GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HLK: Neprihvatljivi stavovi Dijane Zadravec o zabrani dopunskog rada

HLK: Neprihvatljivi stavovi Dijane Zadravec o zabrani dopunskog rada
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2021 / 12:04
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska liječnička komora (HLK) ocijenila je u subotu kako su potpuno neprihvatljivi stavovi Dijane Zadravec izrečeni u medijima kojima ona zaziva zabranu dopunskog rada liječnika, pa HLK poziva ravnatelja, Upravo vijeće i ministra da hitno riješe probleme u KBC-u Sestara milosrdnica.

HLK u priopćenju ističe kako se liječnici i svi drugi zdravstveni djelatnici u javnom zdravstvu mogu zadržati isključivo kvalitetnim uvjetima rada, primjerenim financijskim nagrađivanjem, mogućnostima usavršavanja i napredovanja te pozitivnim i ugodnim radnim okruženjem. To se ne može postići robovlasničkim ugovorima za specijalizante i zabranom dopunskog rada liječnika, što je protivno i ustaljenoj praksi Europske unije.

Prethodni ugovori za specijalizante i mlade specijaliste ukinuti su i modificirani zahvaljujući dugogodišnjim nastojanjima HLK-a. Trošak specijalističkog usavršavanja liječnici su u slučaju prijevremenog raskida ugovora o radu morali kao odštetu isplatiti bivšem poslodavcu, uključivali i sve bruto plaće specijalizanata. To je značilo da oni godinama rade besplatno i državi još trebaju uplatiti sva davanja na plaću i iz plaće za razdoblje specijalizacije.

HLK ističe kako liječnici mogu u slobodno vrijeme raditi u privatnim zdravstvenim ustanovama uz odobrenje ravnatelja i ispunjavanje zakonskih uvjeta. Taj rad potiče izvrsnost a dodatni prihodi od dopunskog rada zadržavaju liječnike u Hrvatskoj i u javnom zdravstvu. Primjerice, u Austriji više od 60 posto bolničkih specijalista radi dopunski i u privatnim ustanovama.

"Nažalost, prof. Zadravec je u medijskim istupima paušalno optužila sve liječnike koji dopunski rade u privatnom zdravstvu da zlorabe svoj položaj i ovako iznesenom populističkom optužbom, nepotkrijepljenom dokazima i konkretnim imenima, baca se nedopustiva ljaga na cijelu struku", ocjenjuju u HLK.

Ističu kako se na primjeru Kliničkoga zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, odnosno Klinike za tumore KBC-a Sestara milosrdnica vidi kronična upravljačka i kadrovska kriza te narušeni međuljudski odnosi a prosvjed zaposlenika Klinike za tumore jasna je poruka svim odgovornima o potrebi žurnog rješavanja ovog problema, a ne bježanja od odgovornosti.

Komora stoga očekuje da će ravnatelj i upravno vijeće KBC-a Sestara milosrdnica, kao i ministar zdravstva, preuzeti svoju odgovornost i poduzeti sve što je potrebno da što prije, na dobrobit pacijenata, liječnika i zdravstvenog osoblja, razriješe nagomilane probleme u ovoj našoj uglednoj i velikoj zdravstvenoj ustanovi.

Što se pak tiče bilo kakvih sumnji ili optužbi za moguća kaznena djela u KBC-u Sestara milosrdnica, HLK očekuje da Državno odvjetništvo Republike Hrvatske učini sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi se te optužbe što prije razjasnile.

Tagovi: Hrvatska liječnička komora, Dijana Zadranvec, dopunski rad
PROČITAJ I OVO
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
RAKETE
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
WASHINGTON - Sjedinjene Države poslale su Ukrajini novi raketni sustav dugog dometa, potvrdio je Pentagon. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u ožujku, ali "na zahtjev Ukrajine" nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE