GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska druga po smrtnosti od karcinoma u EU-u

Hrvatska druga po smrtnosti od karcinoma u EU-u
KARCINOM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2023 / 16:38
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska ima drugu najveću smrtnost od karcinoma među zemljama EU-a, a implementacija personaliziranog pristupa za svakog metastatskog pacijenta jedno je od rješenja, istaknuto je u utorak na konferenciji "Trendovi u zdravstvu" u organizaciji Američke gospodarske komore.

Osim personaliziranog pristupa pacijentu, hrvatski plan kontrole raka predviđa i uspostavu onkološke baze podataka kao jednog od ključnih dijelova poboljšanja skrbi za pacijente, rečeno je na konferenciji.

Trendovi pokazuju da dolazi do sve većih zahtjeva pacijenata za poboljšanom kvalitetom skrbi, bržim usvajanjem novih tehnologija i digitalizacije, što stvara pritisak da se zdravstveni sustav strukturno i tehnološki transformira.

“Dok je fokus drugih zemalja na implementaciji umjetne inteligencije, robotike i naprednih tehnoloških rješenja u zdravstvo, Hrvatskoj je u fokusu još uvijek sanacija i reforma zdravstva,“ rekla je izvršna direktorica Američke gospodarske komore Andrea Doko Jelušić.

Hrvatska za zdravstvo izdvaja 7,8 posto BDP-a, što je tri posto manje u odnosu na prosjek EU članica (10,9 posto).

“Trenutno postoje velike razlike između razvijenosti zdravstvenih sustava država, pogotovo onih zapadnih i istočnih, a ako se u pandemiji dogodilo nešto dobro, to je promjena EU-ova stajališta prema zajedničkom pristupu zdravstvu”, rekao je HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol.

Sudionici konferencije naglasili su da je nužno zaustaviti daljnje snižavanje cijena lijekova jer ako se one proporcionalno ne prilagode u odnosu na porast ulaznih troškova, opskrba lijekovima bit će ugrožena.

U Hrvatskoj 67 posto lijekova pripada generičkim lijekovima koji u isto vrijeme predstavljaju samo četiri posto troškova zdravstvenog sustava. Kroz taj najuređeniji dio sustava ostvareno je 200 milijuna kuna uštede u posljednje dvije godine jer je prosječna cijena kutije generičkog lijeka ispod pet eura.

Globalno farmaceutsko tržište doseglo je 1,25 trilijuna dolara u 2022.godini, dok se u 2023.godini primjećuje porast troškova proizvodnje, porast potražnje i nestašice lijekova, te promjene u regulativi.

Tagovi: smrtnost od karcinoma, karcinom, Tomislav Sokol
PROČITAJ I OVO
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE