GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski Crveni križ na meti lavina optužbi za nesavjesni rad na petrinjskom području

Hrvatski Crveni križ na meti lavina optužbi za nesavjesni rad na petrinjskom području
TEŠKE OPTUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.12.2020 / 16:53
Autor: SEEbiz
PETRINJA - S petrinjskog područja stižu brojne informacije o tome da su volonteri nezadovoljni radom Crvenog križa.

Dio volontera tvrdi da nacionalni Crveni križ, koji ima prihvatni centar na teniskim terenima u Petrinji, radi loše. Tvrde da djelatnici nacionalnog Crvenog križa po noći spavaju, dok istovremeno volonteri iz gradskog Crvenog križa rade punom parom.

Marina Lokner, predsjednica gradskog Crvenog križa, volonterka i liječnica, specijalistica obiteljske medicine koja se cijeli život bavi humanitarnim radom, za Index je rekla da su Gradsko društvo Crvenog Križa i nacionalni Crveni križ dvije različite stvari.

"Mogu reći da nam jako šteka komunikacija s nacionalnim Crvenim križem. Mi manekene ne trebamo, nama trebaju radnici. Na različitim smo lokacijama, mi smo na Trgu hrvatskih branitelja u šatorima, vani na kiši, dok je nacionalni stožer Crvenog križa smješten na teniskim terenima koji su zatvoreni", ispričala nam je i rekla da volonteri gradskog Crvenog križa neprestano rade.

Jedan od volontera na Facebooku je napisao komentar u kojem je opisao što se događalo u prihvatnom centru nacionalnog Crvenog križa u Petrinji, a razgovarali smo i s volonterima koji su nam potvrdili te navode.

"Mogu se nadovezati na negativne komentare upućene prema Crvenom križu. Slažem se sa svima, govorim iz prve ruke, jučer nas je bilo 15-ak iz Gajnica, nas par je ostalo cijelu večer u Petrinji na teniskim terenima, gdje je Crveni križ prikupljao sredstva za pomoć stradalima. Odjeće i hrane u izobilju. Vrhunac svega je kaj je nas par bilo budno cijelu noć, dok su gospoda iz CK, njih jedno 50, spavali u vrećama pokraj nas. Hrpa kruha i suhomesnatih proizvoda (kobasica, jegera, špeka, šunki) je završila u smeću jer, kako oni kažu, nema roka upotrebe ni deklaracije na proizvodu", napisao je volonter.

Iz Hrvatskog Crvenog križa ističu kako je ova kriza specifična po tome što obuhvaća iznimno veliko područje djelovanja, uz tri grada, Petrinju, Sisak i Glinu, obuhvaća više stotina sela. Na svim navedenim mjestima od prvog dana su sve žurne službe sa svojim aktivnostima i skladištima, uključujući i Hrvatski Crveni križ.

Trenutno je na terenu više od 500 volontera i djelatnika Hrvatskog Crvenog križa koji su podijelili više od 42 tone hrane, više od 70 tisuća litara vode te više od 8 tisuća toplih obroka. Humanitarna pomoć pruža se u distribucijskim centrima Hrvatskog Crvenog križa na pogođenim područjima gdje ljudi sami dolaze, ali isto tako dostavlja se direktno osobama u potrebi.

U sklopu apela za prikupljanje donacijskih sredstava i telefonskog broja 060 9011 do sada je prikupljeno 25 milijuna kuna za stradale u potresu, a sredstva se još uvijek prikupljaju.

Iz Hrvatskog Crvenog križa ističu kako vjeruju da su obišli sve lokacije, ali da su žurne službe cijelo vrijeme na terenu jer uvijek postoji mogućnost da nisu bili svjesni određenih lokacija i potreba stoga apeliraju na sve građane ako imaju informaciju da je nekom pomoć potrebna, a nije ju dobio, da jave na broj 0800 11 88.

Također, Hrvatski Crveni križ poziva sve osobe koje su otišle iz stradalog područja u druga mjesta u Republici Hrvatskoj da se jave u najbliže društvo Crvenog križa kako bi preuzeli paket pomoći.

Sva skladišta na pogođenom području su puna, trenutno je u procesu sortiranje kako bi se mogli složiti paketi koji će sadržavati sve potrebne elemente, od higijenskih potrepština do odjeće, i kao takvih dijeliti potrebitima. Skladišta su također otvorena u Velikoj Gorici i Sisku.

Sortiranje prikupljenih donacija od danas se provodi i na Zagrebačkom Velesajmu, paviljon broj 6. Važno je spomenuti kako svi oni koji pripremaju tople obroke za stanovnike pogođenih područja mogu preuzeti namirnice na Zagrebačkom Velesajmu, zaključuju iz Hrvatskog Crvenog križa.

Foto: Facebook

Tagovi: Hrvatski Crveni križ, potres u Petrinji, Petrinja, Marija Lokner, Glina
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE