GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski liječnički sindikat razočaran Kujundžićevom ponudom

Hrvatski liječnički sindikat razočaran Kujundžićevom ponudom
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2019 / 15:37
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Hrvatski liječnički sindikat izrazio je u utorak nezadovoljstvo pregovorima i ponudom ministra Milana Kujundžića predstavnicima sindikata zdravstva o povećanju plaća za sedam posto, ustvrdivši da to nisu bili pregovori u dobroj vjeri, niti je riješeno pitanje prekovremenih sati.

Na pregovorima u Ministarstvu zdravstva ministar Milan Kujundžić ponudio je predstavnicima Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara te Samostalnom sindikatu zdravstva i socijalne skrbi povećanje plaća za sedam posto, što je već bilo parafirano prilikom potpisivanja Kolektivnog ugovora krajem srpnja, no tada Vlada nije pristala provesti takav dogovor.

'Ne mogu reći da sam zadovoljna jer za vrijeme pregovaranja nije riješen status liječnika u vezi prava na pregovaranje u sklopu granskog kolektivnog ugovora', rekla je Hini Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata, koji zbog neispunjavanja odredbe o reprezentativnosti nije sudjelovao u pregovorima, već im neformalno jedno vrijeme prisustvovao.

Nije joj, kaže, jasno zbog čega se taj isti tekst nije mogao potpisati još 31. srpnja te je ocijenila da pregovori nisu vođeni u dobroj vjeri 'jer da jesu, to bi već tad bilo potpisano'.

Osobito je, ističe, razočarana što definicija prekovremenih sati nije riješena niti u novom kolektivnom ugovoru, unatoč tome što je na tome bilo inzistirano u pregovorima - pod istim uvjetima i na isti način kao što je to napisano u Kolektivnom ugovoru za državne službenike.

'Ostalo je tako kako je i bilo, bez ikakvih promjena, što znači da gorući problem liječnika još uvijek nije riješen i ne želi se riješiti niti ovim kolektivnim ugovorom. Definitivno sam razočarana, a ovi dodaci koji su dogovoreni nisu niti izbliza dovoljni da zaustave odlazak liječnika i prekinu njihovo nezadovoljstvo uvjetima rada i načinom ophođenja Vlade prema liječnicima', ustvrdila je Čulinović Čaić.

Kazala je i da su očekivali da Vlada uredbom do 15. rujna riješi pitanje reprezentativnosti sindikata, što još uvijek može prije nego počne zasjedati Sabor, međutim nema nikakvih naznaka da će se to dogoditi.

'Mogli su to i prije riješiti, no očigledno ih to ne zanima. U tom slučaju će Liječnički sindikat pokrenuti akcije zajedno s preostale dvije krovne liječničke udruge - komorom i zborom. Danas imamo sastanak na kojem ćemo dogovoriti strategiju i planove koje ćemo zajednički dalje poduzimati', najavila je Čulinović Čaić.

Tagovi: Hrvatski liječnički sindikat, Milan Kujundžić, zdravstvo, hrvatsko zdravstvo
PROČITAJ I OVO
Priča iz Švedske: Prava panika tek dolazi
KORONAVIRUS
Priča iz Švedske: Prava panika tek dolazi
ZAGREB - U Stockholmu je situacija kritična, u gradu vlada poprilična panika, nemaju više dostupnih respiratora, pa oboljele sele u druge regije. Večeras je javna televizija na vijestima objavila da do Uskrsa očekuju oko 1.000 novih bolesnika koji će trebati respirator, ali da ih jednostavno nemaju toliko na raspolaganju. Stječe se dojam da će naglo zavladati opća panika.
Markotić: Utjecaj medija jedan od razloga što smo uspješni u borbi protiv virusa
KORONAVIRUS
Markotić: Utjecaj medija jedan od razloga što smo uspješni u borbi protiv virusa
ZAGREB - Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić u petak je čestitala hrvatskim medijima na profesionalnom i kontroliranom prenošenju informacija građanima, što je označila bitnim razlogom za uspješnu borbu protiv koronavirusa.
Eksplozija broja mrtvih u SAD-u
LOŠE VIJESTI
Eksplozija broja mrtvih u SAD-u
NEW YORK - Broj umrlih od Covida-19 eksplodirao je u SAD-u gdje je u posljednja 24 sata umrlo gotovo 1200 ljudi, Britanija govori o povećanju broja umrlih za 20 posto u jednom danu, a brojke umrlih i novozaraženih u Italiji ne pokazuju trend rasta.
Božinović: Široke ovlasti Stožera na snazi samo dok je epidemija
OVLASTI
Božinović: Široke ovlasti Stožera na snazi samo dok je epidemija
ZAGREB - "Po prvi puta se neće održavati crkveni obredi. Epidemiolozi sugeriraju da se što manje napušta dom. Izlaziti mogu samo oni koji trebaju", odgovorio je ministar na pitanje što je s crkevnim slavljima za Uskrs.
Brnabić: Plašim se da smo ušli u eksponencijalni rast
STRAHOVANJA
Brnabić: Plašim se da smo ušli u eksponencijalni rast
BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić saopštila je da je u Srbiji u poslednja 24 sata preminulo još osam osoba usled virusa korona, što je ukupno 39 preminulih.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE