".

Hrvoje Šipek je poručila da "nikome ništa nije dužna" i upozorila da se objavom SMS poruka u medijima miniraju predmeti i ugrožavaju kazneni postupci. "Vjerujem da se u posljednjih tjedan dana brisalo i sklanjalo sve što još postoji od dokaza", rekla je.

Tagovi: Zlata Hrvoj Šipek, Nikola Grmoja, Gabrijela Žalac, Andrej Plenković, Ivan Paladina, Državno odvjetništvo
PROČITAJ I OVO
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
RAZOČARANI
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
ZAGREB - Umirovljenici su u srijedu dobili još jedan Vladin dodatak, ali umjesto veselja, neugodno ih je iznenadio manji iznos od onoga koji su očekivali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE