GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HND i SNH: Hitna izmjena Zakona o HRT-u i smjena aktualnog vodstva

HND i SNH: Hitna izmjena Zakona o HRT-u i smjena aktualnog vodstva
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2021 / 17:00
Autor: Seebiz/h
ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) zatražili su u ponedjeljak hitnu izmjenu Zakona o HRT-u i smjenu aktualnog vodstva HRT-a, podsjećajući na nedavno razrješenje glavnog ravnatelja Kazimira Bačića, uhićenog zbog sumnje za korupciju.

"Nije trebalo čekati uhićenje pred kamerama i odvođenje u Remetinec. Zbog programske, kadrovske i tehničke devastacije HRT-a Bačić je, zajedno sa svojim najbližim suradnicima, odavno trebao biti razriješen s mjesta glavnog ravnatelja. Bačić, kojeg je na tu funkciju uz blagoslov HDZ-a i koalicijskih partnera izabrao Hrvatski sabor, uhićen je pod sumnjom da se kriminalom i poticanjem na kulturocid bavio u svoje slobodno vrijeme", ističu HND i SNH.

Po načinu na koji Vlada komunicira u javnosti oko ovog sramotnog skandala ispada da Bačić predstavlja nekakvu čudnu i neočekivanu iznimku u inače normalnim okolnostima, navode novinske udruge.

Bačić je uhićen zbog sumnje na ozbiljan, a pritom i posebno zazoran "ulični" tip kriminala. No, od radnika HRT-a očekuje se, sudeći prema dosadašnjim reakcijama i potezima vladajućih, da vjeruju kako je isti taj čovjek zakon možda kršio u slobodno vrijeme, ali je za radnog vremena, na poziciji na kojoj se na godinu raspolaže s više od milijardu kuna prikupljenih od poreznih obveznika, bio izraziti legalist. Ispada da je s njegovim poslovanjem, kao i poslovanjem njegovih najbližih suradnika, sve u najboljem redu, ističu u priopćenju.

HND i SNH su u četiri godine Bačićeva mandata sustavno upozoravali na netransparentnost trošenja novca građana, na teror tužbama vanjskih odvjetničkih ureda protiv novinara i nakladnika koji su kritički pisali o HRT-u, na cenzuru, devastaciju programa i uništavanje struke. Podsjećaju kako su o tome 17 puta objavili priopćenja, a jedan od zahtjeva s novinarskog prosvjeda iz ožujka 2019. bila je smjena vodstva HRT-a.

HRT se kao plijen dodjeljuje izbornom pobjedniku

"Vladajućima je, međutim, bilo svejedno. Je li i dalje svejedno što se događa s HRT-om pa da se imenovanjem vršitelja dužnosti sve zaustavi na 'gašenju vatre' i pritom se, kako poručuje resorna ministrica Nina Obuljen Koržinek, 'ne očekuju teškoće u funkcioniranju HRT-a'? Ministrica bi morala biti svjesna, a o tome je i izravno obaviještena, kako HRT 'teškoće u funkcioniranju' ima već toliko dugo da je to već odavno prestala biti vijest", ističe se u priopćenju.

Zaposlenici HRT-a su već godinama taoci neprihvatljive prakse kojom se javna televizija kao plijen dodjeljuje izbornom pobjedniku i njegovim koalicijskim partnerima. Hoće li se novi natječaj za glavnog ravnatelja još jednom ponoviti po principu potrage za podobnim, a ne časnim i sposobnim? Hoće li se opet tražiti "najposlušniji" čovjek, koji će poslušnost preko svojih podređenih marioneta, tužbi i prijetnji nametati svim zaposlenicima, pitaju HND i SNH.

"Zahtijevamo da se odmah pristupi izmjeni Zakona o HRT-u, koji taj javni medij stavlja u službu političke većine umjesto u službu javnosti. Upravljanje HRT-om ne smije biti privilegij stranaka na vlasti, nego svih građana koji financiraju njegov rad", poručuju.

Zahtijevaju da HRT bude neovisan o vladajućoj politici i da se njegovim novinarima omogući da slobodno, bez straha od cenzure i ograničavanja slobode misli i govora, rade svoj posao. Kako bismo sačuvali ono što je ostalo, HRT mora proći dubinsku transformaciju, a na njegovo čelo trebaju doći časni i sposobni profesionalci koji shvaćaju bit javne televizije, naglašava se u priopćenju.

Tagovi: HND, HRT, sindikat, novinari, izmena zakona o HRT-u, Kazimir Bačić SINDIKAT NOVINARI
PROČITAJ I OVO
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE