GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska pred povlačenjem vojnika iz Afganistana

Hrvatska pred povlačenjem vojnika iz Afganistana
POVLAČENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2020 / 09:22
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Na sastanku ministara obrane NATO članica Hrvatska je dobila pozitivnu ocjenu za sudjelovanje u međunarodnim misijama NATO-a, saznaje Jutarnji list, navodeći u broju od petka kako bi se Hrvatska uskoro mogla povući iz misije u Afganistanu.

Na ministarskom sastanku, koji se održao u srijedu i četvrtak, hrvatsku delegaciju predvodio je ministar obrane Damir Krstičević. Hrvatska u ovom trenutku sudjeluje u NATO misijama u Afganistanu, na Kosovu i u Iraku. Jedan od važnijih sastanaka bio je i onaj zemalja članica misije "Resolute support" u Afganistanu, navodi dnevnik.

Kako Jutarnji neslužbeno saznaje od izvora u MORH-u, razgovaralo se o budućnosti ove operacije u sklopu mirovnih pregovora koje uz pokroviteljstvo SAD-a vodi afganistanska vlada s talibanima oko okončanja sukoba.

Neslužbeno, zaključeno je kako je neminovno da članice misije, među kojima je i Hrvatska, idu na smanjivanju broja svojih vojnika. Uostalom, i SAD je već počeo smanjivati broj svojih vojnika u postrojbama koje nisu dio NATO operacije.

Za Hrvatsku je također važna činjenica da je među članicama misije postignut dogovor da više nije na snazi slogan "Zajedno unutra, zajedno van" što je sugeriralo da će se saveznici zajednički povući iz misije.

Sada je na snazi novi slogan "Zajedno unutra, zajedno se prilagođavamo". To zapravo znači kako svaka članica misije ima pravo samostalno odlučiti o povlačenju iz misije, ali uz prethodni dogovor s partnerima.

Ova promjena politike izuzetno je važna za Hrvatsku koja u ovoj misiji ima 104 vojnika. Oni obavljaju poslove savjetnika pripadnika afganistanske vojske, policije i specijalnih snaga, dužnosti zaštitnih snaga savjetničkih timova, medicinske i vojno-policijske dužnosti, donosi Jutarnji list.

Tagovi: Hrvatska vojska, Afganistan, NATO, Damir Krstičević
PROČITAJ I OVO
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
REAKCIJE
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Europe. Nazvao ih je "potpunom besmislicom".
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
PORUKE
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
MEĐUGORJE - Nekadašnji “gazda” GNK Dinamo i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prekinuo je nakon godinu dana medijsku šutnju i dao veliki dvosatni intervju za Avaz TV.
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
SUSRETI
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
PRIŠTINA - Ministar obrane Ivan Anušić razgovarao je u srijedu u Prištini s kosovskim kolegom Ejupom Maqedoncijem o bilateralnoj obrambenoj suradnji i prenio mu poruku da Hrvatska "u potpunosti stoji uz Kosovo i pravo te zemlje na neovisnost", priopćilo je ministarstvo obrane (MORH).
Plenković: Nemam pojma tko je AP
PREMIJER
Plenković: Nemam pojma tko je AP
ZAGREB - S nama idu HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir, rekao je Plenković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE