GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hoće li DP-ovac instalirati svoj kadar u Podravku?

Hoće li DP-ovac instalirati svoj kadar u Podravku?
SPEKULACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2024 / 08:40
Autor: SEEbiz
KOPRIVNICA - Građani Koprivnice pribojavaju se da bi nezavisni Željko Lacković, koji je u sabor ušao s liste Domovinskog pokreta, mogao kao i 2018. godine opet iskoristiti svoj politički utjecaj kako bi u Nadzorni odbor Podravke instalirao svog čovjeka, a on zasad ne odbacuje tu mogućnost.

Lacković je Hini rekao da se o funkcijama u državnim tvrtkama i onima pod utjecajem države do sada nije razgovaralo, a on će kao nezavisni zastupnik s liste DP-a gledati da se zauzmu pozicije vezane uz programe koje je isticao u kampanji. Prije svega, to su cestogradnja i imenovanje ušća Drave parkom prirode.

Na pitanje znači li to da ovoga puta odustaje od imenovanja svog čovjeka u NO Podravke, Lacković je dogovorio: „Nisam rekao ni da ni ne“.

Kaže da će, kad vidi postoje li planovi vezani za Podravku koji bi mogli biti interesantni, tada kao dio liste DP-a donijeti odluku o svom obolu upravljanju koprivničkom kompanijom.

Lacković je već jednom iskoristio svoj politički utjecaj kako bi u NO Podravke instalirao Dajanu Milodanović. Nakon što je obnašajući funkciju zastupnika u saboru, umjesto Milana Bandića, podržao vladu Andreja Plenkovića, uspio je ispregovarati da se u nadzorno tijelo kompanije imenuje široj javnosti nepoznata Milodanović.

Riječ je o zaposlenici Hrvatske poštanske banke koja se specijalizirala za poslove edukacije i promocije. Veže ih to što je ona dio Lackovićeve nezavisne političke platforme i članica koprivničko-križevačke Županijske skupštine koja u to predstavničko tijelo već nekoliko mandata ulazi s Lackovićeve liste.

Koprivničancima, kojima je mrzak utjecaj politike na Podravku, moguće preslagivanje u NO po Lackovićevu ključu je neprihvatljivo, kao i svako drugo ustrojavanje nadzornog i upravljačkog tijela kompanije koje je vođeno sastavom sabora, odnosno vlade.

No, do sada se niti jedna vladajuća politička opcija nije ustručavala miješati u kadroviranje Podravkom. Odluke o imenovanju predsjednika ili predsjednice Uprave Podravke donosile su se u Banskim dvorima ili na stranačkim sastancima.

Tu činjenicu potvrdio je i predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je za posjeta Koprivnici tijekom predizborne kapanje rekao da je postavljanje Zvonimira Mršića (SDP) na čelo Podravke bila njegova odluka kao premijera. Pritom je dodao da je i aktualna predsjednica Martina Dalić politički instalirana.

Takav princip imenovanja i dalje se provodi iako Republika Hrvatska posjeduje svega 25.5 posto dionica, a najveći dioničari s 50.1 posto su mirovinski fondovi. Preostali udjeli su u rukama malih dioničara koji drže 23.2 posto, a 1.2 dionica nalazi se u trezoru kompanije. Članovi NO Podravke primaju otprilike 2500 eura naknade, a prošle su godine održali 11 sjednica.

Tagovi: LACKOVIĆ, PODRAVKA, DP, DOMOVINSKI POKRET
PROČITAJ I OVO
Donatori demokrata podržali Harris, evo što slijedi
SCENARIJI
Donatori demokrata podržali Harris, evo što slijedi
WASHINGTON - Jedan izvor uključen u odjel za prikupljanje sredstava za kampanju odahnuo je nakon što je u nedjelju objavljeno da se predsjednik Joe Biden više neće ponovno kandidirati.
Trump se brzinski oglasio o Bidenovom povlačenju
REAKCIJE
Trump se brzinski oglasio o Bidenovom povlačenju
WASHINGTON - U telefonskom razgovoru sa CNN-om nekoliko minuta nakon što je predsjednik Joe Biden objavio svoj izlazak iz utrke za 2024. godinu, bivši predsjednik i kandidat za predsjednika Donald Trump opisao je Bidena kao "daleko najgoreg predsjednika u povijesti naše zemlje."
Biden se povlači iz utrke za novi mandat
POVLAČENJE
Biden se povlači iz utrke za novi mandat
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden povlači se iz utrke za reizbor.
Ulazi li Kamala Harris u majku svih bitaka?
GLASNA ŠAPUTANJA
Ulazi li Kamala Harris u majku svih bitaka?
WASHINGTON - Potpredsjednica Kamala Harris dobila je veću javnu podršku demokratskih zastupnika kao potencijalna zamjena za predsjednika Joea Bidena, ako on odluči odustati od utrke protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE