GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HDZ: Inicijativa za pomilovanjem nije potekla od generala nego od Milanovića

HDZ: Inicijativa za pomilovanjem nije potekla od generala nego od Milanovića
NESLUŽBENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2022 / 12:45
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Inicijativa za pomilovanjem jugoslavenskih, a potom hrvatskih obavještajaca Josipa Perkovića i Zdravka Mustača nije potekla od generala iz Domovinskog rata, već je riječ o inicijativi predsjednika Republike Zorana Milanovića, neslužbeno su u utorak reagirali iz HDZ-a.

''Osim što Milanovićeva incijativa nepotrebno dijeli društvo i unosi nemir među generale i branitelje, ona uvodi i dvostruke kriterije prema sudionicima Domovinskog rata i hrvatskim braniteljima. Osim sada za dokazane nalogodavce udbaških zločina, ni za jednog se branitelja nije zbog doprinosa obrani tražilo oslobađanje od odgovornosti za kaznena djela'', kaže izvor blizak vrhu vladajuće stranke.

U HDZ-u ocjenjuju da teza o zaslugama u stvaranju hrvatske države kao argumentu za izlazak na slobodu nije osobito uvjerljiva, jer su Perković i Mustač osuđeni za djela koja nemaju veze sa stvaranjem hrvatske države, ''dapače počinjeni su u ime službi bivše SFRJ koja je negirala hrvatsku slobodu i od koje se Hrvatska osamostalila 1991.''.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica bio vrlo jasan kada je rekao da bi Milanović, u slučaju da pomiluje Perkovića i Mustača, napravio presedan jer od stupanja na predsjedničku dužnost nije odgovorio na 274 molbe za pomilovanjima koje mu je uputilo resorno ministarstvo.

HDZ-ov izvor slaže se s Maleničinom ocjenom da će Milanović morati "podosta toga objasniti javnosti" ako odluči da njegovo prvo i jedino pomilovanje u mandatu bude ono Perkovića i Mustača.

Pomilovanje Perkovića i Mustača bilo bi presedan

''Ako se to dogodi u slučaju Perković-Mustač, to bi bio presedan. Usto, oni su u vrlo ranoj fazi odsluživanja kazne zatvora, osuđeni za najteža kaznena djela, a samu presudu, koja je utvrdila njihovu odgovornost za ubojstvo hrvatskog državljanina u emigraciji, nitko pa ni generali u svom pismu ne osporavaju'', kažu u HDZ-u.

Na inicijativu za pomilovanjem reagirao je i Mario Kapulica, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“, koji smatra da je inicijativa ''popraćena zloćudnim konstrukcijama u čijoj je osnovi stavljanje Tuđmana, Šuška, volje hrvatskog naroda te žrtve hrvatskih branitelja u drugi plan''.

"Teza kako ne bi bilo ni Tuđmana niti Hrvatske da nije bilo Josipa Perkovića, koju iznose neki zagovornici ove pravno upitne i barem zasad politički potpuno nejasne inicijative, očito potaknute od predsjednika Republike Zorana Milanovića, nije lansirana prvi put", navodi Kapulica.

Naslušali smo se već raznih „analitičara“ upornih u plasiranju teze da je suvremena i demokratska Hrvatska zapravo djelo UDBA-e, stoji u priopćenju Zajednice utemeljitelja HDZ-a.

Tagovi: Zoran Milanović, Ivan Malenica, Josip Perković, Zdravko Mustač, Ante Gotovina, Ivan Čermak, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić Rojs, Marinko Krešić, Davor Domazet Lošo
PROČITAJ I OVO
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
REAKCIJE
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
ZAGREB - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana.
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE