GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvati bi već ove godine mogli u Ameriku bez viza

Hrvati bi već ove godine mogli u Ameriku bez viza
DOBRE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2021 / 07:27
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski državljani bi već krajem ove godine u Ameriku mogli putovati bez viza, rekla je Hini dužnosnica američkog Ministarstva domovinske sigurnosti koja ovaj tjedan boravi u Hrvatskoj kako bi napravila posljednju procjenu njezine spremnosti za ulazak u bezvizni režim.

Ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas donosi konačnu odluku o spremnosti Hrvatske za ulazak u Program izuzeća od viza (VWP).

Izaslanstvo američkog ministarstva boravi ovaj tjedan u Hrvatskoj kako bi mu pripremilo konačno izvješće.

Serena Hoy, tajnica za međunarodne poslove u tom ministarstvu, Hini je rekla da će Mayorkas odluku donijeti do konca rujna.

„A onda, ako sve bude po planu, vjerujemo da će Hrvatska do kraja godine biti u VWP-u”, kazala je i dodala da je delegacija resornog ministarstva „optimistična” da će tako i biti.

Hrvatski državljani će se nakon ukidanja viza za putovanje u SAD u turističke i poslovne svrhe prijavljivati putem Elektroničkog sustava za autorizaciju putovanja (ESTA). Putnici će se prijavljivati najkasnije 48 sati prije leta, a prijava će koštati 14 dolara.

Strogi kriteriji

Američki državni tajnik Antony Blinken službeno je nominirao Hrvatsku za VWP početkom kolovoza, a američko veleposlanstvo objavilo je u veljači kako je Hrvatska zadovoljila kriterij od manje od 3 posto odbijenih zahtjeva za vizom - tada ih je imala 2,69 posto.

Hoy je istaknula kako je taj kriterij jedan od najzahtjevnijih i da je mnogo država koje se žele pridružiti bezviznom režimu, ali teško im je svladati tu prepreku.

Trenutno je u VWP-u 39 država – sve članice EU-a osim Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Cipra, Australija, Brunej, Čile, Island, Norveška, Velika Britanija, Japan, Južna Koreja, Monako, Novi Zeland, Švicarska, Singapur i Tajvan.

Članstvo u režimu procjenjuje se svake dvije godine, a moguće je i isključenje, što se dogodilo Argentini 2002., te Urugvaju 2003. godine, navodi se na stranicama Kongresa.

Preduvjet za VWP je jačanje sigurnosne suradnje i obostrano dijeljenje informacija država kandidatkinja i SAD-a.

Američka delegacija je, između ostalog, procjenjivala hrvatsku sigurnosnu spremnost posjetima aerodromima i graničnim prijelazima i lukama, a ovaj tjedan posjetit će i prihvatni centar za migrante te imati nekoliko sastanaka s predstavnicima hrvatskih vlasti.

Hrvatska strana proteklih se godina sastajala i s predstavnicima Američkog državnog odvjetništva, Centra za provjeru terorista i FBI-ja.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u kolovozu je naglasio da će hrvatsko pristupanje VWP-u biti važno i radi pristupanja Hrvatske šengenskom prostoru.

Tagovi: putovanje Hrvata u SAD, Antony Blinken, Alejandro Mayorkas
PROČITAJ I OVO
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
RAZOČARANI
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
ZAGREB - Umirovljenici su u srijedu dobili još jedan Vladin dodatak, ali umjesto veselja, neugodno ih je iznenadio manji iznos od onoga koji su očekivali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE