GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hoće li Hranj u mirovinu?

Hoće li Hranj u mirovinu?
UMIROVLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2022 / 09:42
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj u rujnu puni 60 godina i sukladno zakonu mora ići u mirovinu. Ministar obrane Mario Banožić se ne izjašnjava, a predsjednik RH Zoran Milanović tvrdi kako je načelnik praktički nesmjenjiv do kraja mandata, piše u nedjelju Jutarnji list.

Najava o mogućem umirovljenju načelnika Glavnog stožera, admirala Hranja izazvala je žestoku reakciju predsjednika Republike Zorana Milanovića.

"On je imenovan na četiri godine i ne može ove godine ići u mirovinu. Ministar obrane ne smije i ne može umiroviti Hranja. Upozoravam ih da paze što rade", izjavio je vrhovni zapovjednik i pritom otkrio jednu nepoznatu stvar. "Tadašnji ministar obrane Krstičević potpisao je odluku u kojoj piše da će Hranj dužnost načelnika obnašati do kraja mandata i da se na njega ne odnose uvjeti za odlazak u mirovinu."

Prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže Jutarnji list, početkom 2020. godine tadašnji ministar obrane zaista je potpisao takvu odluku potaknut činjenicom da je admiral Hranj te godine napunio 58 godina te se u startu željela izbjeći pravna nedosljednost u Zakonima o obrani i službi u Oružanim snagama, koja je praktički onemogućavala da novi načelnik Stožera odradi puni mandat. No, ta odluka, tvrde nam sugovornici, nije iznad zakona, a on je jasan i precizan.

Članak 205, stavak devet propisuje da djelatnoj vojnoj osobi služba prestaje po sili zakona na temelju rješenja ministra obrane o prestanku službe u skladu sa zakonom, kojim se uređuju prava iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba s posljednjim danom kalendarske godine u kojoj general/admiral, odnosno dočasnik ima navršenih 60 godina. General Hranj u rujnu puni 60 godina i sukladno zakonu mora ići u mirovinu.

Vrhovni zapovjednik u svojim izjavama naglašava kako su iznad zakona dogovor njega i premijera Plenkovića, koji je sklopljen na početku Milanovićeva mandata, da će imenovati Hranja na četiri godine te odluka koju je potpisao tadašnji ministar obrane. Milanović zdušno braneći admirala Hranja zapravo tvrdi kako je načelnik Glavnog stožera praktički nesmjenjiv do isteka mandata. No, u prošlosti je bilo više primjera u kojima su zapovjednici vojske bili umirovljeni odlukom ministra obrane znatno prije isteka mandata.

S druge strane, ministar obrane Mario Banožić još uvijek se decidirano ne izjašnjava hoće li umiroviti admirala Hranja, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.

Tagovi: Robert Hranj, Zoran Milanović, Mario Banožić, Andrej Plenković, Damir Krstičević
PROČITAJ I OVO
Rat za čistačice ususret turističkoj sezoni
TEŠKA BORBA
Rat za čistačice ususret turističkoj sezoni
SPLIT - Još malo je ostalo do početka turističke sezone, a tko nije pronašao radnu snagu nada se da ću u zadnji tren pronaći najbolje radnike. Uz konobare, među najtraženijima su i čistačice apartmana.
Putin: Postavljamo taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju
ZAOŠTRAVANJE
Putin: Postavljamo taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju
MOSKVA - Moskva i Minsk dogovorili su postavljanje taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju Bjelorusije, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu na TV kanalu Rossiya 24.
Hamburg: Klimatski prosvjedi postali nasilni (VIDEO)
NASILJE
Hamburg: Klimatski prosvjedi postali nasilni (VIDEO)
Hamburg: Klimatski prosvjedi postali nasilni (VIDEO)
HAMBURG - Klimatski aktivisti iz pokreta Last Generation blokirali su u subotu mostove na Elbi u njemačkom sjevernom lučkom gradu Hamburgu.
Budimpešta se protivi euroatlantskim integracijama Kijeva zbog škola na mađarskom
PROTIVLJENJE
Budimpešta se protivi euroatlantskim integracijama Kijeva zbog škola na mađarskom
BUDIMPEŠTA - Budimpešta neće podržati kandidaturu Kijeva za euroatlantske integracije sve dok su ugrožene škole na mađarskom jeziku u Ukrajini, rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto pomoćnici glavnog tajnika UN-a za ljudska prava, prenosi agencija MTI u subotu.
Milanović: TKo god dirne Daytonski sporazum, mi ćemo mu se suprotstaviti
PORUKE
Milanović: TKo god dirne Daytonski sporazum, mi ćemo mu se suprotstaviti
DERVENTA - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović učestvovao je danas u obilježavanju 31. godišnjice osnivanja 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane Derventa koju je odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog te poručio da je Daytonski sporazum i dalje vrlo važan i da će ga Hrvatska braniti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE