GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska manjina dobiva po prvi put u povijesti predstavnika u vladi Srbije

Hrvatska manjina dobiva po prvi put u povijesti predstavnika u vladi Srbije
VUČIĆ NA POTEZU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2022 / 09:30
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Srbija bi prvi put u povijesti u svojoj vladi mogla imati i predstavnike hrvatske nacionalne manjine nakon što je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izborio mandat u novom sazivu srpske Skupštine, piše u petak Jutarnji list.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić u nedavnom razgovoru za Pink je, odgovarajući na pitanje o odnosima u regiji, rekao kako će biti slobodan da i s Hrvatima razgovara o njihovom sudjelovanju u vladi iako ga "stalno napadaju iz Hrvatske".

Tomislav Žigmanov kaže da službeni razgovori još nisu počeli, ali je istina da u javnosti postoje sadržajne poruke iz vrha vlasti kako bi se u nekoj budućoj proeuropskoj vladi našli i predstavnici nacionalnih manjina u Srbiji, a u tom se kontekstu spominje i hrvatska zajednica.
"Mi ne bježimo od razgovora o takvom aranžmanu, koji bi se naravnvo mogao i okončati s pozitivnim ishodima uz određene vrlo jasne pretpostavke, a to je da se dogovorimo oko nekoliko ključnih ideološko-političkih pitanja i da se donesu konkretni programi podrške kada je u pitanju rješavanje problema i interesa hrvatske zajednice u Srbiji", pojašnjava Žigmanov.
"Važno je pitanje integracije manjina, a onda i hrvatske zajednice u srpsko društvo, kao i isključivanje podrške takozvane bunjevačke nacije od strane države i priznanje zločina nad Hrvatima u Vojvodini tijekom 90-ih uz primjereno memoriranje i uspostavu komemorativnih praksi", navodi Žigmanov.
Srbija, naglašava on, nije Hrvatska kada je u pitanju rješavanje problema nacionalnih manjina, tako da su oni uvijek na nekom početku, a ovo bi bila snažna poruka i način da se možda odmrznu i politički odnosi između Hrvatske i Srbije, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

Tagovi: Tomislav Žigmanov, Vlada Srbije, aleksandar Vučić
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE