GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska prošle godine izgubila više od 90.000 stanovnika

Hrvatska prošle godine izgubila više od 90.000 stanovnika
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2018 / 15:55
Autor: SEEbiz / Večernji list
VUKOVAR - Na skupu liječnika koncesionara, koji je danas održan u Vukovaru, poznati hrvatski demograf Stjepan Šterc još jednom je ukazao na porazne i više nego zabrinjavajuće demografske podatke kada je riječ o Hrvatskoj. 

Šterc je rekao kako je samo tijekom 2017. godine broj stanovnika u Hrvatskoj prirodnim putem umanjen za 18.000. Prema podacima DZS u inozemstvo je tijekom prošle godine odselilo oko 40.000 građana dok neki podaci iz inozemstva govore i o oko 80.000 hrvatskih državljana koji su odselili.

- Mogući gubitak samo tijekom prošle godine iznosi preko 90.000 stanovnika. Nažalost, taj trend se nastavlja i ove godine. Sada se već u nekim djelatnostima osjeti nedostatak radnika tako da ćemo biti primorani uvoziti radnike. Nedostatak radnika odraziti će se i na mirovinski sustav ali i u obrazovanju, zdravstvu…, rekao je Šterc koji smatra da je vrh hrvatske države upoznat s problem, ali da pogrešno misle kako će se i problem demografije u nekim dijelovima Hrvatske riješiti s razvojem gospodarstva.

Kazao je i kako Ministarstvo za demografiju ništa ne može napraviti nego da treba primijeniti „izraelski“ model, odnosno, oformiti vladin ured koji bi se bavio samo s tom problematikom, a bio bi iznad ministarstava i u razini s potpredsjednicima Vlade. U isto vrijeme morala bi se osigurati i sredstva za konkretne mjere gdje prije svega misli na zaštitu djece i žena.

- Kada bi se dio snage koji Vlada ulaže u Agrokor preusmjerio u demografiju dobili bi bolje rezultate. Osobno ne bih smanjio poreze ali bih donio odluku da porezna stopa nije za sve ista. Ona bi bila različita o broju članova obitelji, područja gdje žive pri čemu bi se vodilo računa o prostorima gdje je iseljavanje najveće. Trebalo bi i državu dodatno decentralizirati pa tako ministarstva i agencije preseliti u dijelove Hrvatske gdje ta djelatnost prevladava. Žene se ne bi mogle premjestiti na drugo radno mjesto ili im se dati otkaz. Trudnice bi cijelo vrijeme trudnoće primale punu plaću, a nezaposlene žene prosječnu hrvatsku plaću. O bi u početku promijenilo svijest kod ljudi, a onda bi dodatno donosili i druge mjere, rekao je Šterc.

Kazao je i kako Hrvatska nikada nije iskoristila kako treba veliki potencijal koji ima u svome iseljeništvu te da se njihova znanja, kapital i ideje preusmjere u Hrvatsku.

Tagovi: demografska slika Hrvatske, iseljavanje iz Hrvatske, Stjepan Šterc, uvoz radne snage
PROČITAJ I OVO
Čičin-Šain: Najgore je tek pred nama
IMUNOLOG
Čičin-Šain: Najgore je tek pred nama
ZAGREB - Komentirao je mjere u Hrvatskoj. Kaže da bi trebale biti još strože ako želimo da se brojke zaraženih spuste.
Javne škole u New Yorku otvaraju se 7. prosinca
OTVARANJE
Javne škole u New Yorku otvaraju se 7. prosinca
NEW YORK - Javne škole u gradu New Yorku počinju se otvarati za rad s djecom 7. prosinca, počevši od osnovnih škola, rekao je u nedjelju gradonačelnik Bill de Blasio.
Đikić: Primorac enormno zarađuje na antigenim testovima
NOVI OKRŠAJ
Đikić: Primorac enormno zarađuje na antigenim testovima
ZAGREB - Nakon što je javno putem društvenih mreža uputio pitanja Primorcu, kojega optužuje za sukob interesa zbog antigenskog testiranja, Plenkoviću i Berošu, znanstvenik Ivan Đikić je poslao priopćenje medijima u kojima je odgovorio Primorcu te poslao apel Plenkoviću i savjet Berošu. Dio se tiče i cijena testiranja koje su u Hrvatskoj visoke.
Vukovarsko-srijemska policija: U incidentu sa Sučićem reagirano u skladu s ovlastima
INCIDENTI
Vukovarsko-srijemska policija: U incidentu sa Sučićem reagirano u skladu s ovlastima

VUKOVAR - Vukovarsko-srijemska policija potvrdila je u nedjelju da je u postupanju prilikom kršenja epidemioloških mjera u subotu u Vukovaru, u čemu je zatečen i državni tajnik Sučić, policija postupila u skladu sa zakonskim ovlastima, i nije bilo pokušaja utjecaja sa strane.

Brnabić: Povlačimo odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore
POTEZI
Brnabić: Povlačimo odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore
BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je, nakon hitnog sastanka državnog vrha, da će država povući odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića iz Srbije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE