GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski europarlamentarci poslali prosvjedno pismo zbog BiH

Hrvatski europarlamentarci poslali prosvjedno pismo zbog BiH
PISMO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2018 / 22:16
Autor: SEEbiz / H
STRASBOURG - Zastupnici iz Hrvatske u Europskom Parlamentu požalili su se visokim dužnosnicima EU na izborni proces u Bosni i Hercegovini, zahtjevajući da se o toj temi raspravlja na sljedećoj sjednici Vijeća za vanjske poslove Europske komisije.

"Mi, potpisani članovi Europskog Parlamenta iz Hrvatske, želimo ovom prilikom izraziti zabrinutost rezultatom proteklih izbora u Bosni i Hercegovini, koji su rezultirali izborom člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda zahvaljujući većinom bošnjačkim glasovima, dok je uvjerljiva većina Hrvata glasala za drugog kandidata. To se dogodilo već treći put", riječi su kojima počinje pismo hrvatskih europarlamentaraca naslovljeno na predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija, predsjedniku Eu ropskog vijeća Donaldu Tusku, predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru, visokoj Predstavnici EU Federici Mogherini, povjereniku Europske unije za proširenje i politiku susjedstva Johannesu Hahnu.

Potpisnici ovog pisma su Biljana Borzan, Ivana Maletić, Marijana Petir, Tonino Picula, Jozo Radoš, Davor Škrlec, Dubravka Šuica, Ivica Tolić, Ruža Tomašević, Željana Zovko.

"Čvrsto vjerujemo da takav rezultat ne doprinosi stabilnosti u i funcionalnosti Bosne i Hercegovine kao države tri ravnopravna konstitutivna naroda i Ostalih, kao što je predviđeno daytonskim sporazumom i pariškim pregovorima", navedeno je u njihovom pismu.

Potpisnici navode da je Hrvatska potpisnica Daytonkog mirovnog sporazuma i članica Evropske unije koja dijeli najdužu granicu sa Bosnom i Hercegovinom, te da su veze između ove dvije zemlje duboke i dugoročne.

"Stoga, hrvatski članovi Europskog parlamenta zahtijevaju budnost i pažnju prema tome kako ovadogađanja na stabilnost Bosne I Hercegovine i šire regije, bilateralnih odnosa sa Hrvatskom, regionalne suradnje i europskih ambicija Bosne i Hercegovine".

Europarlamentarci iz Hrvatske su također naglasili "ozbiljne izazove i prolongiranja uspostave vlasti" na Federalnom i državnom nivou zbog "nepostojećih članova izbornog zakona".

Zastupnici stoga očekuju "opsežnu diskusiju o postizbornoj situaciji" u Bosni i Hercegovini tijekom sljedeće sjednice Vijeća za vanjske poslove Europske komisije, ali i da podržavaju zajedničku poruku Mogherini i Hahn, koji su istakli važnost brze uspostave vlasti u Domu naroda u skladu sa odlukama Ustavnog Suda Bosne i Hercegovine u slučaju Ljubić.

"Postoje jako dobri razlozi za to zbog čega je Bosna i Hercegovina u Daytonskom mirovnom sporazumu stvorena kao zemlja sa dva entiteta i tri konstutivna naroda. Arhitektura Bosne i Hercegovine nije bila idealna u svim detaljima, međutim, promjene izvornog balansa su proizvele nepovoljne, štetne rezultate. To mora biti ispravljeno i ne bi trebalo biti nikakvih opravdanja za daljnje odlaganje tog posla", istaknuto je u pismu.

Tagovi: hrvatski europarlamentarci, Europski parlament, Daytonski sporazum
PROČITAJ I OVO
Grbin: Daleko je ovo od gotoovg
SDP
Grbin: Daleko je ovo od gotoovg
ZAGREB - Relativni pobjednik prvog kruga izbora za predsjednika SDP-a Peđa Grbin koji je osvojio 40,67 posto glasova poručio je u nedjelju, nakon objavljivanja nepotpunih službenih rezultata izbora, da će mu prioritet postane li predsjednik SDP-a biti stvaranje boljeg SDP-a i bolje Hrvatske.
Lozančić: I Plenković i Milanović su na neki način u pravu
STAVOVI
Lozančić: I Plenković i Milanović su na neki način u pravu
ZAGREB - "Na jedan način i jedan i drugi su u pravu. Svaka operacija, svaki operativni rad, od početka do kraja, može se naći u trenutku kad se dođe do jednog podatka koji se treba reći ili jednom ministru ili premijeru ili predsjedniku."
Kolar: U drugom krugu izbora u SDP-u bit će puno veća razlika u moju korist
OPTIMIZAM
Kolar: U drugom krugu izbora u SDP-u bit će puno veća razlika u moju korist

ZAGREB - Drugoplasirani na izborima za predsjednika SDP-a Željko Kolar koji je osvojio 26,29 posto glasova članstva, u nedjelju je izjavio kako je uvjeren da će u 2. krugu stići razliku za Peđom Grbinom koji je donio 40,67 posto glasova i da će u konačnici biti puno veća u njegovu korist.

Od ponedjeljka u vinkovačkim srednjim školama online nastava
ODLUKE
Od ponedjeljka u vinkovačkim srednjim školama online nastava
VINKOVCI - Zbog pogoršane epidemiološke situacije, u srednjim i višim razredima osnovnih škola na području grada Vinkovaca od ponedjeljka će se nastava održavati online, najavljeno je u nedjelju na konferenciji za novinare županijskog i gradskog Stožera civilne zaštite.
Armenija proglasila ratno stanje i opću mobilizaciju zbog Nagorno Karabaha
ESKALACIJA
Armenija proglasila ratno stanje i opću mobilizaciju zbog Nagorno Karabaha
EREVAN - Armenske vlasti proglasile su u nedjelju ratno stanje i opću mobilizaciju nakon novih sukoba koji su izbili u Nagorno Karabahu između tamošnjih separatista koje podupire Erevan i snaga Azerbajdžana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE