GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HDZ i SDP izgubili više od 300 tisuća glasova, najviše u Zagrebu

HDZ i SDP izgubili više od 300 tisuća glasova, najviše u Zagrebu
GLASOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2020 / 08:27
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB – Ispodpolovična izlaznost birača na ove parlamentarne izbore značila je da će relativni pobjednik biti onaj tko izgubi manje glasova u odnosu na izbore koji su održani 2016. godine.

Brojke su neumoljive, iako su obje velike stranke, i HDZ i SDP, odnosno blokovi koje su okupili, izgubile značajan broj glasova, SDP-ov je gubitak baš dramatičan pa je na kraju takva i razlika među njima.

Na izborima 2016. godine HDZ je osvojio u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj 682.687 glasova, a na ovim izborima, prema sadašnjim podacima, 603.121 glas. HDZ je dakle izgubio 79.566 glasova, što je pad od 11.65 posto.

No, SDP-ova je koalicija imala 2016. godine 636.602 glasa, a sada su skupili 414.615 glasova, što je pad od 221.987. Iako se ne radi o potpuno istoj koaliciji oko SDP-a, jer su prije četiri godine u toj koaliciji bili HNS-ovci, a danas je tu IDS, pad broja osvojenih glasova od 35 posto nije mogao završiti drukčije nego katastrofom za lijevi centar. Prije četiri godine HDZ je skupio 46 tisuća glasova više od SDP-a, a sada je ta razlika gotovo 189 tisuća glasova. Nigdje osim u trećoj za 1.252 glasa i četvrtoj, za 824 glasa, nije rastao ni HDZ, ali je ta stranka izgubila puno manje glasova.

Dva najjača politička bloka u Hrvatskoj u četiri su godine zajedno izgubila više od 301 tisuću glasova, od čega najviše u Zagrebu, gotovo 94 tisuće glasova. I kad su gubili izbore, u SDP-u su uvijek izvlačili argument kako osvajaju izbore u urbanim sredinama, posebice u velikim gradovima. Tako su na prošlim izborima bili prva lista u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, dok je HDZ bio bolji u Splitu. Sada je SDP dobio jedino Rijeku, ali i tu je izgubio čak petinu, više od četiri tisuće glasova. U Osijeku su s 15 i pol tisuća pali na manje od devet i pol tisuća, a u Splitu su od 25 tisuća glasova s prošlih izbora, izgubili gotovo deset tisuća.

No, najgore su prošli u Zagrebu, čiji građani glasaju u čak četiri izborne jedinice. SDP je u Zagrebu prije četiri godine imao 137.062 osvojena glasa, sada su pali na 69.812 glasova. Izgubili su čak 67.250 glasova, što je pad od 49 posto. Tajna je dijelom možda i u tome da je pokret Možemo u Zagrebu osvojio čak 60.383 glasa. Za utjehu im može biti to da je stranka zagrebačkoga gradonačelnika osvojila samo 5.918 glasova, što je 13 tisuća manje nego na prošlim izborima.

Iako je prva lista u Zagrebu, u sve četiri izborne jedinice, pa su već analitičari počeli govoriti o oporavku HDZ-a u Zagrebu, ta je stranka od prošlih izbora u glavnom gradu izgubila 26.715 birača, što je pad od 22 posto. Na prošlim su izborima osvojili 120 tisuća glasova, na ovima nešto manje od 93 tisuće.

U Rijeci je HDZ osvojio 1.408 glasova manje, što je pad od 11 posto, a u Splitu su skupili 7.636 glasova, što je pad od čak 25 posto i godinu dana prije lokalnih izbora nemaju baš razloga za veliko slavlje u tom gradu. Ipak, u Osijeku je HDZ osvojio nešto više glasova, točnije 951 glas više nego prošli put, što je šest posto više i dovoljno da preskoče SDP.

Tagovi: parlamentarni izbori u Hrvatskoj, HDZ, SDP, Zagreb
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE