GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska gospodarska komora otvorila predstavništvo u Šangaju

Hrvatska gospodarska komora otvorila predstavništvo u Šangaju
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2017 / 11:33
Autor: SEEbiz
ŠANGAJ - "Otvaranjem predstavništva HGK u Šangaju obilježavamo 25 godina uspostave gospodarskih odnosa Hrvatske i Kine i uvjeren sam da će prisustvo HGK 'na terenu' pridonijeti boljoj i uspješnijoj gospodarskoj suradnji naših dviju država" poručio je predsjednik HGK Luka Burilović na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu prigodom otvaranja Predstavništva HGK u Šangaju.

Dodao je kako je trgovinska razmjena između Hrvatske i Kine daleko od zadovoljavajuće (656 milijuna eura u 2016.), poglavito ako gledamo potencijal kineskog tržišta. U Kini živi 20 posto svjetske populacije, 2,6 puta više ljudi nego u cijeloj EU, a njihov standard i ekonomija konstantno rastu. Tu leži golem potencijal za plasman kvalitetnih proizvoda i usluga koje Hrvatska nesumnjivo ima.

Zato će HGK u okviru novog ureda, ističu u Komori, raditi na jačanju imidža i brenda Hrvatske i hrvatskih proizvoda. Trenutno su naši glavni izvozni proizvodi na kinesko tržište bukovo drvo, strojevi za oblikovanje gume i plastičnih masa, vatrogasna vozila, proizvodi od kože te lijekovi. Dakle, nema previše proizvoda veće dodane vrijednosti i to je ono što moramo mijenjati. Kinesko tržište je enormno, ali i zasićeno, Hrvatska kao zemlja malih brojeva mora igrati na kartu kvalitete, ističe Burilović.

„Ono gdje moramo tražiti niše za naše izvoznike su premium proizvodi, plasirani ciljanoj klijenteli više platežne moći. Od prehrambenih tvrtki, proizvođača strojeva i oprema pa sve do IT kompanija, a vrhunska kvaliteta i dobra marketinška strategija ključ su uspjeha", istaknuo je Burilović, uz napomenu kako najveće teškoće domaćim izvoznicima u Kinu predstavljaju nedefinirani certifikati i procedure za određene proizvode, a upravo rješavanje tih problema u suradnji s institucijama dvaju zemalja, bit će jedan od prioriteta HGK.

„Poslovati u Kini nije lako ,ali ekonomija vrijedna 13 trilijuna dolara govori dovoljno da ovdje itekako imamo što raditi i ponuditi" rekao je veleposlanik RH u NR Kini Nebojša Koharović koji je uvjeren da će Predstavništvo HGK pomoći u rješavanju certifikata i na taj način spriječiti daljnje propuštanje prilika za ulazak na ovo tržište. Tvrtke Podravka i Badel prisutne su tu godinama.

„Tržište Kine je veliko i potencijalno, vjerujemo kako će otvaranje Komore u Šangaju olakšati proboj na ovo tržište. Nadamo se da se, u vremenu koje je ispred nas, taj potencijal može iskoristiti s obzirom na sve prepreke i izazove koje ovo tržište ima", rekao je na Forumu potpredsjednik Podravke za internacionalna tržišta Danijel Kocijan.

Direktor razvoja novih tržišta i projekata Badela Damir Butković tvrdi da potencijala ima.

„Mogućnosti su neograničene. Ono što je najbitnije za ulazak na ovo tržište je kineski partner, i vrlo je važno da je on utjecajan na kineskom tržištu. Potrebna je prisutnost, biti, živjeti i raditi ovdje'' rekao je Butković.

„Šangaj je poslovni centar svijeta. Zainteresirani smo za suradnju, za investicije u turizmu i infastrukturne projekte, hrvatski proizvodi dobro su došli u Kinu, a kineske investitore pozivam da investiraju u Hrvatsku" poručio je predsjednik Komore za međunarodnu trgovinu Šangaja (CCPIT i COIC) Yang Jianrong.

„Hrvatska je mala zemlja, ali postaje vrlo popularna ovdje, posebno među prijateljima koji se bave golfom. Investirali bismo u golf terene ako Vlada RH ponudi investitorima dobre uvjete. U Kini imamo 480 golf terena i više nema prostora za gradnju, stoga nam je interesantna Hrvatska'', istaknuo je investitor Li Wei iz L&L Golf.

Poslovanje u Kini mogu olakšati i Posebne gospodarske zone orijentirane na slobodnu trgovinu, u kojima se provode specijalne ekonomske mjere za poticanje biznisa.

Burilović je podsjetio i kako je Hrvatska jedina država koja uz morske luke ima i one kontinentalne na obali Dunava, poput Osijeka i Vukovara, što otvara dodatne logističke mogućnosti i jača poziciju Hrvatske u okviru inicijative predsjednika Xi Jingpinga Jedan pojas, jedan put (Maritime Silk Road) koja će obuhvatiti više od 60 posto svjetskog stanovništva i više od trećine globalne gospodarske proizvodnje. Prilika je to da se regionalna tržišta povežu, prometno i ekonomski, i tako privuku što više kineskoga kapitala, ističe Burilović.

Na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu na kojem je sudjelovalo više od stotinu kineskih gospodarstvenika potpisan je i Sporazum o suradnji između HGK i CCPIT COIC, a potencijale koje Hrvatska nudi predstavili su, iz različitih perspektiva, predstavnici hrvatskog izaslanstva: izaslanik predsjednice RH Marko Jurčić; veleposlanik RH u NR Kini Nebojša Koharović, državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, dogradonačelnica Grada Zagreba Olivera Majić, državna tajnica u Ministarstvu, mora, prometa i veza Nikolina Brnjac, potpredsjednik HGK Želimir Kramarić i Melida Ivković iz Agencije za investicije i konkurentnost.

Tagovi: Hrvatska gospodarska komora, Šangaj, Luka Burilović, Podravka, Badel 1862, Li Wei, Nebojša Koharović, L&L Golf, CSEBA
PROČITAJ I OVO
Putin poziva na tješnju integraciju s Bjelorusijom nakon izbornih nereda
POZIV
Putin poziva na tješnju integraciju s Bjelorusijom nakon izbornih nereda
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak da želi da susjedna Bjelorusija ponovno aktivira zamrznute planove za tješnju integraciju s Rusijom nakon nove izborne pobjede dugogodišnjeg bjeloruskog vođe Aleksandra Lukašenka.
Trut: Stigao je posljednji kontejner zaštitne opreme iz Kine
OPREMA
Trut: Stigao je posljednji kontejner zaštitne opreme iz Kine
ZAGREB - Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut izvjestio je u ponedjeljak kako je stigao i posljednji kontejner zaštitne opreme iz Kine, te da je sukladno tome Ravnateljstvo civilne zaštite pripremljeno za sve epidemiološke izazove koji se predviđaju na jesen
BiH: U ponedjeljak rekordnih 16 smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom
ŽRTVE
BiH: U ponedjeljak rekordnih 16 smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina u ponedjeljak je zabilježila rekordnih dnevnih 16 smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom koronavirusom uz 173 novozaražene osobe, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo.

WHO opet izaziva kontroverze: Kažu da nedostaje novca za borbu protiv pandemije
UPOZORENJE
WHO opet izaziva kontroverze: Kažu da nedostaje novca za borbu protiv pandemije
ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je u ponedjeljak na golemi jaz između sredstava koja su potrebna za borbu protiv pandemije koronavirusa i sredstava koja su namijenjena u tu svrhu u svijetu.
U Hrvatskoj 45 novih slučajeva koronavirusa
NOVI PODACI
U Hrvatskoj 45 novih slučajeva koronavirusa
ZAGREB - U protekla 24 sata zabilježeno je 45 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 58
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE