GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Harari: Putin je već izgubio rat u Ukrajini

Harari: Putin je već izgubio rat u Ukrajini
RIJEČ AUTORITETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2022 / 07:49
Autor: SEEbiz / index.hr
LONDON - Poznati izraelski povjesničar Yuval Noah Harari u tekstu za britanski Guardian piše da je Rusija već izgubila rat u Ukrajini. Harari piše da je izgledno da će to biti povijesni poraz za ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ustvrdio je da će pobijediti u mnogim bitkama, ali da će rat na kraju ipak izgubiti. Opisao je u Guardianu Putinov odnos prema Ukrajini za kojeg kaže da se oduvijek zasnivao na lažima.

“Putinov san o obnovi ruskog carstva se uvijek oslanjao na laži da Ukrajina nije država, da Ukrajinci nisu stvarna nacija te da su stanovnici Kijeva, Harkiva i Lavova uvijek žudjeli za moskovskom vlasti. To je potpuna laž. Ukrajina je nacija koja ima povijest dugu više od tisuću godina. Kijev je bio glavni grad onda kada Moskva čak nije bila ni selo. No ruski despot toliko često ponavlja laži da mu se počinje vjerovati”, piše Harari.

Harari tematizira planiranje invazije na Ukrajinu za koju je istaknuo da je Putin mogao računati na mnoge njemu znane faktore. Među onim za što je znao izdvojio je to da je Ukrajina vojno slabija od Rusije, da NATO neće poslati vojnike koji će pomoći Ukrajini te da Europa ovisi o ruskom plinu i nafti. S obzirom na posljednju činjenicu, Putin je bio svjestan da će se države poput Njemačke opirati potencijalnim sankcijama.

Harari piše da je Putin shodno onome što mu je bilo poznato planirao Ukrajinu napasti teško i brzo, ostaviti je bez vlasti, uspostaviti marionetsku vlast te pokušati izbjeći sankcije Zapada.

Ukazao je na ono što je nazvao velikom nepoznanicom za Putina.

“Amerikanci su u Iraku naučili, a Sovjeti u Afganistanu to da je mnogo lakše zauzeti državu od toga da je se nakon toga zadrži. Putin je znao da ima moć zauzeti Ukrajinu. No bi li Ukrajinci prihvatili marionetski režim Moskve? Putin se kockao s tim da hoće. Uostalom, kako je više puta obrazlagao onima koji ga žele slušati – Ukrajina nije prava država, a Ukrajinci nisu prava nacija. Ljudi na Krimu 2014. jedva da su pružili otpor Rusima. Zašto bi 2022. bilo drugačije?”, pita se izraelski profesor povijesti retorički.

Nakon pet dana ruske invazije, njemu je jasno da je Putinovo kockanje propalo. Smatra da se stanovnici Ukrajine brane, kako je naglasio, svim svojim srcem te da je to zadivilo cijeli svijet. U ovom ratu Harari očekuje pobjedu Ukrajine.

“Slijede brojni tamni dani. Rusi će možda pokoriti cijelu Ukrajinu, ali neće pobijediti u ratu. Pred Rusijom je izazov da zadrže Ukrajinu, a u tome će uspjeti ako im ukrajinski građani to dopuste. Vrlo se čini izvjesnim da im to neće dopustiti”, konstatira Harari.

Piše da svaki uništeni ruski tenk i svaki ubijeni ruski vojnik povećava hrabrost Ukrajinaca za otporom.

“Svaki ubijeni Ukrajinac povećava ukrajinsku mržnju prema osvajačima. Mržnja je najgora emocija. No za pokorene nacije mržnja je skriveno blago. Duboko u srcu može opstati generacijama”, dodaje Harari.

Izraelac je stava da će Putinu trebati krvava pobjeda kako bi obnovio rusko carstvo.

“Prolijevajući sve više ukrajinske krvi, Putin čini da njegov san nikada neće biti ostvaren. Na smrtovnici ruske imperije neće biti upisano ime Mihaila Gorbačova, već Putinovo. Zasluga je Gorbačova to što su se Rusi i Ukrajinci osjećali kao braća i sestre. Putinova je zasluga što su postali neprijatelji. Učinio je da Ukrajinci budu protiv Rusa”, podcrtava Harari.

Harari piše da će se ukrajinska nacija u budućnosti graditi na onome što se dešavalo u ratu te da to Putin zna, kao što znaju svi drugi. Harari za je optužio ruskog predsjednika da radi ono što je radio nacistički zlotvor Adolf Hitler.

“Putin je odrastao na pričama o njemačkim zvjerstvima i opsadi Lenjingrada. Sada on proizvodi slične priče stavljajući se u Hitlerovu ulogu”, naveo je.

Mišljenja je da su Ukrajinci ohrabrili cijeli svijet.

“Ako su se oni golim rukama usudili zaustaviti tenkove, onda se njemačka vlada može usuditi dopremiti im protutenkovske rakete, američka vlada isključiti Rusiju iz SWIFT-a, ruski građani prosvjedovati protiv ovog besmislenog rata”, piše Harari u tekstu za Guardian.

Ističe da svi nešto mogu napraviti za Ukrajinu te predlaže doniranje i prihvat izbjeglica. Među onima je koji očekuju da će ovaj rat promijeniti budućnost svijeta.

“Ako se dopusti da tiranija i agresija pobijede, svi ćemo ispaštati. Nema smisla ostati promatrač. Vrijeme je ustati i biti primijećen”, dodaje.

Harari očekuje da ovaj rat neće dugo trajati, a ne isključuje ni opciju da potraje godinama. No ponovio je da je njegov ishod već određen, prenosi Index.

Tagovi: Yuval Noah Harari, VLadimir Putin, Rusija, Ukrajina
PROČITAJ I OVO
Radić: Imat ćemo dovoljan broj potpisa za opoziv premijera
OPORBA
Radić: Imat ćemo dovoljan broj potpisa za opoziv premijera
ZAGREB - Svakog tjedna jedna afera tako bi mogao izgledati slogan na početku ove političke godine koja je počela prilično turbulentno od tsunamija inflacije, rasta cijena odnosno pada životnog standarda koji se poklopio s ulaskom Hrvatske u eurozonu do najnovije afere "SMS poruke" koje su se razmjenjivale na relaciji Banski dvori i uprava Hrvatskih šuma.
Turska sve češće odbija vize ruskim migrantima
VIZE
Turska sve češće odbija vize ruskim migrantima
ANKARA - Donedavno su obitelji iz Rusije bile dobrodošle u Tursku. No Ankara se sada sve više zatvara - kaznama i birokracijom. Koliko dugo će turski egzil još funkcionirati?
Kina: Američko rušenje balona pretjerano
REAKCIJE
Kina: Američko rušenje balona pretjerano
PEKING - Kina je izrazila svoje "snažno nezadovoljstvo i prosvjed" protiv američkog obaranja njezina balona, rekavši da Washington "pretjeruje" i "ozbiljno krši međunarodnu praksu", u priopćenju njezina ministarstva vanjskih poslova.
I danas na snazi crveni alarm zbog vjetra
OLUJNI VJETAR
I danas na snazi crveni alarm zbog vjetra
ZAGREB - DHMZ izdao je za nedjelju crveno upozorenje za Velebitski kanal i južnu Dalmaciju zbog jake, mjestimice olujne bure s najjačim udarima vjetra od 35 do 90 čvorova, a narančasto za područje riječke, splitske, dubrovačke regije, zapadne obale Istre i Kvarnera zbog jake i vrlo jake bure.
Američka vojska srušila kineski špijunski balon
BALON
Američka vojska srušila kineski špijunski balon
WASHINGTON - Sjedinjene Američke Države su oborile špijunski balon koji je letio iznad Amerike, a za koji se sumnja da je stigao iz Kine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE