GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HDZ-u i dalje pada rejting, Milanović najpopularniji

HDZ-u i dalje pada rejting, Milanović najpopularniji
CRO DEMOSKOP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2022 / 19:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB - RTL je u suradnji s Promocijom plus objavio CRO Demoskop za listopad.

Građanima je pljačka u INA-i najvažnija tema u zemlji, a to i dalje utječe na rejting vladajuće stranke i premijera.

Iako je HDZ i dalje prvi izbor za gotovo četvrtinu ispitanika ovo je drugi najniži rejting od dolaska Andreja Plenkovića na čelo stranke (listopad 24,4 posto – rujan 24,2 posto). Sličnu potporom kao u rujnu imaju i SDP (listopad 16,7 posto – rujan 16,6 posto) i Možemo! (listopad 10,6 posto – rujan 10,6 posto) – dvije lijeve opcije koje su bile pred raspadom koalicije u glavnom gradu.

Uz blagi pad četvrti izbor je MOST, nešto iznad 9 posto (listopad 9,2 posto – rujan 9,4 posto), pa još jedna desna opcija Domovinski pokret, koji raste u odnosu na rujan (listopad 6 posto – rujan 5,5 posto). Ostale su političke opcije daleko: od CENTRA (listopad 2,3 posto – rujan 2,2 posto) do HSS-a (listopad 1,4 posto – rujan 1,8 posto), odbjeglih SDP-ovaca koji su postali Socijaldemokrati (listopad 1,4 posto – rujan 1,3 posto) i Fokusa (listopad 1,4 posto – rujan 1,6 posto).

Najpozitivniji političar
Promjena nema na vrhu ljestvice najpozitivnijih političara: i dalje vrh drže dva predsjednika s tim da je Predsjednik Republike Zoran Milanović prvi izbor još od ožujka prošle godine (listopad 16,9 posto – rujan 16,4 posto). U stopu ga prati predsjednik Vlade Andrej Plenković (listopad 14,3 posto – rujan 15 posto) – no i jedan i drugi pozitivne doživljaje izazivaju kod manje od petine građana.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji je u fokusu bio zbog novog sustava odvajanja otpada, zadržao je treću poziciju uz rast u odnosu na rujan (listopad 5,5 posto -rujan 4,8 posto).

Prvi put je četvrti izbor vukovarski gradonačelnik i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava (listopad 2,2 posto – rujan 2 posto). Slijedi Miro Bulj (listopad 1,7 posto – rujan 2,2 posto), pa tek onda Peđa Grbin (listopad 1,5 posto – 1,2 posto), pa splitski gradonačelnik Ivica Puljak (listopad 1,4 posto – rujan 1,8 posto).

Ostali su ispod: Nikola Grmoja (listopad 1,3 posto – rujan 0,3 posto), pa jedina žena u top deset Sandra Benčić (listopad 1,2 posto – rujan 1 posto), a onda i predsjednik MOST-a Božo Petrov (listopad 1,1 posto – rujan 0,8 posto). Nitko je i dalje najtraženiji. S potporom od gotovo 30 posto građani šalju snažnu poruku svim aktualnim političarima.

Najnegativniji političar
Baš kao i odabirom najnegativaca, da, da, istih onih koji su na vrhu najpozitivaca. Premijer Plenković uvjerljivi je pobjednik na ovoj neprestižnoj ljestvici; gotovo trećina ispitanika smatra ga najnegativnijim političarom u zemlji (listopad 28,9 posto – rujan 29,2 posto). Slijedi predsjednik Milanović s gotovo 15 posto (listopad 14,6 posto – rujan 13,7 posto), a onda i Milorad Pupovac (listopad 3,1 posto – rujan 4,9 posto).

Četvrti je ministar obrane Mario Banožić kojeg bezuspješno predsjednik Milanović želi smijeniti (listopad 2,9 posto – rujan 1,7 posto), a onda i stari novi partner HDZ-a Hrvoje Zekanović koji je i formalno počeo podržavati vladajuće (listopad 2 posto – rujan 0,3 posto). Slijedi predsjednik Sabora Gordan Jandroković (listopad 1,9 posto – rujan 2 posto), pa Nikola Grmoja (listopad 1,8 posto – rujan 0,8 posto), onda i Tomislav Tomašević (listopad 1,7 posto – rujan 1,2 posto), pa Ivan Penava (listopad 1,7 posto – rujan 0,4 posto) i Peđa Grbin (listopad 1,6 posto – rujan 2,3 posto). Da su negativni svi poruka je 14 posto građana.

Ocjena Pantovčaka, Banskih dvora i Sabora
Idemo i na školske ocjene Ureda predsjednika, Vlade i Sabora. Najbolje i u listopadu prolazi Pantovčak s trojkom (listopad 2,79 – rujan 2,77) s tim da ga najviše ocjenjuju glasači SDP-a (daju mu prosjek 3,49), a najlošije HDZ-ovi biračima (daju mu prosjek 2,32), koji očekivano najbolje ocjenjuju Vladu i Sabor. No i izvršna i zakonodavna vlast i dalje su na dovoljan dva (Sabor u listopadu ima prosjek 2,16, a u rujnu je imao 2,20. Vlada u listopadu ima prosjek 2,18, a u rujnu je imala 2,15).

Završavamo sa smjerom kretanja zemlje kojim nije zadovoljno čak 76 posto građana (u rujnu gotovo 80 posto). Njihova je predodžba da idemo u pogrešnom smjeru. Da je smjer dobar smatra 15 posto građana (u rujnu smatralo 13 posto) dok je gotovo deset posto neodlučnih. Znakovito je i da je optimistična tek polovina birača vladajuće stranke (49,5 posto), objavio je RTL.

Istraživanje je provedeno od 3. do 6. listopada na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2,77 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Tagovi: Andrej Plenković, Zoran Milanović, kriminal u Ini, Tomislav Tomašević, Ivan Penava, Peđa Grbin, Nikola Grmoja
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE