GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HDU: Hrvatskoj prijeti tužba zbog kašnjenja Direktive o autorskim pravima

HDU: Hrvatskoj prijeti tužba zbog kašnjenja Direktive o autorskim pravima
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2021 / 12:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska diskografska unija (HDU) upozorila je u utorak da Hrvatskoj prijeti tužba suda Europske unije zbog kašnjenja u prenošenju Direktive o autorskom i srodnim pravima u nacionalno zakonodavstvo.

Riječ je, smatraju, o neispravnoj implementaciji Direktive u Zakon koja je protuustavna.

Prijedlog nacrta novog Zakona, kojeg je Vlada izglasala, uvodi retroaktivnost u primjenu te je izvan okvira Europske direktive, ističu iz HDU.

„Ne razumijemo na osnovu koje EU Direktive se donosi retroaktivni zakon s kompromisima te kome se točno ide na ruku. Nismo sigurni da je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek svjesna mogućih posljedica i tko će na njih odgovarati kada se naruši kredibilitet Hrvatske u Europskom parlamentu. Upozoravali smo na manipulacije ministrice koja nam do danas, već više od mjesec dana, nije odgovorila na apel pa je još jednom ovim putem pozivamo i tražimo odgovore na sedam pitanja iz Apela za istinu“, priopćuju iz HDU-a.

Ocjenjuju kako je prijedlog nacrta novog Zakona „suprotan svim praksama i pravnim pravilima“, te da država intervenira u privatnopravne odnose između glazbenih izdavača i izvođača.

Iz HDU-a napominju da Hrvatska glazbena unija pozvala izvođače da ne nasjedaju na te obmane, no "jasna je njihova namjera, ali i ciljevi".

"Udruga koja govori kako izvođači nemaju regulirana prava i ne dobivaju naknade od diskografa, oformili bi odvjetničke timove i opteretili nas svojim zahtjevima. To se u nijednom trenutku nije dogodilo. Njima je jedino cilj da preko Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava prikupljaju naknade od digitalnih servisa“, upozoravaju te dodaju kako se na njihov javni poziv svim izvođačima koji su sudjelovali u stvaranju glazbenih snimaka, a koji smatraju da im nisu regulirana izvođačka prava, nitko nije odazvao", kažu.

HDU poručuje da im je stalo do izvođača.

"Bitna su nam njihova prava i želimo im dati do znanja kako ovaj prijedlog Zakona ide jednako protiv svih nas. Ograničit će se mogućnost slušanja domaće glazbe, a kroz nekoliko godina glazbena industrija u Hrvatskoj neće postojati“, dodaju iz Hrvatske diskografske udruge.

Apeliraju na Hrvatski sabor da još jednom provjeri implementaciju Direktive u Zakon jer se dovodi u pitanje opstanak hrvatske glazbene industrije.

Ako se spomenuti Zakon donese u predloženom obliku, za više od 180 tisuća snimaka hrvatske diskografije preispitivat će se svi ugovori s izvođačima koji se već godinama izvršavaju te revidirati postojeća prava. Takav bi Zakon bio skandalozan i europski presedan, a hrvatsku diskografiju stavio bi u neodrživ položaj, smatraju.

„Nije nam jasno kako je premijer Plenković dopustio da Vlada izglasa prijedlog nacrta novog Zakona koji je kontra Direktive? Dogodit će se da će svjetski streaming servisi otići iz Hrvatske te da će propasti najvažniji segment glazbene industrije koji godišnje u razvoj izvođača i nove produkcijske snimke uloži više od 30 milijuna kuna. To je tragedija za domaću glazbenu scenu i svim snagama pokušavamo spriječiti da se dogodi takva situacija“, zaključuju iz HDU-a.

Tagovi: Hrvatska diskografska unija, Direktiva o autorskim pravima, autorska prava
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE