GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatsku čeka nestašica lijekova

Hrvatsku čeka nestašica lijekova
UPOZORENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2018 / 11:04
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Iz veledrogerija upozoravaju da bi u Hrvatskoj u sljedećih nekoliko tjedana moglo doći do nestašice lijekova.

Naime, iz koordinacije veledrogerija danas je poslano priopćenje medijima u kojem se navodi kako dugovi prema veledrogerijama iznose više od dvije milijarde kuna s rokovima plaćanja duljim od dvije godine i bez naznaka za podmirenje.

Koordinacija veledrogerija tako upozorava da ukupna dugovanja bolnica iznose više od dvije milijarde kuna te je dug samo u proteklih šest mjeseci (u polugodišnjem razdoblju) narastao za 500 milijuna kuna. Prema dostupnim informacijama dramatičan rast ne namjerava se zaustaviti u skorije vrijeme niti postoji mogućnost da se u značajnijem opsegu podmiri, a što će u konačnici rezultirati s 1,0 mlrd kuna novog duga tj. duga nastalog samo u 2018. godini, stoji u priopćenju koordinacije.

"Takav razvoj situacije veledrogerijama ostavlja sve manje mogućnosti za ekonomsku opravdanost poslovanja te su sve jasnije naznake da bi se već u slijedećim tjednima mogla dogoditi nestašica lijekova", navodi se priopćenju.

Naime, s 31. svibnja 2018. godine ukupna dugovanja bolnica prema veledrogerijama iznose više od 2 milijarde kuna. 24 bolnice od njih 62 imaju rokove plaćanja dulje od 365 dana, a pojedine bolnice, njih 6, plaćaju svoje račune u rokovima duljim od dvije godine čime se značajno prekoračuju rokovi plaćanja propisani zakonom, stoji u priopćenju.

Hrvatske veledrogerije su kao odgovoran dionik hrvatskog zdravstvenog sustava godinama dale svoj maksimalan doprinos kako opskrba bolnica lijekovima ne bi došla u pitanje, no granice vlastitih mogućnosti odavno su iscrpljene i ovo je posljednje upozorenje i apel na rješavanje neizdržive situacije, navodi se u priopćenju.

„Bolnice u prosjeku stvaraju 80 milijuna kuna duga mjesečno uz rokove plaćanja izvan svih zakonskih propisa – takav način poslovanja ne može podržati niti jedan ekonomski model. Od veledrogerija se očekuje da poštuju zakone, imaju uredne isporuke proizvoda - lijekova i medicinske opreme, uredno plaćaju svoje obveze i nabavu lijekova te isplaćuju plaće i doprinose za 1600 zaposlenih. Iz kojih sredstava bi se to sve trebalo financirati? Dobili smo informaciju da resorna ministarstva nemaju namjeru osigurati dodatna sredstva koja bi usporila ovako dramatičan rast dugovanja i pitamo se vrlo ozbiljno tko će snositi odgovornost za kolaps sustava?" - rekao je Josip Matusinović, predsjednik HUP-Koordinacije veledrogerija.

Nakon gotovo godinu dana intenzivnih razgovora predstavnika HUP-a s resornim ministarstvima bez naznaka rješenja za ovaj gorući problem, u koordinaciji veledrogerija smatraju da su iscrpljeni svi modeli razgovora te preostaje jedino mogućnost intervencije vlade ili nestašica lijekova.

„Obavijestili smo premijera i nadamo se da do najgoreg scenarija neće doći jer o mogućnosti poslovanja veledrogerija ovisi redovita isporuka lijekova bolnicama i posljedično radna mjesta za 1600 zaposlenih" – zaključuje Matusinović.

Tagovi: Hrvatsku čeka nestašica lijekova, lijekovi, Koordinacija veledrogerija, dug bolnica, Josip Matusinović
PROČITAJ I OVO
Brnabić: Nismo zakasnili
TVRDNJE
Brnabić: Nismo zakasnili
BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da se nije zakasnilo sa uvođenjem nijedne mere protiv širenja virusa korona.
Prvi pacijenti u subotu u Areni Zagreb, pripremljeno 100 kreveta
NAJAVE
Prvi pacijenti u subotu u Areni Zagreb, pripremljeno 100 kreveta
ZAGREB - Voditelj liječničkog tima Arene Zagreb Davor Vagić rekao je u četvrtak kako će prvi pacijenti u stacionar zagrebačke Arene doći u subotu, a pripremili su 100 kreveta.
Milinović: Čačić jedini među županima za strože mjere
OTKRIĆA
Milinović: Čačić jedini među županima za strože mjere
ZAGREB - Istarska županija zatražila je od Nacionalnog stožera izuzeće od novih, strožih mjera. Načelnik njihova stožera Dino Kozlevac tvrdi da kafići i restorani nisu žarišta i traže da ostanu otvoreni još barem osam dana.
Slovenski pedijatri upozorili na teže posljedice koronavirusa kod neke djece
UPOZORENJE
Slovenski pedijatri upozorili na teže posljedice koronavirusa kod neke djece
LJUBLJANA - Iako djeca zarazu koronavirusom prolaze uglavnom s blagim simptomima ili bez njih, ona zbog jake imunosne reakcije mogu pretrpjeti štetu na više organa, pa i na srcu, rekli su u četvrtak slovenski liječnici koji su se posljednjih dana susreli s više takvih slučajeva.
Trut: Fizičke osobe u ovom trenutku ne možemo kažnjavati
ZAKONSKI OKVIR
Trut: Fizičke osobe u ovom trenutku ne možemo kažnjavati
ZAGREB - Zamjenik čelnika Nacionalnog stožera Damir Trut bio je gost Dnevnika gdje je govorio o novim mjerama i situaciji s epidemijom koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE