GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski piloti dobili pozive za suđenje u Beogradu

Hrvatski piloti dobili pozive za suđenje u Beogradu
POZIVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2022 / 08:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB – Sada je očito da će nam suditi, tu se više ništa ne može, ustvrdio je jučer jedan od četvorice optuženih hrvatskih pilota Danijel Borović, kada smo mu prenijeli informaciju da im je svima Viši sud u Beogradu poslao pozive za suđenje.

Prvo, pripremno, ročište trebalo bi se održati 14. listopada, a do tada će Viši sud donijeti formalnu odluku hoće li se Danijelu Boroviću, Željku Jeleniću, Zdenku Radulju i Vladimiru Mikcu suditi u odsustvu, što je izvjesno, piše Novi list.

Aleksandar Olenik, Mikčev branitelj po službenoj dužnosti, kazao nam je da su prije desetak dana pozivi umirovljenim pilotima, optuženim za raketiranje dviju srpskih izbjegličkih kolona početkom kolovoza 1995. u BiH, standardnim diplomatskim kanalima otišli u Hrvatsku. No, Borović još nije dobio poziv, u čijem se prilogu nalazi i optužnica protiv njega, što može sugerirati da mu ga Ministarstvo pravosuđa niti neće uručiti. Bilo bi to u skladu sa stavom Vlade Andreja Plenkovića da se ne priznaje sudski proces koji se sprema u Beogradu.

– Nije u posljednje vrijeme bilo kontakata ni s kim iz Vlade, pa ne znam je li za mene stigao poziv iz Srbije, nitko mi ništa nije javio. Meni, u svakom slučaju, nije dostavljen, rekao nam je Borović, koji, kao niti ostali optuženici, ne komunicira s braniteljem kojeg mu je beogradski Viši sud odredio.

Olenik nam je pojasnio da je sud učinio ono što je Tužiteljstvo za ratne zločine ranije propustilo.

– Odavno su to morali napraviti, prilično mi je nejasno zašto ih u istražnom postupku nisu pozvali da daju izjave. Ako se nekoga nije ni obavijestilo da protiv njega postoji postupak, da je optužen, onda se ne može reći da je taj nedostupan i da mu se mora suditi u odsustvu. Mi bismo se žalili da ti pozivi nisu na kraju ipak odaslani, da se sudilo u odsustvu. Ovako, očekujem da će odgovor iz Hrvatske biti da se ne priznaje ovaj kazneni postupak, a potom će sud odlučiti da se optuženima sudi u odsustvu, što bi bilo utemeljeno na zakonu i imalo bi neku logiku, ističe Olenik.

U međuvremenu on priprema obranu Vladimira Mikca, s osnovnom tezom da optužnica ne sadrži niti jedan konkretan dokaz koji bi njegovog branjenika dovodio u vezu s napadom na srpske civile koji su u danima Oluje iz Hrvatske prešli u BiH, pri čemu ih je na teritoriju susjedne države 13 poginulo.

– To što se u optužnici navodi da u knjizi Istra u Domovinskom ratu piše da je Mikac u to vrijeme bio na nekom položaju i da je zato odgovoran, ne može biti dokaz. Nema nikakve odluke o Mikčevom postavljanju, jedini izvor informacije o tome su tri autora te knjige, naglašava Olenik. Danijel Borović nije ravnodušan, itekako je zainteresiran za ishod suđenja u Beogradu.

– Ako će to suđenje biti pravedno, a ne politički motivirano, onda ću ja biti oslobođen, smatra Danijel Borović.

– Jer, znam da nisam zapovijedio nikakav ratni zločin i srpsko tužiteljstvo ne može raspolagati relevantnim dokazima da jesam, naglašava Borović, kojeg se optužuje da je s dužnosti koju je obnašao 8. kolovoza 1995. dvojici nepoznatih pilota sa zračne luke Pleso zapovijedio da napadnu izbjegličku kolonu koja se kretala rutom Bosanski Novi – Prijedor.

Tagovi: optužnice protiv hrvatskih pilota, Vladimir Mikac, Zdenko Radulja, Željko Jelenić, Danijel Borović
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE