GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska osuđena u Strasbourgu zbog odgode isplate obiteljske invalidnine

Hrvatska osuđena u Strasbourgu zbog odgode isplate obiteljske invalidnine
PRESUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2021 / 11:07
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Europski sud za ljudska prava (ESLJP) objavio je presudu u kojoj je utvrdio da je Hrvatska povrijedila prava na pošteno suđenje zbog neopravdane odgode isplate obiteljske invalidnine od 187 tisuća kuna na koju su podnositelji imali pravo kao članovi obitelji poginulog hrvatskog branitelja.

Domaći sudovi su nakon pravomoćne presude u korist podnositelja, odgodili isplatu do odluke Vrhovnog suda o reviziji stranaka, prihvaćajući argumente ovršenice, Republike Hrvatske, da bi provedba ovrhe dovela do teško nadoknadive štete za državni proračun jer se u slučaju uspješnog ishoda revizije, neće moći naplatiti od podnositelja.

Nakon što je Vrhovni sud nakon tri godine odbacio reviziju RH, Općinski sud u Šibeniku je naložio provedbu ovrhe, a Financijska agencija je odmah isplatila podnositeljima dug zajedno sa zateznim kamatama u ukupnom iznosu od 348.766 kuna.

ESLJP se pozvao na svoja ranije utvrđena načela, navevši da kašnjenja u izvršenju presuda mogu biti opravdana u posebnim okolnostima, ali ne takva da narušavaju samu bit prava zaštićenog Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Sud je smatrao da je u konkretnim okolnostima, a s obzirom na razloge domaćih sudova za odgodu ovrhe, trogodišnje razdoblje bilo neopravdano.

Ocijenio je da eventualni gubitak dosuđenog iznosa podnositeljima nije mogao biti od utjecaja na državni proračun, da domaći sudovi nisu ispitali financijsko stanje podnositelja i njihovu sposobnost vraćanja spornog iznosa u slučaju eventualno nepovoljne odluke Vrhovnog suda po njih, kao niti izglede za uspjeh revizije tužene države.

Stoga, ovakva praksa odgoda ovrha nije prihvatljiva jer bi u tom slučaju država mogla odgoditi izvršavanje svojih obveza podnošenjem pravnih sredstava koja nemaju nikakve izglede za uspjeh, izvijesto je ured hrvatske predstavnice pred sudom u Strasbourgu.

Podnositeljima je Europski sud dosudio po 3000 eura za nematerijalnu štetu i 1300 eura za troškove postupka.

Tagovi: Europski sud za ljudska prava, Općinski sud u Šibeniku, obiteljska invalidnina
PROČITAJ I OVO
Bundestag prihvatio zakon o olakšanom ostanku stranaca bez boravišnog statusa
ZELENO SVJETLO
Bundestag prihvatio zakon o olakšanom ostanku stranaca bez boravišnog statusa
BERLIN - Bundestag je u petak prihvatio zakon koji osobama bez boravišnog statusa u Njemačkoj, a koje nije moguće protjerati, pruža mogućnost stjecanja legalnog boravka.
Ukrajinsko veleposlanstvo u Zagrebu dobilo krvavi paket sa životinjskim očima
INCIDENTI
Ukrajinsko veleposlanstvo u Zagrebu dobilo krvavi paket sa životinjskim očima
ZAGREB - Nekoliko ukrajinskih veleposlanstava u inozemstvu, među kojima i veleposlanstvo u Zagrebu, primilo je "krvave pakete" sa životinjskim očima, objavilo je u petak ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.
Plenković: To s pisanjem pisama Milanoviću promašena tema
PREMIJER
Plenković: To s pisanjem pisama Milanoviću promašena tema
OSIJEK - "To s pisanjem pisama sam otklonio prije dva dana. To je neka nepotrebna debata."
Kremlj: Putin je otvoren za pregovore o Ukrajini, ali...
RUSIJA-UKRAJINA-SAD
Kremlj: Putin je otvoren za pregovore o Ukrajini, ali...
MOSKVA - Predsjednik Vladimir Putin otvoren je za pregovore o mogućem rješenju u Ukrajini, ali odbijanje Sjedinjenih Država da priznaju anektirane teritorije kao ruske koči potragu za bilo kakvim potencijalnim kompromisom, priopćio je Kremlj u petak.
Indonezija će kažnjavati izvanbračni seks
REGULATIVA
Indonezija će kažnjavati izvanbračni seks
JAKARTA - Indonezijski parlament ovaj će mjesec, kako se očekuje, donijeti novi kazneni zakon kojim će se izvanbračni seks sankcionirati kaznom do godinu dana zatvora, potvrdili su dužnosnici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE